background img
banner
banner

Προτεραιότητα σε ώριμες προτάσεις

ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΥΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Δύο σημαντικά έργα προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ με άξονα την άρδευση περιοχών της Ανατολικής Αιγιάλειας προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες που σχετίζονται με την ορθολογική διαχείριση του νερού, στα πλαίσια και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Το θέμα συζητήθηκε κατά την χθεσινή τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος με μια τοποθέτηση -σε υψηλούς τόνους- εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέα Φίλια για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήθηκε να αντιμετωπιστεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλια, η αντιμετώπιση των συνεπειών του παρατεταμένου καύσωνα αλλά και της λειψυδρίας, δοκίμασαν τις αντοχές όλων με έμφαση τους ΤΟΕΒ που είναι υπόλογοι για την άρδευση αλλά και τους δήμους της Αχαϊας σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης. Ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης όσον αφορά την άρδευση επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση εγγειοβελτιωτικών έργων αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα που αφορούν την έλλειψη χρηματοδότησης αλλά και ώριμων μελετών.

Σε Αγ. Τριάδα και Μάρμαρα

Σε επίπεδο Αχαΐας τα έργα που προωθούνται με βάση την ύπαρξη ώριμων μελετών, είναι το αρδευτικό στην περιοχή Αγίας Τριάδας Ακράτας με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ. Το έργο αποτελεί μια πρόταση της τοπικής αυτοδιοίκησης με αφετηρία το 2000 το οποίο πέρασε πρόσφατα από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, στο νέο ΕΠΑ (2021-2025) και είναι προς δημοπράτηση, σύμφωνα με τον κ. Φίλια.

Αντικείμενο του έργου η άρδευση της περιοχής της Αγ. Τριάδας, μιας έκτασης που εκτείνεται από τα όρια του νέου κεντρικού αρδευτικού αγωγού που κατασκευάζεται σήμερα μέχρι το υψόμετρο 450 μ. πάνω από το μοναστήρι. Η έκταση εκτείνεται μέχρι τα παλαιά διοικητικά όρια του Δ.Δ. Αμπέλου ενώ δυτικά μέχρι τη δασωμένη περιοχή Ν.Δ. της εκκλησίας της Αγ. Παρασκευής και ανέρχεται σε 3.250 στρέμματα.

Πρόκειται για την προσπάθεια που ξεκίνησε ο αείμνηστος δήμαρχος Κωνσταντίνος Σπηλιωτόπουλος. Το 2018 έγινε η επικαιροποίηση της μελέτης για το πρώτο έργο άρδευσης στη Δυτική Ελλάδα που μπαίνει στο ΕΣΠΑ.

Το δεύτερο έργο είναι το Αρδευτικό Μαρμάρων Δ.Ε. Αιγείρας με προϋπολογισμό 250 χιλ. ευρώ που βρίσκεται στην τελική του φάση και προβλέπει την κατασκευή δεξαμενής για 6ώρη αποθήκευση της νυχτερινής παροχής σε ιδιόκτητο οικόπεδο που διαθέτει ο ΤΟΕΒ Μαρμάρων. Η έκταση που αρδεύεται είναι 1.850 στρέμματα και με το συγκεκριμένο έργο θα υπάρχει δυνατότητα τροφοδότησης και σε ώρες αιχμής.

Το θέμα της λειψυδρίας έφερε προς συζήτηση η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» του Σπύρου Σκιαδαρέση σε κοινή ερώτηση με τους Γεράσιμο Φεσσιάν και Φάνη Αδαμόπουλο.
Κατά τα λοιπά η συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο θέμα της επέκτασης του φράγματος Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας αλλά και τα προβλήματα των ΤΟΕΒ και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας μέσα στο 2024 για την αναγκαία συνεννόηση με άξονα την ορθολογική διαχείριση του νερου για άρδευση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr