background img
banner
banner

Οι ανήλικοι «ρίχτηκαν» στην εστίαση- αναψυχή

ΤΟ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΚΟΠΗΚΕ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η υπερβολική αύξηση του κόστους ζωής, η αδυναμία της οικογένειας να στηρίξει οικονομικά τα νεότερα μέλη της και η ανάγκη ανεξαρτητοποίησης, οδηγούν όλο και περισσότερους νέους στην αναζήτηση εργασίας. Φέτος, με βάση στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου, παρατηρήθηκε όσο ποτέ άλλοτε η απασχόληση ανηλίκων από επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στην περιοχή.

΄΄Τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα τη φετινή θερινή σεζόν, βλέπουμε πάρα πολλούς νέους ανθρώπους, ακόμη και ανήλικους, να απασχολούνται ως σερβιτόροι σε επιχειρήσεις από τον χώρο της εστίασης, κάτι που δεν συνέβαινε παλιότερα. Μαθητές Λυκείου ή και νεαροί που μόλις τελείωσαν το σχολείο βγήκαν στο μεροκάματο κι αυτό έχει πολλές και διαφορετικές προεκτάσεις. Από τη μία δείχνει τη θέλησή τους να εργαστούν κάτι που είναι προς τη θετική κατεύθυνση, από την άλλη φανερώνει το τεράστιο πρόβλημα βιοπορισμού πλήθους οικογενειών της Αιγιάλειας.
Το χαρτζιλίκι αναγκαστικά έχει κοπεί για πολλά νέα παιδιά τα οποία βγαίνουν να εργαστούν΄΄. Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτη Γεωργόπουλο, ο οποίος έκανε γνωστό πως η μεγάλη αυτή τάση φαίνεται και από τα στοιχεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Συγκεκριμένα, για να εργαστεί ανήλικος έως 18 ετών, απαιτείται ειδικό βιβλιάριο εργασίας, που χορηγείται από την Επιθεώρηση Εργασίας και ισχύει περίπου για ένα χρόνο. Για την έκδοση του βιβλιαρίου εργασίας απαιτείται ιατρική πιστοποίηση ότι δεν διατρέχει κίνδυνο η υγεία του από την εργασία αυτή που πρόκειται να αναλάβει ο ανήλικος. Η πιστοποίηση αυτή γίνεται από το Νοσοκομεία που είναι ενταγμένα στο ΕΣΥ και το ΙΚΑ που λειτουργούν στην περιοχή της Επιθεώρησης Εργασίας της αρμόδιας για την έκδοση του βιβλιαρίου εργασίας.

Δούλεψαν αρκετοί στην εστίαση – Λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά έφυγαν για νησιά

Ερωτηθείς ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. για το εάν η τουριστική σεζόν λειτούργησε έτσι ώστε να μειωθούν τα επίπεδα της ανεργίας στην περιοχή, είπε πως ΄΄σε γενικές γραμμές ήταν πολλά τα άτομα που δούλεψαν σεζόν στην περιοχή, καθώς λόγω και του αυξημένου αριθμού επισκεπτών, υπήρξαν ανάγκες που καλύφθηκαν στον εργασιακό τομέα΄΄. Το ερώτημα είναι βέβαια τι θα γίνει από τη στιγμή που η τουριστική σεζόν για την Αιγιάλεια τελειώνει σε λίγες μέρες… ΄΄Ο χειμώνας αναμένεται δύσκολος΄΄, είπε ο κ. Γεωργόπουλος. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. παρατήρησε πως φέτος οι Αιγιαλείς που έφυγαν για να εργαστούν σε νησιά την τουριστική σεζόν, ήταν λιγότεροι από κάθε άλλοι χρονιά. ΄΄Όλοι ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούν σε νησιά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Πολλοί νέοι από την περιοχή που συνήθιζαν να πηγαίνουν να εργαστούν, δεν το έπραξαν φέτος΄΄, τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr