background img
banner
banner

Η «ψυχρή λίμνη» έφερε μόνο ψιχάλες

ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΑΙΓΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ- ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΑΒΒΑΤΟ

Μέτρα, ανησυχία, συσκέψεις στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, προληπτική διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό κι όμως το Αίγιο βίωσε την Πέμπτη 29 Αυγούστου, πρώτη μέρα της επέλασης της «ψυχρής λίμνης» με λίγες μόνο ψιχάλες. Αντιθέτως μάλιστα, η μικρή πτώση της θερμοκρασίας τις βραδινές ώρες χθες, αποτέλεσε «ανάσα» για την περιοχή που τους τελευταίους τρεις μήνες έζησε στον κλοιό του καύσωνα.

Με διαβιβαστικό της έγγραφο, η αυτοτελής Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κάλεσε χθες το πρωί τις υπηρεσίες που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και τον αντίστοιχο σχεδιασμό τους, καθώς προβλέπονται ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα προκαλώντας επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Ως το βράδυ της Πέμπτης η Αιγιάλεια δεν επηρεάστηκε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ωστόσο για σήμερα Παρασκευή (30-08-24) αναμένονται βροχές ως εξής: Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία. Αύριο Σάββατο (31-08-24) από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Προληπτική διακοπή κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Ελαιώνα

Στο πλαίσιο αυτό, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίωνα Ζαΐμη, αποφασίστηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου η προληπτική διακοπή της κυκλοφορίας οχημάτων, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το έκτακτο δελτίο καιρού, στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών, από τη διασταύρωση με την Κοινότητα Ελαιώνα έως τη δεύτερη διασταύρωση της Κοινότητας Ζαχλωριτίκων (πλησίον διοδίων Ελαιώνα). Ως εναλλακτική διαδρομή, προτείνεται ο παράδρομος της Ολυμπίας Οδού στον Ελαιώνα και στην συνέχεια, η διεύλευση των οχημάτων εντός της Κοινότητας Ζαχλωριτίκων. Παράλληλα η Π.Ε. Αχαΐας έχει θέσει σε ετοιμότητα μηχανήματα έργου για περίπτωση τυχόν κατολισθητικών ή πλημμυρικών φαινομένων. «Βασικό μας μέλημα είναι η ασφάλεια των οδηγών και των διερχόμενων οχημάτων κατοίκων και εκδρομέων αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων», δήλωσε ο κ. Ζαΐμης.

Αντιδράσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης

Ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης προκάλεσε αντιδράσεις, με τοπικούς φορείς να κατηγορούν την κυβέρνηση, την περιφέρεια και το δασαρχείο για τη μη δρομολόγηση ολοκληρωμένου έργου, δεδομένου ότι ο κίνδυνος υπάρχει εδώ και δεκατρείς μήνες, από τη φωτιά δηλαδή του Ιουλίου του 2023.

Ενδεικτική είναι και η δήλωση του πολιτευτή Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Μπέσκου, ο οποίος ανέφερε: ΄΄Οι ανίκανοι σε Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δασαρχείο βρήκαν τη λύση απέναντι στην αδιαφορία τους για τις κατολισθήσεις στην Ανατολική Αιγιάλεια. κλείνουν την Παλαιά Εθνική Οδό ταλαιπωρώντας τους πολίτες φοβούμενοι κατολισθήσεις λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας. Τις απαντήσεις θα τις δώσουν σύντομα στις δικαστικές αίθουσες. Σε προχωρημένο στάδιο η προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Αιγίου που ήδη έχει εντοπίσει ποιοι ευθύνονται. Είναι προσβολή για τους πολίτες της Αιγιάλειας, της Αχαΐας και όλης της χώρας η κατάσταση αυτή στο ύψος της Π.Ε.Ο. στον Ελαιώνα Αιγιαλείας΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr