background img
banner
banner

Με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής στο εξής, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και άλλα…

ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Σε λήψη απόφασης για εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου στη Δημοτική Επιτροπή, προχώρησε στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, με το σκεπτικό της μείωσης του χρόνου συνεδριάσεων και εκτιμώντας ότι πρόκειται για θέματα ήσσονος σημασίας. Η εισήγηση βρήκε κάθετα αντίθετη την αντιπολίτευση που θεώρησε πως για όλα τα θέματα θα πρέπει να αποφασίζει το κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου.

Το σκεπτικό των αλλαγών

Με βάση την εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ΄΄ Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται σε πάρα πολλές περιπτώσεις να πάρει αποφάσεις για απλά διαδικαστικά θέματα χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ενδιαφέρον. Η ενασχόληση του Δ.Σ. με αυτά τα θέματα για τα οποία κατά κανόνα δεν γίνεται καν συζήτηση έχει σαν αποτέλεσμα αφενός μεν την άσκοπη καταπόνηση των μελών του αφετέρου δε την στέρηση από τα μέλη του της δυνατότητας να αφιερώσουν τον απαραίτητο χρόνο στην μελέτη και επεξεργασία των πράγματι σημαντικών θεμάτων που έρχονται για συζήτηση στις συνεδριάσεις του σώματος.Σύμφωνα με το άρθρο 65 παρ.6 του Ν.3852/2010 «Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί με απόφασή του να μεταβιβάζει στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής αρμοδιότητές του σχετικές με το αντικείμενό τους». Οι αρμοδιότητες των δύο αυτών Επιτροπών ασκούνται πλέον από την δημοτική Επιτροπή. (Άρθρο 9 Ν.5056/2023). Προκειμένου να απαλλαγεί το Δ.Σ. από την ενασχόληση με ήσσονος σημασίας ή απλώς διαδικαστικά θέματα, προτείνεται η μεταφορά στη Δημοτική Επιτροπή της αρμοδιότητας να αποφασίζει επί των κατωτέρω θεμάτων΄΄.

Τα θέματα που μεταφέρονται

Τα θέματα για τα οποία θα αποφασίζει στο εξής η Δημοτική Επιτροπή, είναι: 1) Εκμισθώσεις χώρων ή ακινήτων κ.λπ. Της απόφασης προηγείται απόφαση Συμβουλίου της Κοινότητας, 2)Παραχώρηση Δημοτικού Άλσους. Της απόφασης προηγείται απόφαση Συμβουλίου της Κοινότητας, 3)Ονοματοδοσία οδών. Της απόφασης προηγείται απόφαση Συμβουλίου της Κοινότητας. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Δήμων, περιλαμβάνεται και η ονομασία και μετονομασία οδών, πλατειών ή συνοικιών, καθώς και η αρίθμηση κτισμάτων της εδαφικής τους αρμοδιότητας, σύμφωνα με την περ.14 της παρ.Ιγ του άρθρου 75 του Ν.3463/2006 (Φ.Ε.Κ.114/τ.Α/ 08.06.2006) «Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, 4)Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οδών, παραλιών, Δημοτικών Κοινοτήτων κ.λπ. Της απόφασης προηγείται απόφαση Συμβουλίου Κοινότητας, εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, 5)Τοποθέτηση κατόπτρων. Της απόφασης προηγείται απόφαση Συμβουλίου Κοινότητας, 6)Χωροθέτηση – τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων. Προηγείται εισήγηση της Δ/νσης Καθαριότητας και απόφαση Συμβουλίου Κοινότητας.

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης

Στην τοποθέτησή της και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η παράταξη «Αιγάλεια Μαζί για το Αύριο» στην οποία ανήκει, καταψηφίζει την εισήγηση, η δημοτική σύμβουλος Βάσω Ψυχράμη, επισήμανε: ΄΄Θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερώνονται οι δημοτικοί σύμβουλοι για όλα τα θέματα. Να μην ενημερώνεται μόνο η ελάσσονα αντιπολίτευση που συμμετέχει στη Δημοτική Επιτροπή αλλά και η μείζον, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε΄΄.

Όμως και η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός του Κώστα Σπηλιόπουλου δεν ψήφισε την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, με τον επικεφαλής να σημειώνει: ΄΄Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αποδυναμώνεται το Δημοτικό Συμβούλιο. Όσο περισσότερο μπορούμε, θέλουμε τα θέματα να έρχονται και να συζητούνται στο κορυφαίο θεσμικό όργανο του δήμου΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr