background img
banner
banner

Παρέμβαση του Εισαγγελέα για τις τραγικές ελλείψεις στην τοπική ΕΛ.ΑΣ.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ Γ. ΜΠΕΣΚΟΥ ΑΣΚΗΣΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΥΧΟΝ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αιγίου προκάλεσε η επικίνδυνη αποδυνάμωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών της περιοχής, σε προσωπικό και εξοπλισμό, καθώς ασκήθηκε προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος που αφορά τις ελλείψεις στην ΕΛ.ΑΣ. Είχε προηγηθεί η αναφορά του δικηγόρου, υποψήφιου βουλευτή Αχαΐας Γιώργου Μπέσκου, ο οποίος μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει για το θέμα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, ΄΄η προκαταρκτική εξέταση ασκήθηκε από τον Εισαγγελέα για να διερευνηθεί ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος 259ΠΚ. Στην αναφορά μου περιγράφονται οι τραγικές καταστάσεις που επικρατούν στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού Αχαΐας που έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία και σωματική ακεραιότητα των υπηρετούντων σε αυτά αστυνομικών, αλλά και να τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια των πολιτών και να μην δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την πάταξη της εγκληματικότητας΄΄.

Συνεχίζεται… ακάθεκτη η αποψίλωση των Υπηρεσιών

Κι όλα αυτά ενώ, από την αναφορά του κ. Μπέσκου, η οποία είχε φτάσει μέχρι τον Άρειο Πάγο, το υπουργείο αλλά και το Γραφείου του πρωθυπουργού, προέκυψαν ακόμη μεγαλύτερες ανάγκες, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις Αστυνομικές Υπηρεσίες σε επίπεδο Αιγιάλειας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ομάδα ΔΙΑΣ του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου τίθεται… εκτός ενώ και η ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας) συνεχίζει ελλιπής, με διαχείριση τέτοια που την κρατά «ζωντανή» τον Αύγουστο τουλάχιστον, που εξαιτίας της τεράστιας επισκεψιμότητας, παρατηρείται και αυξημένη παραβατικότητα.

Έτσι, οι οργανικές θέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου είναι 54 όμως αυτή τη στιγμή λείπουν 14. Από τα 40 άτομα που υπηρετούν τα 8 έχουν πάρει απόσπαση σε διάφορα Τμήματα στην Αθήνα, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα στο Αίγιο να έχουν απομείνει 32 θεωρητικά, καθώς αυτό το διάστημα, δηλαδή τον Αύγουστο, πολλοί έχουν πάρει άδειες διακοπών, ενώ υπάρχουν και αναρρωτικές άδειες. Ως προς τα οχήματα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 αξιόπιστα περιπολικά και 6 μηχανές μεγάλου κυβισμού. Στην ομάδα ΔΙΑΣ ανήκουν συνολικά 8 άτομα ωστόσο αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 2 με αποτέλεσμα να μην υφίσταται, δεδομένου ότι όταν είχε συσταθεί αποτελείτο από 8 άτομα…

Στο δε Τμήμα Ασφαλείας Αιγιαλείας υπηρετούν 23 άτομα και 5 επιπλέον στην ΟΠΚΕ, με τις άδειες να δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα ελλείψεων. Βεβαίως, η αποψίλωση αστυνομικών υπηρεσιών δεν είναι μόνο τοπικό πρόβλημα αλλά, όπως φαίνεται, απορρέει από την πολιτική κατεύθυνση του υπουργείου και τη λογική μεγαλύτερης ενίσχυσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Αθήνας. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην ΟΠΚΕ της Πάτρας όπου θα έπρεπε να απαριθμεί 20 άτομα ενώ έχει μόνο 4 από 11 συνολικά που στελεχωνόταν.

Παρά τις ελλείψεις γίνονται αποσπάσεις προσωπικού σε Αττική και νησιά

΄΄Στο Αστυνομικό Τμήμα και την Ασφάλεια Αιγιαλείας υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αποσπάσεις υπηρετούντων αστυνομικών σε άλλα αστυνομικά τμήματα της χώρας κυρίως σε Αττική και νησιά. Το κίνητρο των επιδομάτων υπηρέτησης αστυνομικού προσωπικού με τριπλάσιες αποδοχές περίπου κατόπιν αποσπάσεων, έχει καταστήσει την ΕΛ.ΑΣ. στην περιοχή της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, κέντρο μικροπολιτικών και κομματικών εξυπηρετήσεων που είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι συνιστάται στις αποσπάσεις σε βάρος των ήδη υπηρετούντων στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής μας΄΄, ανέφερε ο κ. Μπέσκος, τονίζοντας πως την ώρα που υπάρχει τεράστια έλλειψη σε θέσεις, είναι αδιανόητο να γίνονται αποσπάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας και είναι απορίας άξιο με ποια κριτήρια εγκρίνονται και από ποιους, από τη στιγμή που ταυτόχρονα υπάρχει τεράστια έλλειψη σε προσωπικό στην Αιγιάλεια και εν γένει στην Αχαΐα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν φρουροί σε 24ωρη βάση στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής και στο Αστυνομικό Μέγαρο Αιγίου εδώ και πολύ καιρό δεν υπάρχει σκοπός στην είσοδο.

Έλλειψη οχημάτων αλλά και υπόσχεση για μεταφορά του μεγάλου οχήματος

Ο κ. Μπέσκος κατήγγειλε και την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, μιλώντας για τριτοκοσμικές εικόνες και φέρνοντας ως παράδειγμα την Ασφάλεια Αιγιαλείας που καλείται να καλύψει μία τεράστια γεωγραφικά έκταση ενώ εξυπηρετείται μόλις από 2 οχήματα. Το ένα είναι κλειστό βαν 20 με 25 ετών πρώτης κυκλοφορίας χωρίς κλιματισμό, με ανώτατη δυνατότητα ταχύτητας περίπου στα 80χλμ με τη μηχανή να είναι κάτω από το κάθισμα επιβαινόντων αστυνομικών που καθιστά ιδίως την υπηρεσία τους ανυπόφορη και επικίνδυνη τους θερινούς μήνες ιδίως σε συνθήκες καύσωνα και χωρίς κλιματισμό. Το άλλο όχημα έχει κάνει 500.000χλμ. και είναι σε απαράδεκτη κατάσταση, ενώ τα υπόλοιπα οχήματα είναι επί μήνες σε συνεργεία…

Την ίδια στιγμή όχημα της ΟΠΚΕ που υπήρχε και ήταν το μόνο αξιόλογο επιχειρησιακά το έστειλαν σε Αττική και δεν το έχουν επιστρέψει, με τελευταία ενημέρωση του κ. Μπέσκου από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος και κατόπιν ενεργειών του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Ανδρέα Τσαπικούνη, ότι πρόκειται να επιστραφεί στην Ασφάλεια Αιγιαλείας τις επόμενες ημέρες.

Σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια

΄΄Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια στην Αιγιάλεια και σε όλο το νομό Αχαΐας ιδίως τη θερινή περίοδο που τριπλασιάζεται ο πληθυσμός στην περιοχή μας΄΄, κατέληξε ο κ. Μπέσκος, ζητώντας άμεσα λύσεις για αυτές τις καταστάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αστυνομικών και εν γένει τη δημόσια ασφάλεια.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr