background img
banner
banner

Με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών αλλά χωρίς να λείπουν τα προβλήματα

ΞΕΚΙΝΑ ΣΕ ΕΞΙ ΜΕΡΕΣ Η ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Με λιγότερα κενά εκπαιδευτικών από άλλες χρονιές φαίνεται πως ξεκινά σε έξι ημέρες η νέα σχολική χρονιά στην Αιγιάλεια, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον, δεν παρατηρούνται καταργήσεις τμημάτων, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολυμελή τμήματα που καθιστούν το έργο των εκπαιδευτικών εξαιρετικά δύσκολο.
Το υπουργείο κάνει λόγο για αριθμούς… ρεκόρ διορισμών, που θα φτάσουν τους δέκα χιλιάδες, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των σχολείων.

Όπως τονίζεται, οι διορισμοί μόνιμου διδακτικού προσωπικού τη φετινή χρονιά είναι σχεδόν ισάριθμοι με όσους έγιναν αθροιστικά το 2022 (8.254) και το 2023 (3.693). Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια. Μεγάλη έμφαση δίνεται και στους διορισμούς που αφορούν στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη. Το διδακτικό έτος 2024-2025 τετραπλασιάζονται (σε σχέση με το 2023) στην ειδική αγωγή οι διορισμοί στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οκταπλάσιες είναι οι θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, δεδομένου ότι την προηγούμενη χρονιά οι διορισμοί αφορούσαν αποκλειστικά ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Επιπλέον, με την υπό υλοποίηση στρατηγική του υπουργείου Παιδείας, με την εκκίνηση της σχολικής χρονιάς θα έχουν καλυφθεί σχεδόν στο σύνολό τους οι ανάγκες παράλληλης στήριξης για τις μαθήτριες και τους μαθητές των τάξεων νηπιαγωγείου, Α’ και Β’ δημοτικού.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της ΟΛΜΕ, αν και πέρυσι έγιναν 55.000 προσλήψεις αναπληρωτών, η χρονιά έκλεισε με 3.000 κενά σε θέσεις σε γυμνάσια και λύκεια, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια σημαίνει ότι η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και στην Ελλάδα (όπου το πρώτο κουδούνι θα ακουστεί στις 11 Σεπτεμβρίου) με τα ίδια προβλήματα.

Δώρα Μαστραπά- Β΄ ΕΛΜΕ: ΄΄Τα πραγματικά προβλήματα παραμένουν΄΄

“Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η υπηρεσία τοποθετεί διαρκώς κόσμο, έχουν προσληφθεί και αναπληρωτές και λείπουν ως ώρας εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων. Όμως το «νούμερο ένα» πρόβλημα στην εκπαίδευση δεν είναι τα κενά σε εκπαιδευτικούς αλλά τα γενικά προβλήματα. Για παράδειγμα, διορίζονται άνθρωποι μιας ηλικίας με προβλήματα, με θέματα υγείας μακριά από το σπίτι τους και τους αναγκάζουν να ζητήσουν απόσπαση. Το υπουργείο γενικώς είναι σε… άλλο κόσμο. Διαφημίζει ότι απαγορεύονται τα κινητά ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει βγάλει καν νόμο με ΦΕΚ για το τι θα κάνουμε. Ο τελευταίος νόμος δεν προβλέπει ούτε απαγόρευση, ούτε τιμωρία, ούτε κατάσχεση παρά μόνο εάν πλήττονται ή απειλούνται προσωπικά δεδομένα και καλείται ο εκπαιδευτικός να αξιολογήσει την κατάσταση΄΄, ανέφερε στο Protionline.gr η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας Δώρα Μαστραπά.

Επιπλέον, σημείωσε: ΄΄Συνεχίζουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι οι εξετάσεις σε με μία κοινωνία με τεράστια προβλήματα΄΄. Αναφορικά με τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα, είπε: ΄΄Ο νόμος εξακολουθεί και βάζει τα 28 παιδιά ως όριο. Δηλαδή μόνο όταν μία τάξη έχει 28 παιδιά, χωρίζεται σε δύο τμήματα. Στα αστικά κέντρα έχει να κάνει με την τύχη πόσα θα είναι τα παιδιά στο κάθε τμήμα. Όμως κάτω από 25 δύσκολα πέφτει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία. Και βέβαια η κατάτμηση δεν συμφέρει το υπουργείο γιατί θα χρειαστεί περισσότερους εκπαιδευτικούς΄΄.

Αθηνά Σκανδάμη – Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/βάθμιας Εκπαίδευσης: ΄΄Ελλείψεις μόνο σε Τμήματα Ένταξης και ειδικότητες΄΄

Ως προς την πρωτοβάθμια εκπαίδευση που έχει και περισσότερα σχολεία, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αιγιάλειας Αθηνά Σκανδάμη, σημείωσε: ΄΄Ξεκινάμε με μεγάλη πληρότητα με τις τοποθετήσεις αναπληρωτών ΟΠΣΥΔ να βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και νέες οργανικές θέσεις. Ελλείψεις υπάρχουν ακόμη κυρίως σε Τμήματα Ένταξης Νηπιαγωγείων αλλά και σε κάποιες ειδικότητες. Όλα τα σχολεία έχουν δασκάλους ενώ παρατηρείται και ένα μικρό πλεόνασμα στα Δημοτικά Σχολεία. Στα Νηπιαγωγεία, ο αριθμός των εκπαιδευτικών είναι οριακός. Αναμένουμε τη δεύτερη φάση αναπληρωτών ως τις 20 Σεπτεμβρίου΄΄.

Παράλληλα, η κ. Σκανδάμη μετέφερε και τον προβληματισμό των συναδέλφων της για το τι μέλλει γενέσθαι με τις αλλαγές που έχουν επέλθει. ΄΄Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, οι συνάδελφοι έδειξαν να τους ανησυχεί το ζήτημα των χρηματοδοτήσεων των σχολείων, μετά την κατάργηση της Σχολικής Επιτροπής και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στον δήμο. Αναμένουμε ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο κ. Ελευθεριώτη, την προσεχή Τρίτη σε συνάντηση που έχει οριστεί με διευθυντές και προϊστάμενους και ευελπιστούμε ότι δεν θα αλλάξει κάτι ως προς τη λειτουργία των σχολείων΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr