background img
banner
banner

Η Π.Ε.Σ… δείχνει τον δρόμο για την αναγέννηση του Συνεταιριστικού Κινήματος

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Σημείο αναφοράς στις επισκέψεις του προέδρου και εκ νέου υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, αποτελεί η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, την οποία μέσα σε έναν χρόνο επισκέφθηκε για δεύτερη φορά, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, διαπιστώνοντας τη δυναμική της και το γεγονός ότι, παρά τον «πόλεμο» που δέχθηκε, συνεχίζει ακλόνητη το έργο της προς όφελος του παραγωγού.

Τονίστηκε ακόμη πως η μεγάλη συνεταιριστική οργάνωση στηρίζει τα τοπικά προϊόντα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο, που η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τα μέτρα που θα έπρεπε ώστε να κρατήσει τον παραγωγό στις καλλιέργειες. ΄΄Ο πρόεδρος έρχεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Τον ευχαριστώ που είναι δίπλα μας και θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στις εσωκομματικές εκλογές. Επειδή εμείς στο ΠΑΣΟΚ έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, όποιος κι αν είναι στον δεύτερο γύρο, θα είμαστε μαζί του. Όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος εμείς θα είμαστε πάλι με το ΠΑΣΟΚ. Εύχομαι να είμαστε πάντα ενωμένοι και ελπίζουμε αυτό να είναι το μήνυμα και μετά τις κάλπες του Οκτωβρίου΄΄. Με τα λόγια αυτά απευθύνθηκε τηλεφωνικώς στον κ. Ανδρουλάκη ο πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος που απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων από τη σύσκεψη. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συμμετείχε σε σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο Βασίλη Καρέλη και μέλη του Δ.Σ., τον γενικό διευθυντή Μίλτο Σταυρόπουλο και άλλους παράγοντες, μεταξύ των οποίων και η δημοτική σύμβουλος Αιγιαλείας Βάσω Ψυχράμη.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση για επιπόλαιους χειρισμούς στο αγροτικό

Ο κ. Ανδρουλάκης, προερχόμενος και ο ίδιος από αγροτική περιοχή, έδειξε γνώστης των προβλημάτων, παρατηρώντας πως ΄΄ο πρωτογενής τομέας δυστυχώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση, γιατί το κόστος παραγωγής είναι στα ύψη, ενώ το υπουργείο έχει επιτρέψει να δημιουργηθούν πάρα πολλές στρεβλώσεις σε επίπεδο αποζημιώσεων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν λειτουργεί έχει μπει υπό ευρωπαϊκή εποπτεία, ο ΕΛΓΑ έχει τεράστια προβλήματα, χιλιάδες παραγωγοί βρίσκονται σε «ομηρία» και δεν γνωρίζουμε τελικά πότε, πώς και για ποια προϊόντα θα αποζημιωθούν. Λόγω της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεων έχουν αυξηθεί υπερβολικά φυτοφάρμακα, λιπάσματα, ενέργεια και τώρα και το νερό. Η λειψυδρία είναι παντού και αντί να υπάρξει ένα σχέδιο σοβαρής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, βλέπουμε φράγματα που εγκαινιάζονται χωρίς να λειτουργούν, συστήματα χωρίς αρδευτικό δίκτυο που έγιναν φαραωνικά αλλά δεν γεμίζουν λόγω της κλιματικής κρίσης και της λειψυδρίας και υπάρχει μία στρεβλή διαχείριση των υδάτινων πόρων για την ενέργεια. Για εμάς είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Ή θα πάρουν κατά προτεραιότητα ρόλους συνείδησης οι συνεταιρισμοί και το σύνολο του πρωτογενούς τομέα για να έχουμε σταθερό κόστος παραγωγής ή θα βλέπουμε συνεχώς να περνάει ο πρωτογενής τομέας στα χέρια λίγων και τον μικρό παραγωγό και τον συνεταιρισμό να είναι πάρα πολύ ευάλωτοι. Τελικά μήπως αυτό θέλει η κυβέρνηση; Μήπως έχει ένα πλάνο που κάνει τους ισχυρούς ισχυρότερους;΄΄.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στις εισαγωγές, σημειώνοντας: ΄΄Θέλω να σας πω δύο στοιχεία που για εμένα είναι αποκαλυπτικά: Το πρώτο είναι ότι έχουμε 10 δισεκατομμύρια εισαγωγές τροφίμων και αντί να κάνουμε στρατηγική θερμοκηπίων εισαγάγουμε μέχρι και ντομάτα από την Πολωνία. Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Έρχονται εκατομμύρια τουρίστες στην Ελλάδα και ελάχιστοι γεύονται τα εγχώρια προϊόντα άρα ποιοι κερδίζουν; Μόνο οι επιχειρηματίες του τουρισμού και οι μεσάζοντες. Αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί είναι μη βιώσιμο για τη χώρα. Μιλάμε για τεράστια καταπόνηση του περιβάλλοντος με ελάχιστο οικονομικό όφελος για τους άλλους τομείς της οικονομίας. Αυτά είναι μοναδικά πράγματα τα οποία αν δεν τα στηλιτεύουμε σήμερα δεν θα αλλάξουν και πλήττουν εσάς τους παραγωγούς και τις αγροτικές περιοχές. Διότι όταν είχαμε τουρισμό που θα πήγαινε πλάι με τον πρωτογενή τομέα με μετρήσιμους στόχους τότε η χώρα μας θα ήταν ένας πρέσβης και θα είχαμε και ενδυνάμωση των εξαγωγών. Το υπουργείο πρέπει να γίνει ένα στρατηγείο που θα ενημερώνει θα διαπαιδαγωγεί θα είναι πλάι στο συνεταιρισμούς. Αυτή τη στιγμή πάμε στα τυφλά. Έχουμε διεθνείς αγορές όπου ανοίγουν και κλείνουν αλλά εμείς τα μαθαίνουμε μόλις ανοίξουν και μόλις κλείσουν και όχι με έναν ορίζοντα δεκαετίας για να προετοιμαστούμε ανάλογα΄΄.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει όραμα και σχέδιο και πως την ενδιαφέρει μόνο η πελατειακή προσέγγιση των απλών ανθρώπων για ψήφους, μίλησε για την αστάθεια στον ΟΠΕΚΕΠΕ που έχει αλλάξει πέντε προέδρους σε πέντε χρόνια, ενώ εξέφρασε φόβο πως αν δεν γίνει κάτι ραγδαίο στην πολιτική προσέγγιση και στο όραμα το αναπτυξιακό της χώρας θα χάσουμε τον πρωτογενή τομέα και εν τέλει την ελληνική περιφέρεια διότι περιφερειακή ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή τομέα δεν γίνεται σε καμία χώρα του κόσμου, όπως είπε. ΄΄Εάν καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας, η δημογραφική παρακμή θα συνεχιστεί ραγδαία. Τα χωριά μας θα γίνουν χωριά φαντάσματα χωρίς πληθυσμό΄΄, σημείωσε ακόμη και κατέληξε: ΄΄Θα είμαστε εδώ δίπλα σας γιατί θέλουμε να σηκωθείτε δυναμικά όρθιοι στα πόδια σας. Εάν ανανεώσουμε και αναγεννήσουμε το συνεταιριστικό κίνημα χωρίς τα λάθη που έγιναν και μας πλήγωσαν και πλήγωσαν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, νομίζω ότι η χώρα έχει προοπτική΄΄.

Μιλτ. Σταυρόπουλος: ΄΄Έχουμε φτάσει σχεδόν στο σημείο που ήμασταν προ πανδημίας΄΄

Ο κ. Σταυρόπουλος μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πως ΄΄όλοι γνωρίζουν τον παρεμβατικό ρόλο της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε την περίοδο της πανδημίας όταν έκλεισε η αγορά, με την απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριληφθεί η σταφίδα στα μέτρα στήριξης παρότι είχε μία πλεονάζουσα ποσότητα. Κι αυτό δεν έγινε διότι ένα λόμπι συμφερόντων δεν συμφωνούσε, επηρέασε την κυβέρνηση και στοχοποίησαν την Ένωση. Όμως η Ένωση σήμερα συνεχίζει να είναι εδώ και καθημερινά ισχυροποιείται ακόμη πιο πολύ γιατί κανείς δεν μπορεί να μας πάρει αυτό που εκφράζουμε στην αγορά και αυτό που είμαστε ικανοί να κάνουμε. Ήδη έχουμε φτάσει σχεδόν στο ίδιο σημείο που ήμασταν προ πανδημίας. Όμως αυτός που δεν άντεξε και αυτός που υφίσταται τις συνέπειες, είναι ο παραγωγός. Εμείς λέγαμε ότι το μέτρο αυτό της μη απορρόφησης των πλεοναζουσών ποσοτήτων της κορινθιακής σταφίδας που είχαν προκύψει από την πανδημία, θα πλήξει πρώτα τον παραγωγό με την κατάρρευση των τιμών. Και δυστυχώς έγινε και πλέον κανείς δεν εμφανίζεται πουθενά γιατί όλοι κατάλαβαν ποιος ήταν αυτός που είχε δίκιο και ποιος ήταν αυτός που υποθήκευε το μέλλον τους. Η πανδημία τελείωσε, η αγορά ομαλοποιήθηκε το απόθεμα δεν υπάρχει και πλέον οι τιμές αρχίζουν και ανεβαίνουν΄΄.

Λήψη μέτρων και στήριξη ενάντια στην ερημοποίηση της υπαίθρου

Διαπίστωσε ωστόσο ότι αυτός που υπέστη ζημιά είναι ο παραγωγός. ΄΄Έχουμε ήδη μία μεγάλη εγκατάλειψη του προϊόντος και μην ξεχνάμε πως η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σε περιοχές που δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες εύκολα΄΄, επισήμανε ακόμη ο κ. Σταυρόπουλος, καλώντας τον κ. Ανδρουλάκη σε στήριξη ώστε να δοθούν κίνητρα και μέτρα στους παραγωγούς να συνεχίσουν να παραμένουν στα χωριά τους και στις καλλιέργειές τους.

΄΄Αν οι αγρότες δεν έχουν δεν έχουν νερό και ενέργεια πώς θα κρατηθούν στα χωράφια; Αυτά τα δύο έρχονται πρόσθετα στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε μέχρι σήμερα. Γιατί να αποκόπτεται ο παραγωγός και να μην μπορεί να μπει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Έχουμε εφτά ποτάμια στην Αιγιάλεια όμως δεν καταφέραμε να κλείσουμε ένα για να μαζεύουμε το νερό για την άρδευση. Η ερημοποίηση έρχεται και όποιο μέτρο ληφθεί τώρα θα υλοποιηθεί μετά από 8 με 10 χρόνια. Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σε αυτά εάν θέλουμε να υπάρχει πρωτογενής τομέας΄΄, επισήμανε ακόμη ο γενικός διευθυντής της Π.Ε.Σ., καταλήγοντας: ΄΄Εμείς θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την όποια προσπάθεια και θεωρώ ότι μετά την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, θα είσαστε στη διάθεση του αγροτικού κόσμου για να συζητήσουμε και να ξεκινήσουμε συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου να στηρίξουμε τον αγρότη΄΄. Κλείνοντας τη σύσκεψη, ο κ. Ανδρουλάκης είπε πως ΄΄υπάρχουν δύο αντιλήψεις: Αυτά γίνονται από αδυναμία ή από σχέδιο. Δηλαδή έχουμε μία πολιτική η οποία είναι άστοχη γιατί δεν μπορούν να τη σχεδιάσουν ή υπάρχει σχέδιο;΄΄, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπάρχουν διαθέσιμα 40 δις για την υγεία, την ενέργεια, το περιβάλλον και την ψηφιακή σύνδεση όμως δεν έχει γίνει καν υπογειοποίηση δικτύου, δεν έχουν εγκατασταθεί


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια

  • Τα προβλήματα της σταφίδας έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες κι όσο πάνε γίνονται χειρότερα, από κοντά και τα άλλα προβλήματα της παραγωγής (λεμόνι-πορτοκάλι), τώρα προστέθηκε και το θέμα της άρδευσης που από χρόνου βλέπω να γίνεται πολύ χειρότερο και δε ξέρω αν θα υπάρξει κάποιο οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της ανομβρίας, θέλετε να προσθέσω κι άλλα; Γιατί χωράφια κι αγροικίες θεωρούνται πως είναι εντός οικισμών και φορολογούνται για οικόπεδα κι όχι για χωράφια, γιατί δεν υπάρχει οργανωμένη αποκομιδή χορταριών για να γίνονται κομπόστ και γενικά ανακύκλωση οργανικών υλικών, γιατί δεν υπάρχουν φυλλάδια για επιμόρφωση σε γεωπονικά και περιβαλλοντικά θέματα και περιμένουμε να τα ξέρει ο καθένας από μόνος του, και μου φαίνεται πως άμα κάτσουμε να σκεφτούμε θα βρούμε κι άλλα. Τώρα να ρχεται ο Ανδρουλάκης και να λέει είμαι μαζί σας χαίρω πολύ, όποιος και να ρθει τα ίδια θα πει, το θέμα είναι τι γίνεται στη πράξη. Δε ξέρω τι νόημα είχε το κομματικό χρώμα στα θέματα αυτά, οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ θα τελειώσουν σε λίγο καιρό, τα προβλήματα που αναφέρθηκαν δε ξέρω άμα λυθούν σε δέκα κι είκοσι χρόνια.

    Χρόνια προβλήματα χωρίς λύση 09/09/2024 03:06

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr