background img
banner
banner

Σε προεκλογική τροχιά…το Επιμελητήριο Αχαΐας

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ, ΠΩΣ ΘΑ ΣΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ, Η ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ – «ΈΚΛΕΙΣΕ»  Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ

Το Επιμελητήριο Αχαΐας τη Δευτέρα 5 Αυγούστου στην -εξ αναβολής- τελευταία καλοκαιρινή συνεδρίασή του, το Δ.Σ. οριστικοποίησε το θέμα με την κατανομή των εδρών, σε σχέση με δομή των υφιστάμενων τμημάτων του, ενώ συζήτησε και άλλα διαδικαστικά εκλογικά ζητήματα. Μικρή εκκρεμότητα έμεινε αν τελικά οι κάλπες θα στηθούν με καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 8 ή την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Μετά το τεχνικό πρόβλημα με την ψηφοφορία στην πλατφόρμα της εξ αποστάσεως συμμετοχής στο Δ.Σ. που παρουσιάστηκε κατά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης 31 Ιουλίου που έγινε στο Αίγιο, ο πρόεδρος Πλάτωνας Μαρλαφέκας απέστειλε εκτάκτως την πρόσκλησή του για χθες σε σχέση με θέματα που αφορούσαν τις επερχόμενες εκλογές.

Παραμένει σταθερός ο αριθμός εδρών

Στη διάρκεια της συνεδρίασης η απόφαση ήταν ομόφωνη ότι οι 31 έδρες που θα κατανεμηθούν κατά τη διάρκεια των προσεχών εκλογών, παραμένουν οι ίδιες, από 11 για τα τμήματα Εμπορίου και Υπηρεσιών και 9 θα είναι οι έδρες του τμήματος Μεταποίησης. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, με τον πρώην πλέον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λ. Αυγενάκη και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και το Επιμελητήριο Αχαΐας είχαν ανοίξει το ζήτημα της εγγραφής των παραγωγών και κτηνοτρόφων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στα Επιμελητήρια.

Η εγγραφή είχε προταθεί και γίνει και με την ίδρυση χωριστού Αγροτικού τμήματος αλλά, προς το παρόν, το θέμα «παγώνει». Η επίσημη προκήρυξη των εκλογών, θα πρέπει περί τα μέσα Οκτωβρίου ενώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίουθα πρέπει να έχει κλείσει το θέμα με τα ταμειακώς εντάξει μέλη που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές.

Το ψηφοδέλτιο του κάθε συνδυασμού για το Επιμελητήριο Αχαΐας θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 62 υποψηφίους, από 22 για τα τμήματα Εμπορικό και τις Υπηρεσίες και, τουλάχιστο, 18 για τη Μεταποίηση.

Υπάρχει επίσης ποσόστωση στο 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ. που θα πρέπει να είναι γυναίκες. Ουσιαστικά κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει 10 από τους 62 γυναίκες υποψήφιες. Οι υποψηφιότητες των γυναικών θα είναι χωρίς διαχωρισμό ανά τμήμα αλλά θα μετρούν ως ποσόστωση στο σύνολο του ψηφοδελτίου.

Επίσης, για να λάβουν ταμειακή ενημερότητα συμμετοχής στις εκλογές μέλη του ΕπιμελητηρίουΑχαΐας θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει δραστηριότητα και να έχουν εγγραφεί στο ΓΕΜΗ έως τις αρχές Νοεμβρίου του 2023.

4 πρόσωπα στην αφετηρία προς το παρόν

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει 3.800 μέλη ενώ σε αυτές εικάζεται ότι μπορεί να πλησιάσουν και τους 5.000.

Σε σχέση με τους συνδυασμούς, προ το παρόν ενδιαφέρον έχουν ήδη εκδηλώσει να συμμετέχουν ως επικεφαλής ο νυν πρόεδρος Πλάτων Μαρλαφέκας, οι επιχειρηματίες Αντώνης Κουνάβης, και Θεόδωρος Λουλούδης ενώ επικεφαλής συνδυασμού θα είναι και ο Αιγιώτης επιχειρηματίας και πρώην δήμαρχος Διακοπτού Τάκης Βασιλείου.

Για τα τέλη του μήνα μεταφέρθηκε η συνεδρίαση της η ‘Παναιγιάλεια’ (ΠΑΕΚ) για την εκλογή νέου επικεφαλής της μετά την συνταξιοδότηση του Αρη Τηλιδάγη ενώ σε αναζήτηση κοινής υποψηφιότητας κινούνται το τελευταίο διάστημα στελέχη από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στόχος τους να κατατεθεί ενιαίος συνδυασμός κατά την προκήρυξη των εκλογών στο Επιμελητήριο Αχαΐας τον προσεχή Οκτώβριο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr