background img
banner
banner

Δημιουργική, ουσιαστική και ελπιδοφόρα η δράση δωρεάς μυελού των οστών

ΠΟΥ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Οι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Ανατ. Αχαΐας πέτυχαν στο απόλυτο τον στόχο τους με τη χθεσινή δράση, που έλαβε χώρα στο Νοσοκομείο, στο πλαίσιο της 3ης Πανελλήνιας Εθελοντικής Δράσης Δωρεάς Μυελού Οστών. Ενημέρωσαν, ευαισθητοποίησαν και… ξύπνησαν το ένστικτο του εθελοντισμού, λαμβάνοντας 36 δείγματα, κάνοντας πράξη το σύνθημα της δράσης που τους ήθελε να δίνουν… «όραμα ελπίδας».

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ήταν αυτή που στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, διοργάνωσε την 3η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού Οστών, με το κάλεσμα της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αιγίου και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας να… πιάνει τόπο. Από τις 9.00 το πρωί έως αργά το μεσημέρι προσήλθαν πάρα πολλοί άνθρωποι για να ενημερωθούν, στο ισόγειο του νοσοκομείου στον χώρο του Τακτικού Καρδιολογικού Ιατρείου.

Και βέβαια, εάν δεν υπήρχε ο περιορισμός του να μην έχει συμπληρώσει κάποιος το 45ο έτος της ηλικίας του για να παρέχει δείγμα, είναι βέβαιο ότι θα συγκεντρώνονταν πολύ περισσότερα. Οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες ήταν αυτοί που έδωσαν το καλό παράδειγμα, για να ακολουθήσει απλός κόσμος που προσήλθε γι’ αυτό τον σκοπό ή που βρέθηκε στο νοσοκομείο ενημερώθηκε και θέλησε να γίνει εθελοντής. Είναι άλλωστε τόσο ανώδυνο του να δώσει κάποιος δείγμα, παρέχοντας μόνο λίγο σάλιο, που κατέστησε εφικτή για όλους της διαδικασία.

Με μία απλή διαδικασία σώζεται μία ζωή

Για τη δράση μίλησε στo Protionline.gr η διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν.Α.Α. Νίκη Βραχωρίτη, επισημαίνοντας: ΄΄Πραγματοποιείται στα πλαίσια της τρίτης εθελοντικής προσπάθειας για όλους τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να συμμετάσχουν στον εθελοντισμό του μυελού των οστών και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσηλευτών. Η συγκεκριμένη δράση για την Αιγιάλεια είχε πολύ καλή ανταπόκριση και υπήρξαν αρκετοί άνθρωποι που αποδέχτηκαν την ανοιχτή πρόσκληση αγάπης, με ηλικιακά όρια από 18 έως 45 ετών. Είναι μία πολύ σημαντική προσπάθεια και ιδιαιτέρως απλή, αφού με λίγη υπομονή και λίγο… σάλιο, μπορεί κάποιος μελλοντικά να σώσει κυριολεκτικά μία ζωή. Τα δείγματα πηγαίνουν όλα και με προσοχή σε εξειδικευμένα εργαστήρια και έπειτα, αναζητούν συμβατούς δότες. Όταν και αν προκύψουν αυτοί, χρησιμοποιούνται. Είναι μία δράση που εμείς ως άνθρωποι της υγείας την χαρακτηρίζουμε “άκρως δημιουργική και ουσιώδη”.

Η σημασία της προσπάθειας είναι ότι κάθε μόσχευμα μπορεί να παρθεί με παρόμοιο τρόπο όπως της διαδικασίας της αιμοδοσίας, δηλαδή με ανώδυνο και δίχως καμία επικινδυνότητα τρόπο. Κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι ερχόμενοι εδώ και θα χρονοτριβήσουν και θα ταλαιπωρηθούν, όμως δεν συμβαίνει καθόλου αυτό. Πρόκειται για μία πολύ βατή διαδικασία δίχως καμία επίπτωση στην υγεία του εθελοντή και το μόσχευμα μπορεί να παρθεί είτε με αυτή την απλή διαδικασία είτε με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης. Σε καμία εκ των περιπτώσεων όμως δεν υπάρχουν κίνδυνοι και επιπλοκές στους εθελοντές και βέβαια κάθε άτομο που συμμετέχει έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει οποιαδήποτε στιγμή την απόφασή του να συμμετάσχει, καθώς κανένας δεν δεσμεύει κανέναν΄΄.

Διευκρίνισε δε πως εθελοντής, μπορεί να είναι οποιοσδήποτε από 18 έως 45 ετών και μέχρι τα 60ά γενέθλιά του, ενώ από οποιονδήποτε εθελοντή μπορεί αν υπάρξει συμβατότητα να χρησιμοποιηθεί το μόσχευμα του. Οι εθελοντές είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Αρχείο Δοτών.

Στόχος να γίνει θεσμός

΄΄Πέρυσι, ήταν η πρώτη χρονιά που έγινε στην περιοχή μια ανάλογη δράση και συμμετείχε και το Νοσοκομείο Αιγίου. Φέτος, είναι το δεύτερο “σκαλοπάτι” που κάνουμε και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, η εικόνα της ανταπόκρισης ήταν εξαιρετικά αποδοτική και πλέον αυτό που στοχεύουμε είναι να γίνει θεσμός η συγκεκριμένη δράση και να καθιερωθεί΄΄, πρόσθεσε η κ. Βραχωρίτη, καταλήγοντας: ΄΄Ευχαριστούμε πολύ κάθε άνθρωπο που στήριξε και συμμετείχε σε αυτό το τόλμημα, έγινε πολύ μεγάλη προσπάθεια δημοσιοποίησης της δράσης με κάθε τρόπο και αξίζει τον κόπο να διαδίδεται παντού. Είτε πρόκειται για ομάδες ανθρώπων, είτε μέλη συλλόγων ή σχολείων και σωματείων, είτε για μεμονωμένα άτομα, για εμάς είναι όλοι ευπρόσδεκτοι!΄΄.

Κάλεσμα προς τους εθελοντές και για αιμοδοσία

Και βέβαια μπορεί η δράση να ολοκληρώθηκε όμως ο εθελοντισμός μπορεί να εκφραστεί στο νοσοκομείο μέσω της αιμοδοσίας με το αρμόδιο τμήμα να λειτουργεί ακόμη και τις Κυριακές, για όσους τις καθημερινές εργάζονται και επιθυμούν να προσφέρουν αίμα. Σημειωτέον ότι όλοι οι συμμετέχοντες νοσηλευτές είναι πιστοποιημένοι με την επίσημη σφραγίδα του κράτους. Ερωτηθείσα για το εάν ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί τον τομέα αυτό από την πανδημία και μετά, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, απάντησε: ΄΄Οι ανάγκες είναι τεράστιες και δεν σταματούν ποτέ. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα εκτός του κορωνοϊού, όπως ας πούμε για παράδειγμα η γρίπη ή η νόσος του Δυτικού Νείλου. Είμαστε εδώ καθημερινά από τις 9:00 το πρωί μέχρι τη 1:00 το μεσημέρι, 7 μέρες τη βδομάδα και για 365 ημέρες κάθε χρόνο, για να ενημερώσουμε και να προτρέπουμε κάθε δημότη στην Αιγιάλεια να συμμετάσχει σε μία διαδικασία ζωής, την εθελοντική αιμοδοσία, που μόνο αγάπη και αλληλεγγύη εκπροσωπεί΄΄.

Τέλος, η κ. Βραχωρίτη, αναφέρθηκε και στις ανάγκες για αίμα: ΄΄Οι ανάγκες είναι τεράστιες και πάντα θα είναι. Συνεργαζόμαστε και με την κινητή μονάδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ταυτόχρονα, οποιοσδήποτε το επιθυμεί, μπορεί μέσω τηλεφώνου να πάρει κάποια πληροφορία για τις δυνατότητες και για την σημασία του εθελοντισμού. Ευχαριστούμε πολύ τους 30 και πλέον τοπικούς συλλόγους που κάθε χρόνο συνδράμουν την προσπάθειά μας, και φυσικά, ευχαριστούμε και τις σχολικές μονάδες της ευρύτερης περιοχής που τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο διοργανώνουν εθελοντικές δράσεις αιμοδοσίας΄΄. Τέλος να σημειωθεί ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί εθελοντική αιμοδοσία στον χώρο των ΕΑΣ Αιγίου (πρώην ΕΒΟ).


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr