background img
banner
banner

Καταγγελία για εξαπάτηση του δήμου στις προμήθειες τροφών των αδέσποτων

ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ –ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός» και γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Παρασκευάς Σπυρόπουλος, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν απάτη ως προς τις ποσότητες τροφίμων που προμηθεύεται ο δήμος για τα αδέσποτα σκυλιά, ενώ ταυτόχρονα αμφισβήτησε και την ποιότητά τους, εκφράζοντας φόβους ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ζώων!

Φόβος για… πάρτι αισχροκέρδειας επί σειρά ετών

΄΄Το θέμα της προμήθειας των τροφίμων των αδέσποτων ζώων είναι πολύ σοβαρό για εμάς΄΄, ανέφερε ο κ. Σπυρόπουλος, λέγοντας πως έχει ληφθεί δείγμα και επιδεικνύοντας ταυτόχρονα και φωτογραφικό υλικό, από πέντε διαφορετικές ποσότητες τροφίμων που καταγράφηκαν αυτές τις μέρες, οι οποίες δόθηκαν μέσω του δήμου. ΄΄Καταγγέλλω ότι κάθε σακί που υπήρχε, είχε 2 κιλά λιγότερη ποσότητα από την πρέπουσα. Αναλογιστείτε τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, που δεν έγινε ποτέ ούτε ένας επίσημος έλεγχος… Νομίζω ότι η προμήθεια είναι συνολικά λιγότερη σε κάθε περίπτωση, με ό,τι και αν σημαίνει πρακτικά αυτό. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι έτυχε με τη συγκεκριμένη παρτίδα όμως δεν συνέβαινε το ίδιο με την τροφή που έδινε ο συγκεκριμένος προμηθευτής από το κατάστημα όταν ήταν κλειστή η αποθήκη. Άρα φαίνεται πως γινόταν εσκεμμένα να έχει λιγότερη ποσότητα τροφής. Είναι εμφανές πως υπάρχει απάτη. Προσκομίζω τα επίσημα χαρτιά των ημερομηνιών, για το πότε έχει παραληφθεί η τροφή και πότε έχει ζυγιστεί, υπάρχουν μάρτυρες που μπορούν να το πιστοποιήσουν αυτό. Καλώ την αρμόδια επιτροπή να μας δείξει το συμφωνητικό που έχει υπογράψει και να δείξει σε όλους τα επίσημα χαρτιά το πότε έχει ληφθεί τροφή και πόσο έχει ζυγιστεί.΄΄, τόνισε.

Η χημική ανάλυση έδειξε επιβάρυνση…

Ως προς την ποιότητα των δειγμάτων, είπε: ΄΄Πάρθηκε δείγμα και πήγε προς χημική ανάλυση, σε πιστοποιημένο εργαστήριο. Το πόρισμα είναι και στη διάθεση του Εισαγγελέα. Τα στοιχεία που αναγράφονται στα σακιά πάνω, είναι όλα ψευδή. Ο νόμος λέει να φροντίζουμε για την ευζωία των αδέσποτων ζώων, και όχι να τα πεθάνουμε ταΐζοντάς τα αμφιβόλου προελεύσεως τροφές και άχυρα. Η ανάλυση που έγινε αναφέρει ότι μέσα υπήρχαν ολικές αζωτούχες ενώσεις σε ποσοστό 24%. Η χημική ανάλυση και το επίσημο στοιχείο που πρέπει να έχει κάθε σακί, είναι 3,80%. Καμία τιμή που αναγράφει πάνω στο κάθε σακί δεν συμβαδίζει με αυτό που πραγματικά είναι΄΄.

Ο δήμος να ζητήσει αποζημίωση και να παρέμβει ο Εισαγγελέας…

΄΄Κάποιος έχει εξαπατήσει και έχει κατακλέψει τον δήμο. Καλώ τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή να ζητήσουν άμεσα από το συγκεκριμένο κατάστημα, την επιχείρηση που προμήθευε αυτές τις τροφές, να αποζημιώσει τον δήμο για αυτή την απώλεια και φυσικά να λογοδοτήσει απέναντι στο νόμο. Βάσει νόμου αυτό που έχει κάνει ο εν λόγω επιχειρηματίας, είναι ότι εξαπάτησε τον δήμο και καταγγέλλουμε ανοιχτά ότι έχει βλάψει τις τροφές που διοχέτευε στα αδέσποτα σκυλιά, και πως έβλαψε το οικονομικό μέρος του δήμου για την αγορά των τροφών αυτών επί σειρά ετών. Ο Φιλοζωικός Σύλλογος, οι μάρτυρες που έχουμε στη διάθεσή μας και εμείς, με όλα τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει, θα κατατεθούν άμεσα στον Εισαγγελέα, προκειμένου να ξεκινήσει τις διαδικασίες διερεύνησης του θέματος και να έρθει όλη η αλήθεια στο φως΄΄, πρόσθεσε.

Ο δήμος «έκοψε» τον προμηθευτή

Ο αρμόδιος για τα αδέσποτα αντιδήμαρχος Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, απαντώντας, σημείωσε: ΄΄Πράγματι, πριν από δύο μήνες περίπου, ο κ. Σπυρόπουλος με πήρε τηλέφωνο και με ενημέρωσε πως του δόθηκε ένα σακί τροφή, το οποίο το ζύγισε και το βρήκε 18 κιλά. Ο κ. Σπυρόπουλος είναι ανάδοχος αδέσποτων ζώων και για αυτό, τον διοχετεύουμε αυτή την τροφή καλύπτοντας ταυτόχρονα και τα φάρμακά τους, κατά το μέτρο του δυνατού. Κατόπιν παρότρυνσής του, πήγαμε στην αποθήκη του δήμου για να ζυγίζει τις τροφές που παραλαμβάνουμε ως δήμος, και εκεί διαπιστώσαμε ότι πέντε σακιά των 18 κιλών είχαν άλλο βάρος από το αναγραφόμενο. Ως αντιδήμαρχος έπρεπε να μάθω τι ακριβώς συμβαίνει και για αυτό και πήγα στον τον προμηθευτή μας, και του ζήτησα από την τροφή που παίρνουμε να ζυγιστεί ένα σακί ενώπιων μου, επί τόπου. Το συγκεκριμένο σακί που ζύγισε ο κ. Σωτηρόπουλος ήταν 20 κιλά. Ο επιχειρηματίας επικαλέστηκε ότι αυτό, είναι ένα τυχαίο γεγονός. Εγώ σαν αντιδήμαρχος τον ενημέρωσα για τις προθέσεις του κ. Σπυρόπουλου και πως υπάρχει δυσαρέσκεια΄΄.

Βρέθηκε φθηνότερη και καλύτερη λύση

Επιπλέον, έκανε γνωστά τα εξής: ΄΄Όσον αφορά την τιμή αλλά και την ποιότητα της τροφής που παραλαμβάνουμε (9 ευρώ για κάθε σακί), ακυρώσαμε τις παραγγελίες γιατί το βρήκαμε ότι είναι αρκετά δαπανηρό για τον δήμο και επιπλέον ήταν μία τροφή που τα ζώα δεν έτρωγαν, δεν την ήθελαν. Μετά τη μεγάλη κρίση του πολέμου της Ουκρανίας, όσοι έχετε ζώα θα το γνωρίζετε αυτό, οι τροφές των ζώων πήραν μία αύξηση περίπου 70%. Στόχος μας ήταν να έχουμε και μία καλή ποιότητα τροφών αλλά και μία καλή τιμή για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε περίπτωση. Η τελική τιμή του κάθε σακιού δεν είχε σχέση με την ποιότητα. Εμείς ως αντιδημαρχία επειδή έχουμε την ευθύνη για την ευζωία των αδέσποτων, θα προσπαθήσουμε να ισορροπήσουμε τη σωστή τιμή με την καλή ποιότητα του προϊόντος που θα παραλαμβάνουμε. Αυτή τη στιγμή σιτίζουμε πάνω από 500 αδέσποτα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε διαπιστώσει άλυτα προβλήματα στην ποιότητα των σακιών που παραλαμβάνουμε. Των ερχόμενο μήνα η σύμβαση που έχουμε υπογράψει με τον προμηθευτή μας τελειώνει για αυτό και θα προμηθευτούμε τροφές από έναν άλλον επιχειρηματία, που έχουμε ήδη βρει, έχοντας πετύχει να έχουμε και καλύτερη τιμή και καλύτερη ποιότητα του προϊόντος που θα παραλαμβάνουμε στο εξής΄΄.

Διευκρινήσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα

Να σημειωθεί ότι στο Δημοτικό Συμβούλιο ελήφθη απόφαση και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου που κοστολογείται περίπου στα 200.000 ευρώ. ΄΄Το ερώτημα είναι αν οι τροφές αυτές είναι καλές, αν η ποιότητα φαγητού που θα λαμβάνουν τα αδέσποτα αυτά θα είναι ικανή για να τα χορτάσουν και να μην γίνονται επιθετικά απέναντι στους δημότες΄΄, ανέφερε η δημοτικής σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη.

Ο κ. Σπυρόπουλος σημείωσε: ΄΄Βλέπουμε ότι έχει διπλασιαστεί και το συνολικό ποσό και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, καθώς στο πρόγραμμα αυτό έχουν μπει εκτός από τα αδέσποτα σκυλιά και οι γάτες. Αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Το ψηφίζω, αλλά με κάθε επιφύλαξη. Απαραίτητη προϋπόθεση για την παράταξή μας, είναι να ισχύσουν αυτά που αναφέρονται στην εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, που λέει “αυξάνουμε το ποσό των τροφών, των φαρμάκων και των λοιπών στοιχείων, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε ενίσχυση και στους ανάδοχους, αλλά και σε όσους φροντίζουν ή τρέχουν, κοπιάζουν για να λυθεί αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η περιοχή”. Οι προϋποθέσεις που θα ισχύσουν είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον του προγράμματος και ζητάμε μία ξεκάθαρη απάντηση από τον αντιδήμαρχο΄΄.

΄΄Το επιχειρησιακό σχέδιο είναι ακριβώς αυτό που ζητά το υπουργείο Εσωτερικών και ισχύει για όλους τους δήμους της χώρας, εμείς κάνουμε τη μελέτη του σχεδίου το οποίο θα πάει στο υπουργείο, ώστε σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο να εγκρίνει το κονδύλι και να μας δώσει τα χρήματα΄΄, απάντησε ο κ. Φραγκονικολόπουλος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr