background img
banner
banner

Μεγάλος όγκος καταγγελιών για κατάληψη αιγιαλού

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 400 ΠΑΡΑΠΟΝΑ, ΔΥΟ “ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ” ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ 10 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ Ο -ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΣ- ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Πρωτοφανή όγκο παραπόνων για κατάληψη αιγιαλού δέχθηκε η Κτηματική Υπηρεσία στην Αχαΐα φέτος με την Αιγιάλεια να κατακλύζεται από πρωτοφανή αριθμό -πάνω από 400 καταγγελίες- μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας myCoastενώ έχουν ήδη γίνει και δύο σφραγίσεις καταστημάτων στο δήμο.

Συνολικά στην Κτηματική διαβιβάστηκαν πάνω από 900καταγγελίες στη διάρκεια του καλοκαιριού σε επίπεδο Νομού Αχαΐας από τις οποίες σχεδόν οι μισές έγιναν στην Αιγιάλεια ενώ έχουν σφραγιστεί 5 παραλιακοί χώροι καταστημάτων με απόφαση των εισαγγελικών αρχών, δύο από τα οποία λειτουργούν στο δήμο και συγκεκριμένα στην Τ.Κ. Ροδοδάφνης.

Για το φετινό καλοκαίρι μέσω της πλατφόρμας myCoast η Κτηματική Υπηρεσία Νομού Αχαΐας δέχθηκε έναν πρωτοφανή όγκο καταγγελιών για αυθαιρεσίες από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.

Στους επιχειρηματίες οι παραλιακές εγκαταστάσεις των οποίων σφραγίστηκαν στην Αχαΐα έχει υποβληθεί πρόστιμο 5 χιλ. ευρώ ανά περίπτωση ενώ τα ΑΦΜ των ιδιοκτητών δεν θα μπορούν να μπουν για τα επόμενα χρόνια σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την μίσθωση αιγιαλού, είτε στην προβολή τους, είτε σε όμορα παραλιακά τμήματα.
Τα πρόστιμα αναμένεται να είναι περισσότερα καθώς υπάρχουν αρκετές ακόμη υποθέσεις που θα πρέπει να εξεταστούν, χωρίς να εκκρεμεί πάντως κάποιο επιπλέον διοικητικό μέτρο όπως σφράγιση τμήματος από κατάληψη αιγιαλού.

Θα ξεπεράσουν τις 20 χιλ. ευρώ στην Αιγιάλεια

Εκτιμάται ότι ειδικά για την Αιγιάλεια εκκρεμούν υποθέσεις με πρόστιμα για αυθαίρετη επέκταση στον αιγιαλό με τραπεζοκαθίσματα της τάξης των 10 χιλιάδων ευρώ περίπου ενώ συνολικά, με τις δύο “σφραγίσεις” που έγιναν και τις χρηματικές ποινές που βεβαιώθηκαν ήδη, θα ξεπεράσουν τις 20 χιλ. ευρώ.

Σε όλη τη χώρα, κατά τις 21 χιλιάδες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν από δεκάδες κλιμάκια των Κτηματικών Υπηρεσιών ελέγχθηκαν περισσότερες από 2.400 επιχειρήσεις και διαπιστώθηκαν 682 παραβάσεις με βεβαίωση προστίμων 8,5 εκατ. ευρώ.

“Κανείς δεν τόλμησε φέτος να καταλάβει τμήμα ακτής χωρίς να διαθέτει καθόλου άδεια, λόγω του πολύ αυστηρού καθεστώτος που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά. Κατά το παρελθόν αρκετές επιχειρήσεις λειτουργούσαν χωρίς άδειες, εκτιμώντας ότι ‘αντέχουν’ το βάρος του προστίμου, φέτος όμως μπροστά στον κίνδυνο της κατάσχεσης εξοπλισμού εντός 24ώρου, των πολύ αυστηρών προστίμων αλλά και ποινή για μακροχρόνιο αποκλεισμό παραβατών από τις διαδικασίες των μισθώσεων αιγιαλού και δημόσιου χώρου, κανείς δεν τόλμησε να γυρίσει την πλάτη στο νόμο” αναφέρει στo Protionline.gr ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Αχαΐας Παναγιώτης Κακούνης.

Στην πλειοψηφία του οι παραλιακοί δήμοι του νομού δεν έκαναν πάντως χρήση του δικαιώματος που τους δίνει ο νόμος να βάλουν τάξη στον αιγιαλό με αποτέλεσμα η Κτηματική να καλείται να λειτουργήσει… προληπτικά, διεξάγοντας τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους ελέγχου της συμμόρφωσης των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στις ακτές.
“Ζητήσαμε τη συνδρομή των δήμων κυρίως για να μπορέσουμε να ελέγξουμε υπερβάσεις στις καταλήψεις κατά τις μη εργάσιμες μέρες και ώρες. Ανταποκρίθηκε μόνο ο δήμος Αιγιαλείας. Θεωρούμε ότι το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να επανεξεταστεί ως προς την εμπλοκή της ΕΛ.ΑΣ.” συμπληρώνει ο κ. Κακούνης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr