background img
banner
banner

Η ώρα του δώρου…

ΠΟΣΟ 4 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ -ΕΚΤΑΚΤΩΣ- ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΒΕΣΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ -ΣΤΑ 700 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ Ο “ΜΠΟΝΑΜΑΣ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ποσό 4 εκατ. ευρώ για τους δήμους της Αχαΐας, ως μια επιπλέον δόση -μια ακόμη κατανομή- των ΚΑΠ, πρόκειται να πιστωθεί εκ μέρους της κυβέρνησης μετά την προχθεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ με τον Πρωθυπουργό. Η συμφωνία στην οποία φαίνεται να καταλήγουν στην κυβέρνηση με τους αυτοδιοικητικούς κρίθηκε ως προτεραιότητα προκειμένου να “αποσβέσουν” τους “κραδασμούς” με τους δημάρχουςκαι να “στρωθεί” και το έδαφος για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις των δημάρχων έχουν “φουντώσει” για διάφορους λόγους. Οι ΟΤΑ ζητούν εναγωνίως χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που εστιάζονται σε άμεσες ανάγκες για μισθούς απότις αυξήσεις που δόθηκαν από 1-1-2024 στους δημοσίους υπαλλήλους (70 ευρώ το μήνα σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια), τους αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας αλλά και των λειτουργικών αναγκών των σχολείων…

Ξεκίνησαν με “ψαλίδι”

Στις αρχές του έτους είχαμε την αναδρομική παρακράτηση του τέλους ταφής από τους δήμους το οποίο, προεκλογικά -για τα έτη 2022 και ’23- είχε «χαριστεί» μετά από αίτημα και των Περιφερειακών Ενώσεων Δημάρχων.

Το 2023 ήταν έτος εκλογικό για την κυβέρνηση αλλά και τους δήμους. Από τις αρχές του 2024όμως, στα πλαίσια της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της κάλυψης του ελλείμματος στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, έπεσε το πρώτο «ψαλίδι» στους ΚΑΠ με την περικοπή για να παρακρατηθεί αναδρομικά το τέλος ταφής.
Για τα έτη 2023 και 2024 είχαμε βέβαια μια αύξηση των ΚΑΠ(Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) με το νέο σύστημα κατανομής με αυξημένα ποσά για ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, όπως είχαν προτείνει Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με την Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος όμως οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας.

Πήγαν στο ΥΠ.ΕΣ.

Πρόσφατα ζητήθηκε εκ μέρους της ΚΕΔΕ από το Υπουργείο Εσωτερικών και τον κ. Λιβάνιοη άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης ΚΑΠ προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο, και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε τη Δευτέρα της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, συμφωνήθηκε η έκτακτη επιχορήγηση ποσού 250 εκατ. από τα 450 που ζητούσε η ΚΕΔΕ, προς αντιμετώπιση του λειτουργικού κόστους των ΟΤΑ.

Από τη μια δόση ΚΑΠ ο δήμος Αιγιάλειας θα λάβει ποσό 700 χιλ. ευρώ μέσα στο μήνα ενώ με την ίδια συμφωνία, δήμοι δεν έχουν πάρει χρήματα για τα ληξιπρόθεσμα, θα λάβουν και δεύτερη δόση τον Οκτώβριο.

Βρήκαν λεφτά στο υπερ-πλεόνασμα

Τα καλά νέα για τους δημάρχους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ και αφορούν το υπερ-πλεόνασμα του προϋπολογισμού για το 2024 το οποίο αφήνει περιθώρια για έκτακτες κοινωνικές παροχές.

Σύμφωνα με την επίσημη προχθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ύψους 7,571 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,316 δισ. ευρώ για το 2024. Το πρωτογενές πλεονάσμα ήταν 5.596 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2023. Η υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου ανέρχεται σε 1,120 δισ. ευρώ.

“Επιδότηση” και στις περιφέρειες

Κατά την κατάρτιση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Απρίλιο του 2024, έχει ήδη ληφθεί υπόψη ότι ποσό ύψους 1,238 δισ. ευρώ από επικαιροποιημένη πρόβλεψη των φορολογικών εσόδων του 2024, κατευθύνεται σε αυξημένες δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού καθώς και του Εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).
Ήδη από τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι χορηγούνται επιπλέον 900 εκατ. ευρώ ως “ένεση” στο ΠΔΕ για έργα στις περιφέρειες, δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις.

Λύση για προσλήψεις

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Εκτελεστικής Επιτροπής ΚΕΔΕ στο Μαξίμου εξετάστηκαν και οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό, το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος της ∆ΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη που μας πέρασε 12 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Προγράμματος επιχορήγησης (“πλησίον της σύνταξης”) για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 67 σε φορείς του δημόσιου τομέα.

«Το Πρόγραμμα αυτό όπως ήδη έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού συμβάλει στην κάλυψη βασικών αναγκών των Δήμων με έμπειρο και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα στηρίζοντας συμπολίτες μας για την εξασφάλιση συντάξιμων ετών εργασίας» αναφέρει ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θανάσης Παπαδόπουλος.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας αποφάσισαν σήμερα Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου να μεταβούν στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση του Προγράμματος. Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε να είναι παρόντες και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας κ. Κεραμέως. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν στους δημάρχους ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Την κινητοποίηση στηρίζει πάντως και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr