background img
banner
banner

Με τη… δύναμη του «Ηρακλή» η Γιορτή του τράγου

ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΕ 1.100 ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΞΕΦΡΕΝΟ ΓΛΕΝΤΙ

Η Γιορτή του τράγου, που διοργανώνει ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος Ζαχλωριτίκων «Ηρακλής» αποτελεί κάθε χρόνο σημείο αναφοράς για τα Ζαχλωρίτικα, προσελκύοντας εκατοντάδες κόσμου. Κάτι ανάλογο συνέβη και το βράδυ της Παρασκευής 23 Αυγούστου, όπου το προαύλιο του πρώην Δημοτικού Σχολείου του φιλόξενου χωριού, πλημμύρισε από άτομα κάθε ηλικίας που γεύτηκαν τα νόστιμα φαγητά που ετοίμασαν με κέφι και μεράκι οι εθελοντές του Συλλόγου και ξεφάντωσαν με ζωντανή ορχήστρα δημοτικής μουσικής.

Ο Φιλοπροοδευτικός Μορφωτικός Σύλλογος Ζαχλωριτίκων, με τη… δύναμη του «Ηρακλή», πέτυχε και φέτος να προσφέρει ατελείωτες στιγμές κεφιού και χαράς. Τα καζάνια πήραν τη θέση τους, τα τραπέζια ετοιμάστηκαν, οι κυρίες του χωριού επιστρατεύτηκαν και με χαρά ετοίμασαν εύγευστα εδέσματα και τα περίπου 1.100 άτομα πέρασαν αξέχαστα χορεύοντας ως το πρωί με την Ξένια Βέρρα, τον Κώστα Σωτηρόπουλο και τον Θοδωρή Βελισσάρη στο τραγούδι, τον Δημήτρη Ρέστα στο κλαρίνο και τον Άγγελο Βέρρα στο βιολί. Προσφέρονταν τράγος βραστός, μπριζόλες, ρύζι, σαλάτες και ποτά, ενώ η είσοδος ήταν δωρεάν. Τα έσοδα από τα εδέσματα που αγόραζαν οι παριστάμενοι (όσοι επιθυμούσαν και ό,τι ήθελαν) ενίσχυσαν το ταμείο του Συλλόγου, και «επιστρέφονται» ουσιαστικά στα Ζαχλωρίτικα και τους ανθρώπους τους.

Καθοριστική η συμβολή των εθελοντών του Συλλόγου

Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Κακκαβάς, ΄΄η Γιορτή του τράγου ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια και χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται η προσέλευση του κόσμου. Πλην όμως, φέτος επιδιώξαμε να έχουμε λίγο λιγότερο κόσμο από πέρυσι, ούτως ώστε να είναι πιο άνετα στην εκδήλωση. Η Γιορτή στηρίζεται κατά 90% στην εθελοντική προσπάθεια των μελών του Συλλόγου μας και ευχαριστούμε όλους για τη συμβολή τους. Ο κόσμος πέρασε όμορφα για άλλη μία χρονιά και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα΄΄.

Τα έσοδα… επιστρέφουν στο χωριό

Πώς αξιοποιούνται όμως τα έσοδα της Γιορτής του τράγου; Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου, ΄΄μας δίνεται η δυνατότητα να διοργανώσουμε άλλες δράσεις κατά τη διάρκεια του έτους, ενώ ταυτόχρονα κάνουμε και έργα για το χωριό μας όπως για παράδειγμα η αναδιαμόρφωση μιας πλατείας αφού προμηθευτήκαμε και διαθέσαμε τα τσιμέντα καθώς και πέτρα Καρύστου. Επιπλέον, με τα έσοδα από την περυσινή Γιορτή κάναμε εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η χριστουγεννιάτικη υπαίθρια γιορτή με δωρεάν δώρα για τα παιδιά. Επίσης, φιλοξενήσαμε παράσταση με μαριονέτες με μειωμένο εισιτήριο εισόδου, προσφορά του Συλλόγου μας, ενώ στο πλάνο μας είναι κι άλλες εκδηλώσεις που θα αναβαθμίσουν τα Ζαχλωρίτικα και θα προσφέρουν το κάτι παραπάνω σε παιδιά και μεγαλύτερους΄΄.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα

Το εύλογο ερώτημα τέλος είναι πώς συνδέεται ο τράγος με τα Ζαχλωρίτικα, πέρα από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες στη γιορτή γεύονται το νόστιμο φαγητό το οποίο μαγειρεύεται επιτόπου. Ο κ. Κακκαβάς απαντά: ΄΄Πριν από 20 χρόνια δόθηκε ως δώρο σε λαχειοφόρο αγορά, ένας τράγος. Το κρέας διατέθηκε και στήθηκε μία υπαίθρια γιορτή στον δρόμο. Το γλέντι επαναλήφθηκε και την επόμενη χρονιά και σιγά –σιγά άρχισε να οργανώνεται με την ονομασία να παραμένει και να χαρακτηρίζει την ετήσια καλοκαιρινή γιορτή μας που μετατρέπεται σε ξέφρενο γλέντι φέρνοντας εκατοντάδες άτομα στο χωριό μας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr