background img
banner
banner

Από τις απαλλοτριώσεις η… επιχείρηση ανάταξης

ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙ ΑΚΙΝΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟ» ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Την κλεψύδρα από την αρχή επιχειρούν να στρέψουν Περιφέρεια και Υπουργείο Υποδομών καθώς ήδη σήμανε το τέλος χρόνου μιας μεγάλης ευκαιρίας να κατασκευαστεί άμεσα το σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Αιγιάλεια, η σύνδεσητου νέου Λιμένα Αιγίου με την «Ολυμπία Οδό».

Στο Υπουργείο Υποδομών, ο αρμόδιος Υφυπουργός Νίκος Ταχιάος και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος μπήκαν σε μια συνεργασία εδώ και ένα 10ήμερο για να ανοίξει ξανά παράθυρο ευκαιρίας για το έργο αυτό.Τυπικά από την Τετάρτη 31 Ιουλίου ο έργο με αρχικό προϋπολογισμό 6 εκατ. ευρώ, είναι «νεκρό» για μια διετία τουλάχιστο καθώς τέθηκε εκτός του προγράμματος ΕΠΑ (Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025).

Το έργο, μετά από μια 7ετία από την ένταξη της αρχικής μελέτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων απεντάσσεται καθώς δεν έχουμε την παραμικρή «κίνηση» μέσα στο νέο πρόγραμμα ΕΠΑ δημοπράτηση, έναρξη εκτέλεσης) αλλά και την παραμικρή… πληρωμή που θα μπορούσε να κρατήσει «ζωντανό» τον κωδικό του μέσα στο πρόγραμμα…

Την γνωστή αρνητική εξέλιξη και βέβαια έκπληξη σε σχέση με την λανθάνουσα πορεία του έργου αντιμετώπισαν στελέχη της Δημοτικής αρχής (ο Δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος με τον σύμβουλο Πέτρο Δαδιώτη) όταν βρέθηκαν στον κ. Ταχιάο στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που έχει ανοίξει από την περασμένη άνοιξη με στόχο να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για την δημοπράτηση του έργου.

Το έργο «πάγωσε» στα τέλη του 2023 μετά την εκτίναξη του κόστους των απαλλοτριώσεων, από τα 450 χιλ. στα 3 εκατ. ευρώ, στην οποία οδηγηθήκαμε με βάση δικαστικές αποφάσεις που κοινοποιήθηκαν στην Περιφέρεια στα τέλη του περασμένου έτους. Το κόστος του έργου, όσον αφορά στο κατασκευαστικό του σκέλος αλλά και τις απαλλοτριώσεις ξεπερνά πλέον τα 9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Περιφέρεια και Υπουργείο επιχειρούν σε πρώτη φάση να δεσμεύσουν μέσω του ΕΣΠΑ το κονδύλι για τις απαλλοτριώσεις. Εφόσον δεν πληρωθούν μέσα στο 2024 οι ιδιοκτήτες, οι εκτάσεις που έχουν δεσμευθεί για τη διάνοιξη του δρόμου, θα επιστρέψουν στους δικαιούχος καθώς το περιθώριο για να γίνουν πληρωμές δεν μπορεί να ξεπερνά το 18μηνο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr