background img
banner
banner

Ο Ελαιώνας… περίμενε τον Αύγουστο για να αυξηθεί η επισκεψιμότητα

ΔΕΝ ΛΕΙΠΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Καλοκαίρι με… ούριο άνεμο χωρίς ωστόσο να λείπουν και τα προβλήματα, διανύει η κατ’ εξοχήν δημοφιλής παραλιακή κοινότητα του Ελαιώνα. Από τη μία οι καιρικές συνθήκες δίνουν τεράστια ώθηση στην περιοχή ώστε καθημερινά η παραλία να γεμίζει από κόσμο, από την άλλη όμως η οικονομική στενότητα του μέσου καταναλωτή αφήνει τα «χνάρια» της και στην τουριστική κίνηση του Ελαιώνα, που φέτος βαδίζει σε χαμηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά.

Στο μυαλό των Αιγιαλέων, ο Ελαιώνας είναι μία κοινότητα συνυφασμένη με τον τουρισμό από τον μήνα Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, λόγω του μεγάλου αριθμού ενοικιαζόμενων συγκροτημάτων αλλά και της προτίμησης που έδειχναν παραδοσιακά οι ξένοι τουρίστες, οι οποίοι έχουν μία δυναμική… παραπάνω από τους Έλληνες με τις ολιγοήμερες διακοπές. Ακριβώς επειδή φέτος οι ξένοι τουρίστες δεν δείχνουν μεγάλη προτίμηση στο σημείο αυτό της Αιγιάλειας, η τουριστική σεζόν έχει συρρικνωθεί τόσο που ούτε χθες, τελευταία ημέρα του Ιουλίου, δεν υπήρχε πληρότητα.

Κάτω των προσδοκιών ήταν ο Ιούλιος

Ο ιδιοκτήτης τουριστικής μονάδας Ανδρέας Δημητρόπουλος ήταν κατατοπιστικός περιγράφοντας στo Protionline.gr την κατάσταση που επικρατεί: ΄΄Ο μήνας Ιούλιος ήταν κάτω των προσδοκιών μας με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα. Όμως μόνο τέσσερα Σάββατα τον μήνα υπήρξε πληρότητα στα καταλύματα, εν αντιθέσει με προηγούμενες χρονιές που είχαμε τριήμερα τη συγκεκριμένη εποχή. Φέτος δηλαδή παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότεροι να κάνουν κρατήσεις για ένα βράδυ. Όσο για τις καθημερινές η πληρότητα κυμαίνεται περίπου στο 30%΄΄. Ερωτηθείς για τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Δημητρόπουλος είπε πως ο πιο αποδοτικός για τον τουρισμό μήνας του χρόνου θα είναι κατά 80% έως 90% με πληρότητα. ΄΄Κι αυτό μέχρι τις 20 του μήνα γιατί για μετά υπάρχουν λιγότερες κρατήσεις. Φέτος είναι λίγο χειρότερα γιατί η επισκεψιμότητα των αλλοδαπών που παλιά έρχονταν από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο, δεν υφίσταται. Αυτό ήταν που μας έδινε ώθηση τα προηγούμενα χρόνια. Ο Έλληνας θα κάνει τις διακοπές του 20 μέρες τον Αύγουστο. Οι ξένοι ήταν αυτοί που έκαναν τη διαφορά όμως φέτος οι κρατήσεις από ξένους τουρίστες είναι περιορισμένες΄΄, είπε ακόμη ο ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας.

Πτώση κατά 20% μέχρι στιγμής στην τουριστική κίνηση

Εκτίμησε έτσι συνολικά ότι φέτος ο Ελαιώνας παρουσιάζει μικρότερη επισκεψιμότητα σε σχέση με το καλοκαίρι του 2023, σε ποσοστό περίπου 20%. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, σε αυτό συντελούν η οικονομική αδυναμία σε συνάρτηση με την αύξηση των τιμών, η οποία όμως ήταν αναπόφευκτη. ΄΄Πράγματι, οι τιμές για τη διαμονή έχουν ανέβει σε όλα τα καταλύματα σε κάθε περιοχή καθώς τα κόστη λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων και ενοικιαζόμενων, διπλασιάστηκαν. Εάν θα θέλαμε να έχουμε ένα ασφαλές περιθώριο κέρδους για να μπορούμε να επιβιώσουμε και την υπόλοιπη χρονιά που δεν έχουμε κίνηση, θα έπρεπε να διπλασιάσουμε τις τιμές. Όμως και σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε καθόλου κόσμο, άρα δεν θα ωφελούσε΄΄, παρατήρησε.

Η κίνηση της παραλίας δεν μεταφράζεται σε τζίρους για τα καταστήματα

Ως προς την κίνηση στην παραλία, φαίνεται πως είναι ικανοποιητική ωστόσο και τα παραλιακά καταστήματα, έντεκα τον αριθμό εκ των οποίων τα δέκα εστίασης – αναψυχής, δείχνουν μικρότερη κίνηση από την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Κι αυτό γιατί παρατηρείται το αδιαχώρητο τα Σαββατοκύριακα όμως τις καθημερινές μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πληρότητα σε ξαπλώστρες και τραπέζια στην παραλία. Στα αρνητικά και το γεγονός πως παρότι η παραλία Ελαιώνα ευνοείται από τον βοριά που μονοπωλεί το φετινό καλοκαίρι, η απόσταση της κοινότητας από το Αίγιο και η υψηλή τιμή της βενζίνης λειτουργούν αρνητικά για πολλούς Αιγιώτες ώστε να επιλέξουν να απολαύσουν εκεί το μπάνιο τους, παρότι γνωρίζουν πως πρόκειται για πολύ ωραία παραλία και για καλά καταστήματα. Σημειωτέον ότι φέτος δύο παραλιακά καταστήματα δεν λειτούργησαν εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων της Κτηματικής και τον φόβο ότι μπορεί να μην καταφέρουν να αντεπεξέλθουν.

΄΄Φέτος στον Ελαιώνα δεν μπορούμε να πούμε πως έχουμε πάρα πολλή κίνηση καθώς συνήθως τα Σαββατοκύριακα έχουμε πολλούς επισκέπτες όμως τις καθημερινές τα πράγματα είναι κάπως πιο υποτονικά. Δηλαδή βλέπουμε πολύ κόσμο στην παραλία αλλά όχι τόσο στα καταστήματα που δεν δουλεύουν όσο θα θέλαμε. Είναι γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την κοινότητά μας καθώς φέτος έχουμε τις καλύτερες θάλασσες και ελπίζουμε τον Αύγουστο να έχουμε περισσότερους επισκέπτες. Ομοίως και τα καταλύματα του Ελαιώνα που είναι από τα καλύτερα στην περιοχή, στα οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σταθερή πληρότητα αλλά σποραδικά, με έμφαση στα Σαββατοκύριακα΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της κοινότητας Θανάσης Δημόπουλος.

Προβληματίζουν οι κατολισθήσεις από τις καμένες περιοχές

Να σημειωθεί ότι το κοινοτικό συμβούλιο Ελαιώνα είναι ιδιαιτέρως δραστήριο και καταβάλει προσπάθειες ώστε να καταστήσει την κοινότητα πιο ελκυστική. Εκείνο ωστόσο που απασχολεί έντονα τον πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, είναι το θέμα των κατολισθήσεων. ΄΄Πράγματι, οι κατολισθήσεις μάς έχουν γίνει εφιάλτης. Με τις ξαφνικές και έντονες βροχοπτώσεις γεμίζουν από αδρανή υλικά τα αυλάκια στους πρόποδες του βουνού στον Μαραθιά, με αποτέλεσμα νερά, πέτρες και χώματα να φτάνουν κάτω προκαλώντας ζημιές και διαταράσσοντας την καθημερινότητα των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστική η τελευταία βροχόπτωση που μας έπληξε και είχαμε πολλές ζημιές΄΄, είπε ο κ. Δημόπουλος, κάνοντας γνωστό πως μόλις χθες αποκαταστάθηκε η άρδευση ούτως ώστε να ποτίσουν οι παραγωγοί τα κτήματά τους. ΄΄Δεν έμειναν απότιστα τα κτήματα και τα περιβόλια καθώς έβρεξε όμως αν αργούσε η αποκατάσταση του προβλήματος με την άρδευση, θα είχαμε πρόβλημα. Για την ώρα, το ένα εξισορρόπησε το άλλο. Το ζητούμενο είναι όμως να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό τα έργα που απαιτούνται ώστε να μην κινδυνεύει το χωριό μας με κάθε βροχή΄΄, τόνισε ο πρόεδρος.

Επιτακτική η ανάγκη ολοκλήρωσης του αντιπλημμυρικού έργου από την ΕΡΓΟΣΕ

Παράλληλα, έθιξε κι ένα άλλο πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων στον Ελαιώνα. Όπως σημείωσε, ΄΄δεν σχετίζεται με τις καμένες περιοχές αλλά με τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ. Στην παλιά σιδηροδρομική γραμμή έχει εκτελεστεί έργο και έχει διαμορφωθεί ένα κανάλι το οποίο δεν καταλήγει κάπου. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να δοθεί μία λύση γι’ αυτό γιατί κινδυνεύουμε. Διότι αν κάποια στιγμή έχουμε πολλά νερά και πέφτουν μέσα στο κανάλι, θα πλημμυρίσει το χωριό, αφού δεν υπάρχει καμία διέξοδος για τα όμβρια. Όπως μας έχουν κάνει γνωστό, υπάρχει κάποια αντιδικία με ιδιοκτήτες στο σημείο που τελειώνει το αυλάκι και δεν έχει διανοιχθεί, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο το χωριό μας. Με τις προηγούμενες βροχοπτώσεις στείλαμε έγγραφα και φωτογραφίες στην Περιφέρεια, εξηγώντας πως πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο άμεσα, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι και βέβαια δεν γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί το σημείο, με τις πρώτες βροχές΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr