background img
banner
banner

Αναβάθμιση του Νοσοκομείου με έργα

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΓΝΑΑ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Με αφορμή το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου αλλά και αυτό της δημιουργίας νέου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που ξεκινούν άμεσα, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αίγιο) μιλά στο Protionline.gr και απαντά για όσα βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου το τοπικό ίδρυμα να αναβαθμιστεί ακόμη περισσότερο και να συνεχίσει να αποτελεί «φάρο» της δημόσιας υγείας στην περιοχή.

Πρόσφατα υπεγράφη η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό του ΤΕΠ. Τι περιλαμβάνει και πότε επιτέλους θα ξεκινήσει το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε αναλυτικά που οφείλεται η καθυστέρηση του έργου της έναρξης της ενεργειακής αναβάθμισης ώστε να μη δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία ΑΚΤΩΡ και η θυγατρική της ΤΟΜΗ Α.Ε εξαγοράστηκαν από την εταιρεία INTRAKAT και πλέον η «ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε», που είναι ανάδοχος του έργου είναι μέλος του νέου ομίλου και έπρεπε να επιλυθούν διάφορα γραφειοκρατικά θέματα μετά την αναφερόμενη αλλαγή.

Ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τη νέα εταιρεία και μας διαβεβαίωσε ότι το έργο θα ξεκινήσει το αργότερο έως τέλος τρέχοντος μηνός με την εγκατάσταση βάσεων ηλιακών συλλεκτών ζεστού νερού χρήσης και την υγρομόνωση της ταράτσας με τα πλέον σύγχρονα υλικά. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αυτών, οι εργασίες θα συνεχιστούν στο εσωτερικό των κτηρίων της Νοσηλευτικής Μονάδας. Όσον αφορά τη σύμβαση που προαναφέρατε Ανακαινίσεις-Εκσυγχρονισμός και Αναδιαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) ύψους περίπου 2.000,00€, αυτή δεν προβλέπει μόνο τον εκσυγχρονισμό του αλλά και την αμοιβαία μεταφορά του με τις Διοικητικές υπηρεσίες. Ο νέος υπό διαμόρφωση χώρος περίπου 500m 2 εκτός από τους βοηθητικούς χώρους περιλαμβάνει :

ΔΙΑΛΟΓΗ ΑΣΘΕΝΩΝ – triage

ΙΑΤΡΕΙΟ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ

ΕΝΙΑΙΟ ΧΩΡΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΟΣ (ΜΙΚΡΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ)

ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΥΨΟΥ

ΘΑΛΑΜΟΥΣ ΒΡΑΧΕΙΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΕΞΙ (6) ΚΛΙΝΩΝ

ΧΩΡΟ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗΣ ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΩΝ n ΑΣΘΕΝΩΝ (ΜΟΝΑΔΑ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ)

ΧΩΡΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΥΓΓΕΝΩΝ

Ο προαναφερόμενος νέος χώρος θα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα διαγνωστικά τμήματα (ακτινολογικό-βιοπαθολογικό/βιοχημικό-αιμοδοσία), που απαιτούνται για την εκτίμηση της κατάστασης ενός ασθενούς με αποτέλεσμα τη μείωση του χρόνου αναμονής του λόγω και της αύξησης του αριθμού των εξεταστικών κλινών από τέσσερις (4) σε έξι (6) .

Ποιά βήματα έχουν γίνει για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Νοσοκομείου;

Ένα από τα κυριότερα ακίνητα που ανήκουν στο Νοσοκομείο είναι αυτό που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Κλ. Οικονόμου και Ερμού. Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ήδη έχουν τελειώσει τα εσωτερικά σοβάτια, οι ηλεκτρολογικές εργασίες, τα πατώματα ορόφου και παταριού, τα λασπώματα των εξωτερικών σοβάδων και ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες οι εργασίες του κλιμακοστασίου, η επανατοποθέτηση των εξωστών (καράβολα, κάγκελα, μάρμαρα) και οι εξωτερικές μαρμαροκονίες.

Στο επόμενο και τελευταίο στάδιο αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες του υπογείου, η εγκατάσταση του ανελκυστήρα, τα εξωτερικά κουφώματα και ο ελαιοχρωματισμός του κτηρίου. Με την παράδοση του έργου, η οποία είναι προγραμματισμένη έως το τέλος Απριλίου του επόμενου έτους, το ακίνητο θα συμβάλλει αφενός στην αναβάθμιση της φυσιογνωμίας της περιοχής του κέντρου της πόλης και αφετέρου στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του.

Για το δεύτερο σημαντικό ακίνητο, αυτό της πρώην «κλινικής Καλαμπόκα», ήδη έχουν γίνει συζητήσεις για την αξιοποίησή της με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτεται πλήρως η βούληση του διαθέτη που αναφέρει η αξιοποίηση του κτηρίου να σχετίζεται με τον τομέα της Υγείας. Κρατήστε αυτό προς το παρόν και νομίζω σύντομα θα υπάρξουν ευχάριστα νέα και για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Θεωρείτε ότι ο αριθμός των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο;

Επειδή πάντα κ. Παπαγιαννόπουλε θέλω να αναφέρομαι με συγκεκριμένα στοιχεία ας ρίξουμε μια ματιά στο πρόσφατο παρελθόν και ας δούμε τη διαδρομή που διανύσαμε στον τομέα αυτό:
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου τον Ιανουάριο του 2020 , υπηρετούσαν στο Νοσοκομείο είκοσι δύο (22) μόνιμοι ιατροί Ε.Σ.Υ και πέντε(5) επικουρικοί ιατροί.

Σήμερα, το 2024 οι μόνιμοι ιατροί Ε.Σ.Υ ανέρχονται σε τριάντα τρείς (33) ενώ έχει ήδη δημοσιευτεί το ΦΕΚ διορισμού δύο μόνιμων ιατρών Ε.Σ.Υ, ενός ιατρού ειδικότητας ΕΒ’ Εσωτερικής Παθολογίας και ενός ιατρού ειδικότητας ΕΒ’ Καρδιολογίας, οι οποίοι θα αναλάβουν υπηρεσία έως αρχές Οκτωβρίου.

Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει τριάντα εννέα (39) θέσεις μόνιμων ιατρών Ε.Σ.Υ.

Επίσης, υπηρετούν έξι (6) επικουρικοί ιατροί , εκ των οποίων ένας ιατρός ειδικότητας Νευρολογίας και μία ιατρός ειδικότητας Ψυχιατρικής, ειδικότητες που δεν υπήρχαν κατά το παρελθόν στη Νοσηλευτική Μονάδα. Παράλληλα με τις μετακινήσεις δύο (2) ιατρών ειδικότητας πλαστικής χειρουργικής και ενός (1) ιατρού των κάτωθι ειδικοτήτων:

γαστρεντερολογίας,

αγγειοχειρουργικής,

ουρολογίας και

οφθαλμολογίας

το νοσοκομείο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα των υγειονομικών αναγκών των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Ποιές ενέργειες έχουν γίνει για τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού;

Με τη πρόσφατη παραλαβή προ δύο (2) ημερών του σύγχρονου γυναικολογικού υπερήχου κλείνει ο πρώτος κύκλος προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 1.870.000€ και άμεσα ξεκινά ο 2ος κύκλος προϋπολογισμού1.450.000€ . Ο σύγχρονος εξοπλισμός που διαθέτει πλέον το Νοσοκομείο είναι πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του υψηλού επιπέδου και άριστα καταρτισμένου ιατρικού προσωπικού, επιτρέποντας την πραγματοποίηση εξαιρετικά εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων.

Τέλος θα ήθελα να σας ανακοινώσω και μια σημαντική είδηση:
Ξεκινά στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του μαστού ¨ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ¨ προληπτικός έλεγχος με τον υπερσύχρονο ψηφιακό μαστογράφο με τομοσύνθεση που διαθέτει το Νοσοκομείο. Εντός της εβδομάδας θα εκδοθεί δελτίο τύπου όπου θα αναφέρεται η ένταξη των συγκεκριμένων εξετάσεων στα προγραμματισμένα ραντεβού του 14500 με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου.

Κλείνοντας ,θα θέλατε να προσθέσετε κάτι ακόμα;

Το όραμά της Διοίκησης για το νοσοκομείο ήταν και παραμένει η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερης ποιότητας υγείας, πάντα με σεβασμό και φροντίδα για τον ασθενή. Οι νέες υποδομές, ο νέος ιατροτεχνολογικός και μηχανολογικός εξοπλισμός καθώς και η αναδιοργάνωση-αναδιαμόρφωση των χώρων, ενισχύουν σημαντικά τη δυνατότητα να ανταποκρινόμαστε ολοένα και περισσότερο στις σύγχρονες ανάγκες της υγειονομικής περίθαλψης.

Φυσικά καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας είναι και θα είναι πάντα το ανθρώπινο δυναμικό του νοσοκομείου, ιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, που αποτελεί τον πυρήνα της προσπάθειας αυτής. Η αναβάθμιση της Νοσηλευτικής Μονάδας είναι στην ουσία, ένα εργαλείο στα χέρια τους, το οποίο θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να προσφέρουν το πολύτιμο έργο τους με ακόμη πιο άρτιες συνθήκες.

Οι πολίτες που είναι οι τελικοί δέκτες και κριτές των προσφερομένων υπηρεσιών υγείας θεωρώ ότι αντιλαμβάνονται πως η Νοσηλευτική Μονάδα αποκτά σιγά- σιγά την όψη ενός σύγχρονου Περιφερειακού Νοσοκομείου που θα καλύπτει απόλυτα τις υγειονομικές τους ανάγκες.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr