background img
banner
banner

Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας και η επιχειρηματικότητα στην Αιγιάλεια

Σύμφωνα με επεξεργασία που έκανε η παράταξη μας, στο μητρώο του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Αιγιάλεια έχουν έδρα 3517 επιχειρήσεις και επαγγελματίες ή αλλιώς το 14,4% του συνόλου της Αχαΐας. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αριθμό. 1.145 στο εμπόριο, 633 στην μεταποίηση και 1732 στις υπηρεσίες. 2656 ατομικές επιχειρήσεις, 426 κεφαλαιουχικές και 435 εταιρικές ή προσωπικές.
Ο κλάδος που δραστηριοποιούνται φαίνεται στους δύο παρακάτω πίνακες:

Πολυπληθέστερες Επιχειρήσεις/επαγγελματίες στο Δ. Αιγιαλείας ανά κύριο κλάδο δραστηριότητας (4 ψήφιο ΚΑΔ)

Πολυπληθέστερες Επιχειρήσεις/επαγγελματίες στο Δ. Αιγιαλείας ανά κύριο κλάδο δραστηριότητας (4 ψήφιο ΚΑΔ)

Πολυπληθέστεροι κλάδοι δραστηριοποίησης στο Δήμο Αιγιάλειας είναι οι δραστηριότητες παροχής ποτών (καφετέριες, μπαρ, αναψυκτήρια, καφενεία κ.α.), οι δραστηριότητες εστίασης και ακολουθούν ο κλάδος οδικές μεταφορές εμπορευμάτων και λιανικό εμπόριο ενδυμάτων. Από την πρόοδο και την ευημερία αυτών των επιχειρήσεων επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η ο πρόοδος και η ευημερία της Αιγιάλειας και των κάτοικων της. Είναι κοινή πεποίθηση ότι η οικονομία της Αιγιαλείας όπως και όλου του Νομού δεν πάει καλά. Όπως και ότι το Επιμελητήριο Αχαΐας δεν έχει καταγράψει τα προβλήματα τους και δεν έχει σταθεί δίπλα τους.

Προβλήματα και ανάγκες δεν έχει μόνο η επιχειρηματικότητα αλλά και οι άλλοι τομείς της ζωής της Αιγιαλείας. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένα από τα σημαντικότερα:
1. Εικόνα πόλης – αστικές αναπλάσεις:
• Έχει αναπλαστεί σημαντικό τμήμα του παραλιακού μετώπου της πόλης, αλλά απομένουν παραφωνίες που υποβαθμίζουν το έργο που έχει ήδη γίνει (πχ. Χαρτοποιία).
• Χρειάζεται να λάβουν χώρα παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης σε υποβαθμισμένες γειτονιές του Αιγίου και σε μεγάλους οικισμούς.
• Σε κάθε οικισμό υπάρχει διαχρονικά η ανάγκη για φροντισμένη πλατεία, γήπεδο, παιδική χαρά και για στάθμευση. Η φροντίδα των παραπάνω βελτιώνουν την εμπειρία των επισκεπτών στους οικισμούς αυτούς.

2. Περιβάλλον – ενέργεια – απορρίμματα:
• Απαιτείται σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης, με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργείου και τη περιφέρειας. Για όσα μέτρα προβλεφθούν, πρέπει να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση.Η περιοχή έχει πληγεί από φωτιές και κατολισθήσεις – χρειάζεται εστίαση στην πρόληψη και αντιμετώπιση αυτών των καταστροφών.
• Η ΔΕΥΑ της πόλης έχει εκπονήσει σχέδιο για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης στο Δήμο. Για αρκετά από τα έργα υπάρχουν και οι σχετικές μελέτες. Απαιτείται η δέσμευση πόρων από το ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα» και το ΕΠ «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή».
• Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά από ότι αρχικά προβλέπεται, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλες μονάδες παραγωγής στον Δήμο.
• Το πρόβλημα με τα απορρίμματα εξακολουθεί να υπάρχει. Υπάρχει τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (από κοινού με τον Δήμο Καλαβρύτων) – χρειάζονται χρήματα για να υλοποιηθεί στο σύνολό του.

3. Μεταφορές – διασύνδεση – κυκλοφορία :
• Η πόλη επεκτείνεται και οι παράκτιες περιοχές εκατέρωθεν του Αιγίου είναι πλέον πυκνοδομημένες. Η επέκταση αυτή γεννά την ανάγκη διάνοιξης νέων οδών στα περίχωρα της πόλης και τη δημιουργία ασφαλών διασταυρώσεων με τον σιδηρόδρομο.
• Υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης της οδικής σύνδεσης με τις παραλίες και άλλα αξιοθέατα της περιοχής.
• Η συγκοινωνιακή κάλυψη της περιοχής πρέπει να αναβαθμιστεί, κυρίως μεταξύ του Αιγίου και των χωριών/οικισμών του Δήμου.
• Υπάρχει ανάγκη για εξασφάλιση χώρων – δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης στο κέντρο ή γύρω από αυτό.
• Ανάγκη για βελτίωση της προσβασιμότητας στα πεζοδρόμια της πόλης και σε αξιοθέατα της περιοχής
• Τοποθέτηση έξυπνων φαναριών σε σημεία υψηλής κυκλοφοριακής συμφόρησης εντός Αιγίου – απαιτείται συνεργασία με Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Ζητείται λήψη πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση του λιμένα Αιγίου.

4. Ψηφιακός μετασχηματισμός:
• Ο Δήμος έχει λάβει ορισμένες πρωτοβουλίες ψηφιοποίησης της λειτουργίας του, που τον κατατάσσουν σε καλή θέση μεταξύ των μεσαίων δήμων της χώρας.
• Χρειάζεται η υλοποίηση περισσότερων πρωτοβουλιών smartcity για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των κατοίκων και των επιχειρήσεων από τις δημοτικές υπηρεσίες, πιθανά η εισαγωγή έξυπνων κάδων (που θα επιτρέψουν τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων των απορριμματοφόρων, μειώνοντας το κόστος αποκομιδής), η επέκταση της αντικατάστασης οδοφωτισμού από ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά σώματα, κοκ.

5. Πολιτισμός – τουρισμός:
• Η Αιγιάλεια έχει διαμορφώσει οργανωμένο brand, το οποίο καλείται να εγκαθιδρύσει και να διαχειριστεί πλέον με συνέπεια και επιτυχία. Η στρατηγική του brand και της προώθησης της περιοχής πρέπει να σχεδιαστεί και να επανεξετάζεται τακτικά, για να ανταποκρίνεται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες.
• Η πόλη μπορεί να αποκτήσει εύκολα μαρίνα υποδοχής τουριστικών σκαφών
• Ο λιμένας της πόλης μπορεί να φιλοξενήσει μικρά κρουαζιερόπλοια.
• Ο Δήμος και οι φορείς της περιοχής μπορούν να καταγράψουν το πολιτιστικό προϊόν και να το διαθέσουν οργανωμένα (πχ. μέσα από ένα διεθνές ετήσιο φεστιβάλ) προσδίδοντας επιπλέον δυναμική στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Το Επιμελητήριο Αχαΐας, σε συνεργασία με τους δημιουργικούς φορείς της πόλης πρέπει να υπηρετήσουν τις παραπάνω ανάγκες και την αναγκαία εξωστρέφεια που θα φέρουν στην Αιγιαλεία δυναμική ανάπτυξη. Στις επερχόμενες επιμελητηριακές εκλογές πρέπει να αλλάξει η διοίκηση και να αντικατασταθεί από άλλη που αναγνωρίζει τα προβλήματα και δεσμεύεται για την καταγραφή και την αντιμετώπιση τους. Εμείς δεσμευόμαστε σε αυτό.

– Ο Θ. Λουλούδης είναι υποψήφιος πρόεδρος με την παράταξη Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής στις επερχόμενες εκλογές για το Επιμελητήριο Αχαίας.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr