background img
banner
banner

Εξαγγελίες με επίκεντρο τη στέγη…

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΩΝ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ – ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ “ΚΡΕΜΟΝΤΑΙ” ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΕΣ

Στάση αναμονής ενόψει των τελικών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ιδιαίτερα για το θέμα της φορολογίας των ακινήτων όπου υπάρχει αναμονή για τολμηρές παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, τηρούν ιδιοκτήτες, νοικοκυριά και παράγοντες της αγοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Η ομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο κατά τα εγκαίνια της φετινής Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης και η εξειδίκευση μιας σειράς μέτρων που «καίνε» τα νοικοκυριά την Κυριακή στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου -και από τα χείλη του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη-έχει καλλιεργήσει κλίμα αναμονής για σημαντικές παρεμβάσεις στο θέμα της “στεγαστικής κρίσης” με άμεση επίπτωση στις τιμές των ενοικίων .

Η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το μέτρο της απαλλαγής φόρου από ενοίκια για τους ιδιοκτήτες που έχουν σήμερα κλειστά ακίνητα με μια τριετής φορολογική απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος νέων μισθώσεων κατοικιών που ήταν κενές καθ’ όλο το 2023 αλλά και όσων κατοικιών σήμερα έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση και εκμισθωθούν ως κύρια κατοικία.

Παράλληλα η σκέψη είναι να υπάρξει και μείωση συντελεστών στη φορολογική κλίμακα για το εισόδημα από ενοίκια που φθάνει έως και στο 35%.Εισηγήσεις σε σχέση με τη Αibnb δέχεται ο πρωθυπουργός και για αντικίνητρα, με πλαφόν σε νέες βραχυχρόνιες μισθώσεις σε κάποιες περιοχές και νέες, επιπλέον, φορολογικές επιβαρύνσεις με αυξημένο ΕΝΦΙΑ ή τεκμαρτό ενοίκιο σε κλειστά διαμερίσματα.

Ισορροπημένες ανακοινώσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Παππά, είναι πιθανόν να υιοθετηθεί ένα ‘lite’ σενάριο που δεν θα περιέχει “τιμωρητικά” μέτρα με πλαφόν και έξτρα φορολογία που θα… εξαγριώσει τους ιδιοκτήτες ούτε παροχές που θα μπορούν να… εκτρέψουν την “δημοσιονομική πειθαρχία” του Συμφώνου Σταθερότητας. “Περιμένουμε να ακούσουμε κάποια πράγματα για το στεγαστικό πρόβλημα, όχι ότι θα επιλυθεί βέβαια καθώς είναι ιδιαίτερα σοβαρό πλέον στη χώρα μας… Θα υπάρξει πάντως αύξηση των επιδοτήσεων και ένα πρόγραμμα το ‘Σπίτι μου 2’ που θα αυξήσει την περίμετρο των δικαιούχων για δάνεια απόκτησης κατοικίας, σε σχέση με το προηγούμενο στο οποίο εντάχθηκαν πολύ λίγοι καθώς ήταν χαμηλό και το όριο ηλικίας για να ενταχθούν αλλά επίσης και το όριο με το εισόδημα για τους δυνητικούς δικαιούχους” αναφέρει ο κ. Παππάς στο Protionline.gr

Μέτρα χωρίς κόστος…

“Μια μεταβατική φορολογική παρέμβαση είναι η τριετής απαλλαγή στη φορολογία για τα κλειστά ακίνητα, από την οποία το Υπουργείο δεν έχει απολύτως τίποτε να χάσει, αφού τα σπίτια αυτά στην ολότητά τους θα παραμείνουν κλειστά και τα επόμενα χρόνια αν δεν παρέμβει…

Μέτρο που δεν θα έχει και ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος, που θα φέρει άμεσα στην αγορά χιλιάδες σπίτια, απόλυτα αναγκαία μέχρι να αποδώσουν τα άλλα μακροπρόθεσμα κυβερνητικά μέτρα, η επανένταξη στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας παλαιών και κενών κατοικιών μέσα από το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’ αλλά και κάποιων ανακαινισμένων κατοικιών που έχουν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση” σχολιάζει ο Κώστας Λοτσάρης, Οικονομολόγος και μέλος Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Πάμε σε θετική κατεύθυνση…

Κίνητρα για τους ενοικιαστές χωρίς μέτρα που θα περιορίζουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα επιβαρύνουν τους ιδιοκτήτες αναμένει και το μέλος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Εφετείου Πατρών και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Μαρία Γιδά. Λόγω και της πολύμηνης αποχής των συμβολαιογράφων η οποία περιόρισε τις προσδοκίες σχετικά με το πρόγραμμα ‘Σπίτι μου’, εκτιμά ότι είναι αναγκαία η αλλαγή των ορίων και η αύξηση των προϋπολογισμών ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι.

Παράλληλα εκτιμά ότι το μέτρο της τριετούς απαλλαγής από το φόρο ενοικίου για τα κλειστά διαμερίσματα “θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση καθώς δεν θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες αλλά μπορεί να επιδράσει στην αύξηση των προσφερόμενων κατοικιών και την κάλυψη των αναγκών αρκετών νοικοκυριών”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr