background img
banner
banner

Περισσότεροι οι επισκέπτες, λιγότερη η κατανάλωση

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ – ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΩΦΕΛΗΜΕΝΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ

Μικρές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζει η επισκεψιμότητα στην Αιγιάλεια αυτό το καλοκαίρι και οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως όχι με το πόσοι επιλέγουν την περιοχή για εκδρομή, διακοπές ή παραθέρισμα αλλά με το τι αφήνουν. Κι αυτό σχετίζεται άμεσα με τη δυναμική του μέσου Έλληνα να ξοδέψει το… κάτι παραπάνω.

Στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης, η περιοχή είναι γεμάτη από επισκέπτες που όμως ξοδεύουν πολύ λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια… Οι πληρότητες τουριστικών καταλυμάτων είναι αυτή την περίοδο στο 100%, υποδέχονται όμως έναν μέτριο Ιούλιο, κυρίως στο πρώτο δεκαπενθήμερο. Ερωτηθείς από το Protionline.gr, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, επισήμανε για το προηγούμενο διάστημα: ΄΄Συγκρίνοντας τους μήνες Μάιο και Ιούνιο του φετινού καλοκαιριού με τους αντίστοιχους μήνες του 2023, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι πιο αποδοτικοί. Αντίθετα, ο Ιούλιος που πέρασε ήταν σε πιο χαμηλά επίπεδα. Κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο, υπήρξε μία σαφέστατη πτωτική τάση σε σχέση με το 2023. Υπήρξαν πολλοί και διάφοροι λόγοι για αυτό, όμως αντιρρόπησε αυτή η τάση και οι τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιουλίου έδειξαν μία καλύτερη εικόνα. Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που έχει τις πλέον υψηλές πληρότητες και ευελπιστούμε αυτό να αποτυπωθεί στην αποτίμηση που θα γίνει στο τέλος της θερινής σεζόν΄΄.

Στο 100% οι πληρότητες αυτή την περίοδο

Επιπλέον, ο κ. Κανελλής, σημείωσε και τα εξής: ΄΄Ο Αύγουστος δεν έχει δείξει ακόμα την απόλυτη δυναμική του, καθώς η κορύφωση της επισκεψιμότητας αναμένεται να σημειωθεί από εδώ και πέρα, δηλαδή από σήμερα και μέχρι τα τέλη του μήνα. Είναι ένας πολύ καλός Αύγουστος σε γενικές γραμμές και σίγουρα, οι πληρότητες σε όλα τα καταλύματα θα αγγίξουν το 100% κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου και του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. Νομίζω ότι η Αιγιάλεια διανύει ένα από τα πιο επισκέψιμα καλοκαίρια των τελευταίων ετών της, όμως μία πιο ολοκληρωμένη και σωστή αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να την κάνουμε προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου, όταν και θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Τα μηνύματα είναι θετικά και είμαστε αισιόδοξοι΄΄.

Πού υπερτερεί όμως η περιοχή έναντι άλλων; ΄΄Πολύς κόσμος που δεν μπόρεσε να ταξιδέψει σε κάποιο νησί, βρέθηκε τελικά στην Αχαΐα και την Αιγιάλεια και η περιοχή όντως υπήρξε για πολλούς «επιλογή» των φετινών διακοπών τους. Σε επίπεδο Αχαΐας, τα τα νούμερα επισκεψιμότητας να είναι λίγο πιο ανεβασμένα. Όπως και να ‘χει, αυτό που μέχρι στιγμής καταγράφεται είναι ότι το πρόσημο είναι θετικό και πως η δυναμική της περιοχής μας, στο κομμάτι του τουρισμού, έχει αυξηθεί κατά πολύ. Βεβαίως, τα παραπάνω ισχύουν για τις ξενοδοχειακές μονάδες και δεν γνωρίζω πώς έχουν τα πράγματα για άλλους τομείς όπως εστίαση, εμπόριο κ.λπ΄.΄΄, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων.

Η επιφύλαξη αυτή του κ. Κανελλή μάλλον έχει βάση, καθώς τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής παρουσιάζουν εικόνα μείωσης κίνησης σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, εκφράζοντας την άποψη πως ναι μεν ο κόσμος είναι πολύς αλλά δεν καταναλώνει και ξοδεύει μόνο για τα απολύτως αναγκαία.

Ένα… εκρηκτικό μείγμα δεν αφήνει την αγορά να «ανασάνει»

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε στo Protionline.gr ερωτηθείς σχετικά, ο γ΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Νοτιοδυτικής Ελλάδας Ζακύνθου Κεφαλληνίας και Ιθάκης και μέλος του προσωρινού Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, Λάμπης Παπαδόπουλος: ΄΄Δυστυχώς, η αγορά βρίσκεται σε μία εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Το «μείγμα» ακρίβειας και προβληματικής πρόσβασης στο κέντρο, έχει δημιουργήσει αρνητικό αντίκτυπο. Η πτώση των τζίρων κυμαίνεται στο -15% τουλάχιστον, σε σχέση με πέρυσι. Ο προβληματισμός είναι έντονος στις τάξεις των συναδέλφων εμπόρων. Για κάποιους φταίει η ακρίβεια και η σύγχρονη φτωχοποίηση. Για κάποιους άλλους ευθύνεται το κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας της αγοράς. Άποψή μου είναι ότι φταίνε και τα δύο και θα προσθέσω και το ηλεκτρονικό εμπόριο που από την πανδημία και μετά έχει πάρει σημαντικό μερίδιο της «πίτας» της τοπικής αγοράς και ίσως είναι και ο κυριότερος λόγος του αδιεξόδου πολλών επιχειρήσεων΄΄.

Έχει διατηρηθεί η ακρίβεια ενώ το εισόδημα φθίνει

Ως παράδειγμα της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει, φέρνει και την κίνηση στη λαϊκή αγορά του Αιγίου, το Σάββατο 10 Αυγούστου. ΄΄Για πρώτη φορά ένα Σάββατο πριν τον Δεκαπενταύγουστο και η λαϊκή αγορά ήταν σαν ένα συνηθισμένο Σάββατο. Υπάρχουν αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους, ο κόσμος κυκλοφορεί αλλά δεν ψωνίζει. Η ακρίβεια αναγκάζει τον καταναλωτή να αρκείται στα άκρως απαραίτητα.

Μην ξεχνάμε ότι έχει διατηρηθεί το μείον της ακρίβειας και στο καύσιμο και στο ρεύμα και στα τρόφιμα. Έχει παραμείνει η αύξηση του κόστους ζωής, ενώ το εισόδημα φθίνει. Βλέπουμε καθημερινά πως υπάρχουν κατασχέσεις, και μάλιστα ακόμη και πρώτων κατοικιών. Συνάδελφοι έμποροι πωλούν ό,τι έχουν για να ζήσουν. Κάνουν εκποίηση περιουσίας για να πληρώσουν για θέματα υγείας, για να σπουδάσουν παιδιά, να για να εξοφλήσουν δάνεια, για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους καθώς δεν έχουν άλλη λύση.

Η κατάσταση είναι δραματική και ο κόσμος δεν αντιδρά διότι έχει πέσει με τα… μούτρα στον αγώνα για την επιβίωση΄΄, επισημαίνει ακόμη ο κ. Παπαδόπουλος, κάνοντας αναφορά και στο κέντρο της πόλης. ΄΄Η αγορά έχει ερημώσει με την κλειστή Κλ. Οικονόμου και οι επισκέπτες από την Αθήνα και από άλλες περιοχές διαμαρτύρονται καθημερινά. Η όλη κατάσταση έχει αλλάξει τον προσανατολισμό των καταναλωτών που πλέον βγαίνουν εκτός κέντρου, με τις επιχειρήσεις όμως εντός αυτού, να μαραζώνουν΄΄, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μία εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση ως τέλος Αυγούστου, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τα εξής: ΄΄Αυτή την εβδομάδα είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αύξηση της κίνησης και των τζίρων. Στο «πικ» θα βρίσκονται και θα δουλέψουν εστίαση και αναψυχή. Εκτιμώ ότι η αύξηση στα εμπορικά θα είναι πολύ μικρή και ειδικά στο αφιλόξενο κέντρο του Αιγίου΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr