background img
banner
banner

Η «Αλκυών» αντιδρά και καταγγέλλει

Ως ευθεία απειλή χαρακτηρίζει τη… βιομηχανοποίηση των ορεινών όγκων ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών» Δήμος Αγγελόπουλος, επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο γίνεται σε μία περιοχή όπου υπάρχουν πάρα πολλά αιολικά πάρκα ήδη, πέρα από τα υδροηλεκτρικά στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη και όσα προγραμματίζονται.

Σε ό,τι αφορά το εν λόγω έργο, στηλίτευσε την αλλαγή στάσης του Δασαρχείου Αιγίου και της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης, προβαίνοντας μάλιστα και στη σοβαρή καταγγελία ότι, βάσει πληροφοριών του, ασκήθηκαν πιέσεις και απειλές, φέρνοντας ότι αντίστοιχο παράδειγμα την περίπτωση του δασάρχη της Λευκάδας που δεν ενέδωσε στις πιέσεις και τον μετέθεσαν στους Μολάους… ΄΄Στον δεύτερο κύκλο γνωμοδοτήσεων το Δασαρχείο Καλαβρύτων για δεύτερη φορά εισηγήθηκε αρνητικά ενώ το Δασαρχείο Αιγίου, κάτω από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την πολιτεία και τα κυβερνητικά όργανα, γνωμοδοτεί θετικά. Και η απόφαση αυτή ήταν κομβική διότι «πάνω της πατούν» και η διεύθυνση δασών και η περιφερειακή διεύθυνση. Και να αναλογιστεί κανείς ότι η διάνοιξη αφορά όδευση. Έχουμε την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για τον δρόμο δικαιοδοσίας της Περιφέρειας που όμως δεν ελήφθη στο παραμικρό υπόψιν.

Αντιθέτως, αναφέρουν ότι σε περίπτωση κατολισθήσεων ή ατυχήματος, υπεύθυνη θα είναι τόσο κατά την φάση κατασκευής όσο και κατά τη φάση λειτουργίας του έργου, η εταιρεία και όχι το Δασαρχείο. Η «Αλκυών» έκανε παρέμβαση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες άλλαξαν τις γνωμοδοτήσεις τους σε δεύτερη φάση υπηρεσίες και μέχρι στιγμής δεν έχουμε απάντηση. Κι όλα αυτά ενώ ο ΟΦΥΠΕΚΑ και τις δύο φορές γνωμοδοτεί αρνητικά με ουσιώδη επιχειρήματα. Και βέβαια θα πρέπει να δούμε τις επιπτώσεις συμπληρωματικά, καθώς πλήττονται και τα απειλούμενα είδη ορνιθοπανίδας τόσο στο Φαράγγι του Βουραϊκού όσα στον Χελμό και στον Κλωκό, διότι τα βουνά αυτά λειτουργούσαν ως δίαυλος ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των ειδών αυτών και ειδικά για τους νεοσσούς. Πλέον, εάν γίνει και αυτό, θα μπει ενδιάμεσα, λειτουργώντας σαν φράκτης, διαταράσσοντας και τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής΄΄.

Είναι χαρακτηριστικό τι σύμφωνα με το ΟΦΥΠΕΚΑ, το περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα πλήξει όλη την τοπική κοινωνία και δεν μπορεί να καλυφθεί από τα οικονομικά οφέλη του έργου που δεν είναι άλλα από τις επίδοση ενός 3% στον δήμο.

Και πρόσθεσε ο κ. Αγγελόπουλος: ΄΄ Ως γενικός γραμματέας της «Αλκυών», απευθύνομαι στην πολιτεία και την ελληνική κυβέρνηση. Οι κοινωνίες ασφυκτιούν, είναι στο καναβάτσο, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα Δημοκρατίας και μας θυμίζουν όλο και περισσότερο παλιότερες «μαύρες» εποχές. Αυτό να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr