background img
banner
banner

Μετά τα «πέτρινα χρόνια» αύξηση της παραγωγής

ΈΡΧΕΤΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η πρόβλεψη για τη φετινή παραγωγή του ελαιολάδου στην Αιγιάλεια εκ πρώτοις είναι θετική αφού αναμένεται μερική αύξηση από την περσινή «κακή χρονιά», ωστόσο οι ποσότητες δεν θα είναι τόσες ώστε να ενισχυθεί πραγματικά η τοπική οικονομία που «ψυχορραγεί». Η μικρή έστω αύξηση των ποσοτήτων και η διεθνής συγκυρία θα φέρουν πτώση και στην… απαγορευτική περσινή τιμή. Σε κάθε περίπτωση πάντως τα νέα δεδομένα των καιρικών συνθηκών επηρεάζουν τόσο το ίδιο το προϊόν όσο και το μέλλον του…

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Οι παρατεταμένοι καύσωνες… αφαίρεσαν πόντους»

Τη δική του εκτίμηση της κατάστασης έκανε στο Protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Αυτό που φαίνεται αρχικά είναι πως η φετινή παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή μεν, όχι με τρομερή απόκλιση δε. Όμως σαφώς πιο αποδοτική. Οι παρατεταμένοι καύσωνες και οι συνεχείς αλλαγές του κλίματος ήταν οι κύριοι λόγοι που δεν μπορούμε να έχουμε μία καλύτερη εικόνα, η λειψυδρία και η αφρικανική σκόνη, η ανομβρία και η αστάθεια του καιρού έχουν επηρεάσει βαθιά όλα τα προϊόντα της ελληνικής γης. Οι ελιές φέτος, δεν έδεσαν όπως θα έπρεπε και η παραγωγή θα είναι μικρή για τα δεδομένα της περιοχής αλλά μεγαλύτερη από πέρυσι. Τα δέντρα υποφέρουν και στρεσάρονται, ο καρπός τους δεν έχει αναπτυχθεί σωστά. Τη φετινή παραγωγή δεν θα την μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως εκ τούτου, ξεχωριστή. Εκτιμώ ότι στο ίδιο πλαίσιο περίπου κινούνται και οι παραγωγές των υπολοίπων χωρών που εξάγουν ελαιόλαδο. Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισπανία που παρ’ όλο του ότι θεωρείται η “Μέκκα” του ελαιολάδου, φέτος έχει καταφέρει απλά να έχει μία σταθερά καλή πορεία, όχι τίποτα παραπάνω. Την ίδια στιγμή στην Τυνησία, στην Ιταλία και στο Μαρόκο υπάρχουν χαμηλές παραγωγές. Η Μεσόγειος έχει επηρεαστεί αρκετά από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και αυτό αφήνει το αποτύπωμά του στον όγκο και την ποσότητα της παραγωγής επί συνόλου΄΄. Όσο για την τιμή που θα κυμανθεί φέτος το ελαιόλαδο, ο κ. Σωτηρόπουλος ανέφερε: ΄΄Προσωπικά ως παραγωγός θα επιθυμούσα μία μεγάλη τιμή, όμως αυτό πάντα έχει… διπλή όψη. Πρέπει να το δούμε και από την αντίπερα όχθη δηλαδή. Πρέπει να μπορεί ο καταναλωτής να ανταποκριθεί και να δύναται να αγοράσει το προϊόν. Είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν ότι η πολύ υψηλή τιμή του προϊόντος “έσπρωξε” ουσιαστικά τον μέσο καταναλωτή σε εναλλακτικές αγορές, σε αγορές λαδιών άλλης ποιότητας και προέλευσης…΄΄.

Το υπουργείο οφείλει να «θωρακίσει» το λάδι με κάθε τρόπο

Τέλος, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. έθιξε και μία άλλη παράμετρο: ΄΄Το υπουργείο πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικό στο πώς θα διαχειριστεί τη φετινή παραγωγή. Δεν είναι μόνο η τιμή που πρέπει να προσεχθεί, αλλά κυρίως να μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι νοθείες. Δυστυχώς, υπάρχουν και κακόβουλοι παραγωγοί και κακόβουλοι έμποροι. Οι νοθείες και οι προσμίξεις γίνονται πάντα εις βάρος του καταναλωτή και πρωτίστως, εις βάρος του αγνού παρθένου ελληνικού ελαιολάδου. Πολλές ξένες εταιρείες το τελευταίο διάστημα, έχουν εντοπίσει νοθευμένα ελληνικά λάδια κάτι που αποτελεί μεγάλη δυσφήμιση για τη χώρα μας. Πλήττεται το κύρος του προϊόντος. Η πολιτεία πρέπει να κινηθεί γρήγορα και προσεκτικά, το υπουργείο οφείλει να «θωρακίσει» το λάδι με κάθε τρόπο΄΄.

Κ. Βούλγαρης: «Μία βροχή… θα βοηθήσει»

Ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Αιγιαλείας Κώστας Βούλγαρης, ερωτηθείς από τo Protionline.gr, ανέφερε: ΄΄Ενώ η εικόνα που είχαμε μέχρι τα τέλη του Μαΐου ήταν πως φέτος θα έχουμε μία πολύ καλή παραγωγή λόγω ανθοφορίας, αυτό εντούτοις δεν συνέβη. Προφανώς, ο παρατεταμένος καύσωνας και οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν δεν “έδεσαν” τον καρπό του δέντρου όπως θα έπρεπε και δεν τον ενίσχυσαν επαρκώς.

Η παραγωγή θα είναι περίπου στο 40% μιας καλής και αποδοτικής παραγωγής φέτος και τίποτα παραπάνω. Καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή του αγαθού θα διαδραματίσουν και οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από τώρα και μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου΄΄.

Μάλιστα, ο κ. Βούλγαρης ανέφερε ότι ο καρπός της ελιάς διαμορφώνεται από μέρα σε μέρα και πάντοτε, σύμφωνα με τα κλιματικά χαρακτηριστικά που θα επικρατούν και θα υπερισχύσουν αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή. ΄΄Αναμένουμε βροχές σαν το “μάννα εξ ουρανού”, εάν ο καιρός δώσει βροχοπτώσεις όλα θα πάνε καλά.
Το προϊόν ούτως ή άλλως έχει κάμψη ως παραγωγή στην Αιγιάλεια, όμως ευτυχώς τα πράγματα είναι ήδη καλύτερα από πέρυσι, καθώς δεν είχε βρέξει καθόλου το ‘23.
Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες για το προϊόν΄΄, σημείωσε ενώ χαρακτήρισε την ελιά ως ένα κύριο και καθοριστικό αγροτικό “έσοδο” για όλη την Αιγιάλεια, ιδίως σε μία εποχή που η περιοχή στερείται από τα έσοδα της σταφίδας, παρά το γεγονός ότι φέτος η τιμή της έχει αυξηθεί, όπως είπε.

Σε ερώτηση για το αν η έλλειψη θα επηρεάσει την τελική τιμή του ελαιολάδου, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι ΄΄η παραγωγή στην Ισπανία επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα, ύστερα από τέσσερα… “πέτρινα χρόνια” και αυτό δίνει αυτόματα στην παγκόσμια αγορά μία σταθερότητα, μία αισιοδοξία που μέχρι στιγμής δεν είχαμε. Εάν ταυτόχρονα αναλογιστούμε και δούμε και τα τοπικά δεδομένα και μετρήσουμε σωστά την παραγωγική μηχανή που έχουμε από τους ντόπιους παραγωγούς, τότε θεωρώ ότι θα υπάρξει μία πτώση των τιμών σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, σε γενικές γραμμές η τιμή θα είναι σε καλά επίπεδα.
Κατά την περσινή περίοδο η τιμή του προϊόντος άγγιξε τα 9 ευρώ. Φέτος νομίζω ότι η πώληση θα κυμανθεί σε σαφώς πιο χαμηλά επίπεδα, σε πιο νορμάλ καταστάσεις΄΄.

Σωτ. Κούσκουρης: «Κατά τόπους διακύμανση ως προς την ποσότητα του ελαιοκάρπου»

Για τη φετινή πορεία του ελαιολάδου μίλησε στo Protionline.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης, σημειώνοντας: ΄΄Η χώρα μας, φέτος, θα έχει τη δυνατότητα να επιτύχει μία πολύ καλή παραγωγή και αυτό είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Σε τοπικό επίπεδο η εικόνα θα είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με πέρυσι. Υπάρχει κατά τόπους μία διακύμανση ως προς την ποσότητα του ελαιοκάρπου, δηλαδή υπάρχουν στην Αιγιάλεια κάποιες περιοχές που πράγματι επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες και για αυτό ενδεχομένως διαπιστωθεί κάποια ανισότητα. Η παρατεταμένη ζέστη και η λειψυδρία είναι τα κύρια αίτια της τελικής ποσότητας του καρπού, όμως αυτό, γίνεται μόνο κατά τόπους και η γενική εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα καλυτερεύουν συνεχώς, φέτος αναμένεται η συνολική παραγωγή της χώρας θα είναι σαφώς ανεβασμένη΄΄.

΄΄Στην Ισπανία, που είναι ο κύριος κόμβος της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου, η παραγωγή φέτος είναι πάρα πολύ καλή και υπάρχει σταθερότητα στην ποιότητα. Αυτό μένει βέβαια να αποδειχθεί. Αυτόματα, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, αυτό θα μεταφερθεί και σε όλες τις παγκόσμιες αγορές αλλά και στις παραγωγές. Είμαστε σίγουροι ότι η φετινή εγχώρια παραγωγή θα είναι πολύ αποδοτική, αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί μέχρι στιγμής, το λάδι φέτος θα είναι σε καλά επίπεδα σε όλη τη χώρα΄΄, επισήμανε ακόμη.

Το «πόρισμα» του Μαρτίου, καθοριστικό για τις επόμενες παραγωγές

Αναφορικά με το πού θα κυμανθεί η τιμή, ο κ. Κούσκουρης τόνισε ότι οι ισχύουσες τιμές θα πέσουν αισθητά και ότι η τελική τιμή που θα κληθεί ο καταναλωτής να πληρώσει θα είναι σαφώς χαμηλότερη. ΄΄Όσο η ελαιοκαλλιέργεια στις κατά τόπους περιοχές θα μπαίνει στην απόλυτη ελαιοποίησή της, τόσο πιο πολύ θα υπάρξει πίεση των τιμών. Πάντα, όταν υπάρχει ποσότητα προς πώληση οι τιμές πιέζονται προς τα κάτω, προς όφελος των καταναλωτών΄΄ δήλωσε, καταλήγοντας: ΄΄Στο τέλος της φετινής παραγωγής, τον Φεβρουάριο με Μάρτιο δηλαδή, θα έχουμε τη γενικότερη εικόνα και το τι θα επικρατήσει στις επόμενες παραγωγές. Η ποσότητα και επάρκεια θα εξαρτηθούν από τις φετινές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, καθώς το νερό είναι ο “πνεύμονας” του καρπού. Σε κάθε περίπτωση θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί και ότι θα έχουμε μία πολύ αποδοτική χρόνια, με σταθερότητα΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr