background img
banner
banner

«Λίστα» με ελλείψεις που προκαλεί… δέος

ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ ΕΝΩ ΕΚΚΡΕΜΕΙ, ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 24ΩΡΩΝ, Η ΕΝΑΡΞΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΕΘΝΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΡΑΞΟΥ

Με 128 χιλ. αφίξεις ήδη μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου -που αναμένεται να φτάσουν στις 150.000 έως και τα τέλη αυτής της τουριστικής σεζόν- το αεροδρόμιο του Αράξου “απογειώνει” τον τουρισμό στην Αχαΐα και για το 2024.Ήδη για το μήνα Σεπτέμβριο το πρόγραμμα “τρέχει”με ρυθμούς καλοκαιριού με 95 προγραμματισμένες διεθνείς πτήσεις, στα επίπεδα του Ιουλίου και του Αυγούστου!

Μέσα στις επόμενες μέρες, πριν τη λήξη της θερινής τουριστικής περιόδου, η ΑΠΑ (Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας) προγραμματίζει επιθεώρηση του Αράξου καθώς εκκρεμεί η διαδικασία πιστοποίησης με βάση το πρωτόκολλο του EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αεροπορική Ασφάλεια).

Εκτός πάντως από την επιδιόρθωση των πυλώνων νυκτερινού φωτισμού που έγινε μέσα στο 2024, ο Άραξος σήμερα καλύπτει ελάχιστα τις προδιαγραφές πιστοποίησης -κατά ΕΑSA- για διεθνείς πτήσεις σε πολιτικά αεροδρόμια! Απόρρητη έκθεση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) προκαλεί μάλιστα σοβαρούς προβληματισμούς ακόμη και για τη συνέχιση λειτουργίας του αεροδρομίου!

Η λίστα με τα προβλήματα την οποία έχει στα χέρια του το Protionline.gr είναι πράγματι αποκαρδιωτική:

Καθίζηση του χώρου υποδοχής και στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων μετά από έναν άγονο διαγωνισμό αποκατάστασης.

Εκτός λειτουργίας παραμένουν σχεδόν όλες οι Πόρτες Ελέγχου Πρόσβασης λόγω φθοράς και αλλοίωσης των μηχανισμών.

Κατεστραμμένα Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη (Η/Ζ γεννήτριες και μπαταρίες) για τα συστήματα επιβίβασης και αποβίβασης (check in και checkout) και άλλες απαραίτητες λειτουργίες, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Κατεστραμμένος φωτισμός και διακριτικοί πίνακες στο χώρο εξυπηρέτησης κοινού και αεροπορικών εταιρειών.

Σοβαρές βλάβες σε συστήματα κλιματισμού, φθορές σε ψευδοροφές και υγρασία σε στέγη και διαχωριστικάτοιχία.

Υπολειτουργία με συνεχείς διακοπές στην ταινίακύλισης και μεταφοράςαποσκευών.

Προβλήματα πυρασφάλειας, παντελής απουσία κάθε μέριμνας αποψίλωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς (για το θέμα αυτό η ΥΠΑ έχει δεχθεί αλλεπάλληλες συστάσεις τόσο από την 116 Π.Μ. Αράξου όσο και το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο της Π.Α.)

Εκτός λειτουργίας το σύνολο του συστήματος απομακρυσμένης διαχείρισης κτιρίων (BMS) τόσο για το κεντρικό όσο και το βοηθητικό κτίριο – χειροκίνητος έλεγχο του φωτισμού, κλιματισμού και άλλων λειτουργιών και σε όλο τον αεροδιάδρομο!

Εκτός λειτουργίας όλα τα υπηρεσιακά οχήματα της ΥΠΑ Αράξου.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Η επιθεώρηση και πιστοποίηση του Αράξου εκκρεμεί από τον Οκτώβριο του 2021. Εδώ και μια διετία, η Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας σε συνεργασία με το ΓΕΑ έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της επιθεώρησης και καταγραφής των αναγκών στον Άραξο και τρία ακόμη αεροδρόμια κοινής χρήσης (στρατιωτικά). Παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις τόσο στο αεροδρόμιο του Αράξου όσο και άλλα περιφερειακά αεροδρόμια όπως της Καλαμάτας, έχουν παραμείνει εκτός του προγράμματος αναβάθμισης και το πρόγραμμα των 144 εκατ. Ευρώ, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το πρόγραμμα ‘Ελλάδα 2.0’. Η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του EASA υφίσταται με ορίζοντα το επόμενο καλοκαίρι (2025)…

Χρ. Κανελλής: “Η τουριστική πύλη της Δυτικής Ελλάδας απαιτεί αναβάθμιση”

“Η Ένωση Ξενοδόχων Αχαΐας πήρε την πρωτοβουλία, από το 2021, με χρήματα των μελών της αλλά και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, να προσλάβει εταιρεία με εμπειρία στην ανάπτυξη αεροδρομίων, ιδιαίτερα μικρών αεροδρομίων στην Ελλάδα, με στόχο να μπει μπροστάρης στην αναβάθμιση του Αράξου με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιριών και τη στήριξη του τουρισμού. Στόχος μας είναι να καταφέρουμε πλήρη λειτουργεία του αεροδρομίου και τον χειμώνα με σταθερές πτήσεις. Το αεροδρόμιο που αποτελεί σήμερα τη βασική πύλη εισόδου της Αχαΐας με τη Δυτική Ευρώπη κατά την θερινή περίοδο, λόγω του έντονου ανταγωνισμού της Ηγουμενίτσας έναντι του λιμανιού της Πάτρας, είναι αδιανόητο όχι μόνο να μην αναβαθμιστεί αλλά και να μείνει χωρίς πιστοποίηση!
Περιφέρεια, Δήμοι και παραγωγικοί φορείς με Επιμελητήριο επιβάλλεται να εργαστούν ώστε να αποτρέψουν μια εξέλιξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τουρισμό μας” αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χρήστος Κανελλής.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr