background img
banner
banner

Τρέχουν και δεν… φτάνουν μηχανικοί και πολίτες

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ – ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Την παράταση της διαδικασίας εκθέσεως αιτημάτων διόρθωσης κτηματογράφησης για περιοχές του δήμου Αιγιαλείας, ζητά με ανοιχτές επιστολές του, ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Μάλιστα, η διοίκηση του Συλλόγου προτείνει η παράταση να είναι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να γίνει εμπρόθεσμη αποδοχή ή αιτιολογημένη μη αποδοχή, ούτως ώστε να προχωρήσει και η διαδικασία αιτήσεων διόρθωσης.

Ειδικότερα, ο Σύλλογος τονίζει την ανάγκη παράτασης διαδικασίας εκθέσεων αιτημάτων διόρθωσης της κτηματογράφησης ΚΤΙ-06, τονίζοντας πως ΄΄η φάση κτηματογράφησης του τμήματος ΚΤΙ-06που αφορά τα ακίνητα εντός των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Αιγείρας, Ακράτας, Διακοπτού, Ελαιώνος, Ελίκης, Ζαχλωριτίκων, Νικολαιίκων, Παραλίας Πλατάνου, Ριζομύλου, Ροδιάς και Τραπέζης του Δήμου Αιγιαλείας βρίσκεται από την 11η Ιουλίου και για 30 ημέρες στη φάση δημοσιοποίησης των Εκθέσεων στο ktimatologio.gov.gr ώστε οι αιτούντες και έπειτα οι θιγόμενοι να συμφωνήσουν ή να διαφωνήσουν σε σχέση με τα αιτήματα διόρθωσης που έχουν υποβάλει΄΄.

Τονίζει ωστόσο ότι το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών θεωρείται πολύ μικρό για τον όγκο των αιτημάτων διόρθωσης που πρέπει να γίνει αποδοχή ή απόρριψη της έκθεσης και επισημαίνει πως οι μηχανικοί αλλά και οι δικηγόροι που κυρίως ασχολούνται με τον έλεγχο των εκθέσεων για λογαριασμό των πολιτών, αδυνατούν να διεκπεραιώσουν σωστά και υπεύθυνα τον όγκο των υποθέσεων σε αυτό το χρονικό διάστημα.

Η πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας…

΄΄Σε μία διαδικασία που μέχρι τώρα συνολικά έχει διαρκέσει περίπου εξίμισι χρόνια, είναι τουλάχιστον αστείο το περιθώριο των 30 ημερολογιακών ημερών που έχει δοθεί στους πολίτες εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, για την πιο κρίσιμη φάση της διαδικασίας΄΄, επισημαίνει ακόμη ο Σύλλογος, τονίζοντας πως ΄΄η διαδικασία αποδοχής των εκθέσεων των αιτημάτων διόρθωσης είναι η πιο σημαντική φάση διότι αφορά εμπρόθεσμα δηλωμένα δικαιώματα στα οποία έχει γίνει εμπρόθεσμη αίτηση διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων και διαφορών από πολίτες που έμπρακτα έχουν ενδιαφερθεί για τις περιουσίες τους και έχουν τιμήσει τόσο τον θεσμό όσο και τη διαδικασία της κτηματογράφησης΄΄.

Συμπεραίνει δε πως ο ανάδοχος εργολάβος, όπως φαίνεται και από το περιεχόμενο των εκθέσεων, έχει κάνει πάρα πολλή δουλειά στην επεξεργασία των αιτημάτων διόρθωσης και τονίζει πως ΄΄η εμπρόθεσμη αποδοχή ή η αιτιολογημένη μη αποδοχή θα λύσει μέρος διαφορών που σε άλλη περίπτωση θα πρέπει να λυθεί πλέον ένδικα, διότι αν δεν υπάρξει αποδοχή ή αίτηση διόρθωσης, είναι ως μη γενόμενη΄΄. Καλεί δε την πολιτεία- υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης και Ελληνικό Κτηματολόγιο να λάβουν τη σωστή απόφαση και να παρατείνουν την προθεσμία των 30 ημερών, με καταληκτική ημερομηνία 9 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024.

Οι περισσότεροι πολίτες δεν έλαβαν καν γνώση της διαδικασίας ως θιγόμενοι

Ο Σύλλογος Μηχανικών κατέθεσε αίτημα παράτασης υποβολής εκπρόθεσμων δικαιωμάτων και αναβίωση φάσης δημοσιοποίησης των εκθέσεων και για το τμήμα ΚΤ1-05 που αφορά τα κινητά εντός των προκαποδιστριακών Δήμων Αιγίου και Ερινεού (πρώην κοινότητες Ζήριας Νέου Ερινεού, Καμαρών) και στις κοινότητες Αγίου Κωνσταντίνου, Βαλιμιτίκων, Δημητρόπουλου, Διγελιωτίκων, Κουλούρας, Λόγγου, Ροδοδάφνης, Σελιανίτικών Σελινούντος και Τεμένης, που έχει ανατεθεί στην «Κοινοπραξία Σύγχρονο Κτηματολόγιο 11Α», κάνοντας γνωστό πως έχει κλείσει ως προς την παραλαβή εκπρόθεσμων δηλώσεων από τις 11 Ιουλίου και έχει περαιωθεί η διαδικασία δημοσίευσης των εκθέσεων επί των αιτημάτων διόρθωσης.

Σημειώνει πως το περιθώριο των τριάντα ημερών, μεσολαβούντος του Πάσχα θεωρείται πολύ μικρό για τον όγκο των αιτημάτων διόρθωσης που έπρεπε να γίνει αποδοχή ή απόρριψη της έκθεσης και τονίζει πως ΄΄μεγάλος αριθμός πολιτών καταγγέλλει ότι δεν έλαβε εμπρόθεσμα την επιστολή είτε σε φυσικό φάκελο είτε μέσω e-mail. Επίσης οι περισσότεροι πολίτες δεν έλαβαν γνώση της διαδικασίας ως θιγόμενοι με αποτέλεσμα να είναι κατόπιν προθεσμίας΄΄

Ο Σύλλογος Μηχανικών τονίζει πως ΄΄είναι απαραίτητη η αναβίωση της διαδικασίας δημοσίευσης των εκθέσεων επί αιτημάτων διόρθωσης και κατά συνέπεια η διαδικασία αποδοχής των θιγομένων. Η διαδικασία αποδοχής των εκθέσεων των αιτημάτων διορθώσεις είναι η πιο σημαντική φάση διότι αφορά εμπρόθεσμα δηλωμένα δικαιώματα στα οποία έχει γίνει εμπρόθεσμη αίτηση διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων και διαφορών από πολίτες που έμπρακτα έχουν ενδιαφερθεί για τις περιουσίες τους και έχουν τιμήσει τόσο τον θεσμό όσο και την διαδικασία της κτηματογράφησης΄΄.

΄΄Την 11η Ιουλίου 2024 σταμάτησε η υποβολή εκπρόθεσμου δικαιωμάτων στην εν λόγω εργολαβία. Αυτό προκάλεσε τεράστια σύγχυση στους πολίτες που καθημερινά και σε πανελλαδικό δίκτυο λαμβάνουν την πληροφορία ως λεζάντα ή πρωτοσέλιδο ότι έχουμε προθεσμία μέχρι 30 Νοεμβρίου 2024 να δηλώσουν στο κτηματολόγιο τις ιδιοκτησίες τους. Φυσικά η καταληκτική ημερομηνία τροποποιείται να εργολαβία αλλά δυστυχώς αυτό είτε δεν αναφέρεται είτε είναι στα ψιλά γράμματα΄΄, επισημαίνει ακόμη, καλώντας την πολιτεία μέσω του υπουργείου ψηφιακής μεταρρυθμίσεις και το ελληνικό κτηματολόγιο,να λάβουν την σωστή απόφαση και: 1) να αναβιώσει την διαδικασία δημοσίευσης των εκθέσεων επί αιτημάτων διόρθωσης έστω και για μικρό χρονικό διάστημα 15 ημερών κι άλλες 15 ημέρες η διαδικασία αποδοχής των θιγομένων καλύτερα δεν θα δοθεί παράταση τουλάχιστον έως 30 Σεπτεμβρίου γιατί ο Αύγουστος είναι ο μήνας διακοπών. 2) να επανέλθει για χρονικό διάστημα 30 ημερών η υποβολή εκπρόθεσμων δικαιωμάτων και τουλάχιστον έως 30 Σεπτεμβρίου γιατί ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών. 3) να υποχρεωθεί ο εργολάβος να επικοινωνήσεις σωστά τις ημερομηνίες στους πολίτες.

Δεν έχει ειδοποίηση για παράταση το Γραφείο Κτηματολογίου Αιγίου

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr για το θέμα, ο προϊστάμενος του «Γραφείου Κτηματολογίου Αιγίου» Κωνσταντίνος Ασπράγκαθος, ανέφερε χαρακτηριστικά: ΄΄Το αν θα δοθεί παράταση ή όχι, είναι απόφαση της Κτηματολογικής ΑΕ. Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν έχει δοθεί καμία παράταση για τις ενστάσεις και η εκτίμησή μου είναι ότι τελικά δεν θα δοθεί παράταση. Εμείς σε κάθε περίπτωση κινούμαστε σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που δίνονται από το αρμόδιο υπουργείο΄΄.

Ο προϊστάμενος έκανε πάντως γνωστό ότι αναμένεται σε βάθος χρόνου η ενοποίηση των κτηματολογικών υπηρεσιών της περιοχής με το πρώην υποθηκοφυλακείο στον καινούριο χώρο της οδού Μητροπόλεως, μία παροχή που, όπως τόνισε, θα αποτελέσει μεγάλη διευκόλυνση για τον δημότη της Αιγιάλειας, όπου θα μπορεί να κάνει όλες τις κτηματολογικές δουλειές του σε έναν ενιαίο χώρο, δίχως να ταλαιπωρείται από υπηρεσία σε υπηρεσία.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχόλια

  • Δηλώσεις τριετίας και βάλε δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί με ΚΑΕΚ, δεν είναι επόμενο να δημιουργείται πρόσθετη ανησυχία στον πολίτη; φοβάμαι πως θα ταλαιπωρείται πάλι ο κόσμος χωρίς να φταίει. Δηλαδή θα έχεις κάνει κανονικά τη δήλωση αλλά το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία δε θα το ξέρει κανένας.

    Πολίτης 08/08/2024 02:04

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr