background img
banner
banner

Μέτωπο δημάρχων για τα σκουπίδια

ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΗ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ –  ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤ/ΝΙΑ ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΔΣΑ  

Την περασμένη Πέμπτη 12 του μηνός συνεδρίασε η Περιφερειακή Ένωση Δημάρχων (ΠΕΔ) στην Πάτρα με το κλίμα να είναι βαρύ καθώς οι αρχικές “χλιαρές” αντιδράσεις στην συγχώνευση των τριών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) -σ έναν φορέα -περιφερειακό, με έδρα τη Πάτρα- μετατράπηκαν σε “μέτωπο” δημάρχων που, σήμερα Δευτέρα 9.30 πμ., μεταβαίνουν στον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους.

“Το αναρτημένο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο ‘Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων’… συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων, εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών… αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων…” αναφέρεται στην απόφαση που θα κοινοποιήσει σήμερα η ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας στον κ. Φαρμάκη.

Η ανακοίνωση κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρή ιδιαίτερα αν κριθεί ότι στις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αλλάξουν οι φορείς υλοποίησης των δύο εργοστασίων, της μονάδας επεξεργασίας στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ) στου Φλόκα όπου παραμένει κύριος ο ΦοΔΣΑ αλλά και της μονάδας βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) που κατασκευάζει ο δήμος Αιγιαλείας στην Τέμενη.
“Ο προτεινόμενος νόμος είναι αντισυνταγματικός διότι αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας” εκτιμά η ΠΕΔ Ελλάδας που θεωρεί αναγκαία τη συμπαράσταση της Περιφέρειας και του κ. Φαρμάκη και τη μετάβαση από κοινού αυτή την Τετάρτη 12 του μηνός στον Υπουργό Περιβάλοντος Σκυλακάκη.

Την σκληρή στάση επέβαλαν οι αντιδράσεις και των επτά δημάρχων της Ηλείας και της πλειοψηφίας των δημάρχων της Αιτ/νιας για τις συγχωνεύσεις ΦοΔΣΑ των τριών νομών της Δυτικής Ελλάδας.

Αρνούνται ραντεβού Χατζηδάκης – Κεραμέως

Η ΠΕΔ αναλαμβάνει δράση και για τις ελλείψεις προσωπικού στους δήμους μετά και την κατάργηση του προγράμματος επιχορήγησης “πλησίον της σνταξης” της ΔΥΠΑ για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 67 σε φορείς του δημόσιου τομέα, μεταξύ των οποίων και οι δήμοι.
“Το Πρόγραμμα αυτό όπως ήδη έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού συμβάλει στην κάλυψη βασικών αναγκών των Δήμων με έμπειρο και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα στηρίζοντας συμπολίτες μας για την εξασφάλιση συντάξιμων ετών εργασίας” που, από κοινού, προγραμματίζουν αυτή την Τετάρτη, από κοινού με άλλες περιφερειακές ενώσεις, για το θέμα, συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Χατζηδάκη και Εσωτερικών κα. Κεραμέως.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο υπουργοί διεμήνυσαν στους δημάρχους ότι είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί συνάντηση. Την κινητοποίηση στηρίζει πάντως και ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας ενώ αυτή την Πέμπτη συνεδριάζει εκτάκτως και η ΚΕΔΕ για τις ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα εργατοτεχνιτών, στους δήμους.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr