background img
banner
banner

Τέλος στην αυτοδιαχείριση…

ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΤΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ» ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ ΣΕ ΑΧΑΪΑ, ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑ – ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το πρώτο βήμα για την αλλαγή στο καθεστώς της διαχείρισης των απορριμμάτων με μεγάλους ‘κερδισμένους’ τους δημάρχους των τριών μεγάλων αστικών κέντρων της περιφέρειας -Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο- ετοιμάζεται να κάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.ΕΝ) προχωρώντας στην ίδρυση του Περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Ελλάδας.

Τέσσερα χρόνια μετά την συγκρότηση συλλογικών φορέων δήμων με αρμοδιότητα στη διαχείριση απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) ανά νομό, το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ελέγξει» εξ αρχής το μεγάλο projectμε τις Μονάδες -εργοστάσια- Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ανά νομό ή και περιφέρεια μαζί με τα συνοδά έργα, διαλογής στην πηγή για τα βιοαποδομήσιμα στερεά απόβλητα (ΜΕΒ) αλλά και την ανακύκλωση.

Σύμφωνα με το τελικό σενάριο που «είδε» το «φως της δημοσιότητας» μέσα από την «Καθημερινή» πριν από λίγα 24ωρα, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδος συγχωνεύονται οι ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας υπό έναν νέο ενιαίο φορέα στον οποίο οι δήμοι της περιφέρειας θα συμμετέχουν ως μέτοχοι, ανάλογα με τον πληθυσμό τους με προβάδισμα βέβαια για τους «μεγάλους»…
Η «προίκα» του ενιαίου Συνδέσμου θα είναι βέβαια το μεγάλο έργο της ΜΕΑ (εργοστάσιο επεξεργασίας) στην Αχαΐα στον ΧΥΤΑ Φλόκα που είναι υπό επαναδημοπράτηση και η νέα ΜΕΑ Αιτ/νιας, έργα της τάξης των 130-150 εκατ. ευρώ.

Απέτυχε ο ΦΟΔΣΑ

Από την ίδρυση του, το 2020 και μετά, ο ΦΟΔΣΑ Αχαΐας φαίνεται ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων… «Κληρονόμησε» μέσω του Δήμου Πατρέων έργα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ με στόχο να λύσει για δεκαετίες το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων με τη ΜΕΑ Αχαΐας (έργο προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, την επέκταση του ΧΥΤΥ Φλόκα, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, το νέο Σταθμό Μεταφόρτωσης Πάτρας προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ και τα έργα τελικής διαμόρφωσης του κορεσμένου τμήματος του ΧΥΤΑ Πάτρας με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ περίπου.

Ο νέος ενιαίος Σύνδεσμος θα έχει υπό την ευθύνη του και τα εργοστάσια (ΜΕΑ) της Ηλείας, στην Τριανταφυλλιά καθώς και την κατασκευή του νέου εργοστασίου (ΜΕΑ) Αιτ/νιας στο Μονοδένδρι Αγρινίου. Ενδιαφέρον έχει και το θέμα της διαχείρισης της ΜΕΒ (μονάδας βιοαποβλήτων) της Αιγιάλειας τη οποία κατασκευάζει με ευθύνη του ο δήμος Αιγιαλείας με βάση το τοπικό σχέδιο Αιγιαλείας – Καλαβρύτων.

Επιστρέφει το τέλος…

Στα πλαίσια της διαβούλευσης το Υπουργείο φέρεται αποφασισμένο να μεταβιβάσει ως «προίκα» τους πόρους που δέσμευσε πρόσφατα από τους δήμους με το τέλος ανακύκλωσης. Το τέλος «λειτουργεί» σε περιοχές όπως η Ηλεία όπου ήδη υπάρχει εργοστάσιο επεξεργασίας, με τα χρέη των δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ Ηλείας να ξεπερνούν σήμερα τα 5 εκατ. ευρώ.
Σε σχέση με τις οφειλές των δήμων στους ΦΟΔΣΑ το υπουργείο από τη μια «κρατά» το «καρότο» με την επιστροφή του τέλους ανακύκλωσης αλλά από την άλλη το«μαστίγιο»καθώς, ανάμεσα στις προωθούμενες ρυθμίσεις, θα προβλέπεται η δυνατότητα παρέμβασης περίπτωση που ένας ή περισσότεροι δήμοι δεν συμμορφώνονται στις υποχρεώσεις τους.

Επιτήρηση στον περιφερειακό σχεδιασμό

Στις ρυθμίσεις που θα ενταχθούν στο πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός θα μπορεί να δίνει και εντολή στον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, σε περιπτώσεις άρνησης ή αδράνειας του δήμου ή του συλλογικού φορέα των δήμων για τα απορρίμματα (ΦΟΔΣΑ), να συμμορφωθεί όταν δεν προβαίνουν στην υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός (ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας) για τα απορρίμματα.

Αν ο δήμος χρεώνει στους πολίτες λιγότερα από όσα πρέπει, τότε ο πρόεδρος του ενιαίου Συνδέσμου θα μπορεί να ζητήσει μέσω του υπουργείου Εσωτερικών ακόμη την παρακράτηση και απόδοση της διαφοράς μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), κίνηση που ουσιαστικά στοχεύει στο να «στριμώξει» τους δήμους να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Αντιδράσεις

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί εκτάκτως στην ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος. Προς το παρόν οι δήμαρχοι αναμένουν το υπό επεξεργασία πολυνομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ.
«Δεν είναι δυνατόν να καθορίζουν την τιμολογιακή πολιτική δήμων της Αχαΐας για τα απορρίμματα άλλοι νομοί… Είναι αδιανόητο, σήμερα δεν υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο ΦΟΔΣΑ Αχαΐας, πως αναμένουμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση σε επίπεδο περιφέρειας; Χάνουμε τον έλεγχο στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων τοπικά και στο τέλος θα γίνουμε ξέφραγο αμπέλι… Αναμένουμε α μας εξηγήσουν για ποιον λόγο γίνονται όλα αυτά…» ανέφερε στo Protionline.gr Aχαιός αυτοδιοικητικός και μέλος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr