background img
banner
banner

Μνημείο για τους πρόσφυγες του Συνοικισμού στην πλατεία Αγ. Άννης

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ «ΠΡΟΠΟΝΤΙΣ» – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

Έχοντας ως βάση το μικροασιατικό στοιχείο που δεν έχει πάψει να συνοδεύει τους κατοίκους του προσφυγικού Συνοικισμού Νικολάου Πλαστήρα έως και σήμερα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Προποντίς» σχεδιάζει μία σειρά από νέες δράσεις, με στόχο την ενεργοποίηση των μελών του αλλά και τη συσπείρωσή τους γύρω από τον ιστορικό σύλλογό τους.

Εκτενής ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση μελών που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της «Προποντίδας», στις εργατικές κατοικίες Διγελιωτίκων. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Πόπη Μανεσιώτη, μίλησε στα μέλη για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία που βρήκε ευήκοα ώτα και στον δήμο Αιγιαλείας. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μαρμάρινου μνημείου την πλατεία Αγίας Άννης του Συνοικισμού, στο προαύλιο του ναού, το οποίο θα κατασκευαστεί με δωρεά. Επίσης, θα υπάρχει επιγραφή με αναφορά στους πρώτους κατοίκους αυτού του τόπου, τους πρόσφυγες, ενώ μία φορά τον χρόνο θα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των προσφύγων.

Στη δημιουργία του μνημείου αναφέρθηκε με θερμά λόγια και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Νίκος Καραΐσκος που παρέστη στη γενική συνέλευση, τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθεί στον Συνοικισμό ένα μνημείο που να θυμίζει στους νεότερους την ιστορία.

Προτάσεις από τον αντιδήμαρχο Νίκο Καραΐσκο

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος παρέθεσε και κάποιες –προτάσεις, σημειώνοντας: ΄΄Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προτάξουμε σαν δήμος σε συνεργασία με τον σύλλογο, είναι να δημιουργήσουμε δίαυλο επικοινωνίας με άλλες προσφυγικές περιοχές της χώρας αλλά και -γιατί όχι -και με την Κωνσταντινούπολη.
Θα μπορούσαμε να επισκεφθούμε προσφυγικές περιοχές και να φιλοξενήσουμε πρόσφυγες έτσι ώστε να συσφίξουμε τους δεσμούς μας, όπως είχε γίνει πρόπερσι που πήγαμε στη Χαλκιδική στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε και συζητήσαμε με άλλους απογόνους προσφύγων. Άρα είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσουμε με εξωστρέφεια και να αρχίσουμε κι εμείς να κρατάμε ζωντανή την ιστορία των προγόνων μας και να ενεργοποιήσουμε και νέα παιδιά ώστε να εκτιμήσουν τις ρίζες των οικογενειών τους΄΄.

Οι εκδηλώσεις… χρειάζονται στέγη

Η κ. Μανεσιώτη ζήτησε τον χώρο του ΚΑΠΗ Συνοικισμού ώστε να φιλοξενούνται εκδηλώσεις του Συλλόγου, αναφερόμενη στην έλλειψη χώρου. Επισήμανε ακόμη ότι έχει παραχωρηθεί στον Σύλλογο η αίθουσα του Συλλόγου Ηπειρωτών ώστε να φιλοξενηθούν εκεί κάποιες δράσεις ωστόσο δεν αποκλείεται την ίδια ώρα να έχουν προγραμματιστεί δράσεις και από τους Ηπειρώτες. ΄΄Δεν μπορούμε να είμαστε συνέχεια… πρόσφυγες΄΄, είπε η κ. Μανεσιώτη, ζητώντας από τον αντιδήμαρχο να μεριμνήσει ώστε να παραχωρείται ο χώρος του ΚΑΠΗ, κάτι που είχε συμβεί και πέρυσι με το πιο «ευέλικτο σχήμα» όμως του ΝΠΔΔ του δήμου, το οποίο –ως γνωστόν – καταργήθηκε.

Δημιουργία χορευτικού τμήματος μικρασιάτικων χορών

Κατά τα άλλα, η πρόεδρος ενημέρωσε τα μέλη για τη διεξαγωγή βιωματικού σεμιναρίου με θέμα «ο πρόσφυγας μέσα μου», συγκεντρώνοντας τα ονόματα όσων επιθυμούν να συμμετάσχουν. Επίσης, έκανε γνωστή τη λειτουργία τμήματος γυμναστικής για τα μέλη και τις φίλες του συλλόγου, αλλά και χορευτικού τμήματος παραδοσιακών μικρασιάτικων χορών. Επίσης, θετικά αξιολογήθηκε η πρόταση μέλους του Συλλόγου για τη δημιουργία από τον Σύλλογο παραδοσιακής μικρασιάτικης γυναικείας στολής, η οποία θα εκτίθεται στα γραφεία του Συλλόγου, κάτι που βεβαίως θα αποτελέσει μία αρχή για τις υπόλοιπες στολές που θα χρειαστούν μόλις ολοκληρωθεί το χορευτικό τμήμα και γίνει η εκμάθηση των χορών.

Πολύ σημαντική θεωρείται η σύσταση ομάδας δράσεων που θα αναλάβει να «τρέξει» τις δράσεις του επόμενου διαστήματος για τον Σύλλογο, οι οποίες μπορεί να έχουν και φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η κ. Μανεσιώτη ζήτησε μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συσπείρωση γύρω από τον Σύλλογο, τονίζοντας: ΄΄Πρέπει να προσπαθήσουμε για την ενδυνάμωση του Συλλόγου μας. Το χρωστάμε και στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας αλλά και στην αείμνηστη Ελένη Καβούνη που αγωνίστηκε για τον Σύλλογο και για το προσφυγικό στοιχείο του Συνοικισμού΄΄.

Καταγραφή προβλημάτων του Συνοικισμού

Σε δεύτερο χρόνο, ο Σύλλογος προτίθεται να προχωρήσει σε καταγραφή των προβλημάτων που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων του Συνοικισμού, όπως είναι η κακή ποιότητα του οδοστρώματος σε πολλούς δρόμους κυρίως κάθετους της Νικ. Πλαστήρα, οι οποίοι δεν έχουν ασφαλτοστρωθεί παρά το γεγονός ότι πριν χρόνια είχε εκτελεστεί το έργο της αποχέτευσης, είχαν σκαφτεί και κλείστηκαν πρόχειρα. Επίσης, ένα ακόμη θέμα που προτίθενται να προτάξουν είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού φόρτου της οδού Νικ Πλαστήρα στην οποία τα οχήματα αναπτύσσουν πολύ μεγάλη ταχύτητα με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που αποτελεί δρόμο σύνδεσης τεσσάρων και πλέον σχολείων. Επίσης, σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και η ηχορύπανση που προέρχεται όχι μόνο από τα φορτηγά που διέρχονται αλλά και από τα δίκυκλα με τις θορυβώδεις εξατμίσεις. Για τα μέλη του Συλλόγου μία πρόταση για τη μείωση της ταχύτητας είναι η τοποθέτηση ταχογράφου αλλά και η εγκατάσταση φωτεινών σηματοδοτών στη διασταύρωση με την οδό Διγελιωτίκων αλλά και στην οδό Σκουφά για την οποία ήδη έχει ληφθεί απόφαση από τη Δημοτική Κοινότητα Αιγίου.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr