background img
banner
banner

Μπαλάκι οι ευθύνες για το βουνό…

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Π.Ε.Ο. ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΩΝΑ

Συνέχεια σε… υψηλούς τόνους αναμένεται να δώσει τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος σε σχέση με την κριτική που ασκείται -τα τελευταία 24ωρα-για την απόφαση της Πολιτικής Προστασίας να προχωρήσει στην διακοπή της κυκλοφορίας στην παλαιά Ε.Ο. στο ύψος του Ελαιώνα.

Η διακοπή έγινε με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας και ίσχυσε από το βράδυ της Πέμπτης 29 έως και τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 30 Αυγούστου, με αφορμή και το έκτακτο δελτίο για το φαινόμενο της «ψυχρής λίμνης» και την κακοκαιρία του τελευταίου 4ημέρου.

Παρά το γεγονός ότι το βάρος της κριτικής «έπεσε» πάνω στον Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Φωκίωνα Ζαΐμη, εκ μέρους της Π.Δ.Ε εκτιμάται ότι υπάρχει πολιτική στόχευση -εκ μέρους κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Σπύρου Σκιαδαρέση αλλά και του ΠΑΣΟΚ Αιγιαλείας- να «φορτωθεί» ο Νεκτάριος Φαρμάκης το βάρος της έλλειψης έργων αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης στην περιοχή των καμένων της Δ.Ε. Διακοπτού.

Ο κ. Ζαΐμης χαρακτηρίζει «υπερβολές» την καταγγελία της παράταξης του Σπύρου Σκιαδαρέση «Νέα Δυτική Ελλάδα» η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή και η οποία αναφέρεται σε «φιάσκο» της Περιφέρειας με την απόφασή της να κλείσει το δρόμο.

Όπως επισημαίνεται -από την αντιπολίτευση- η Τροχαία «Παρασκευή το πρωί μετέβη στο σημείο αναζητώντας ενδείξεις ότι ο δρόμος είχε κλείσει και η κυκλοφορία διεξαγόταν μέσω παράκαμψης, χωρίς αποτέλεσμα. Προφανώς η σήμανση που τοποθετήθηκε εσπευσμένα από την Περιφέρεια, εν αγνοία της Αστυνομίας είχε απομακρυνθεί…»

«Υπήρξε ενημέρωση…»

«Είχε απομακρυνθεί η σήμανση διότι το κλείσιμο το δρόμου έγινε προληπτικά στη διάρκεια της νύχτας, Πέμπτης προς Παρασκευή. Υπήρξε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών και δόθηκε στην κυκλοφορία το πρωί καθώς, τελικώς, δεν είχαμε κάποια πολύ άσχημα φαινόμενα» σύμφωνα με τον κ. Ζαΐμη.

Το Σάββατο τον «καυγά» επιχείρησε να πάρει πάνω του ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος επισημαίνοντας σε ανάρτησή του ότι η «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, αντί να κλείνει δρόμους προληπτικά, ας κοιτάξει να κάνει τα αυτονόητα για τους πολίτες…»

Όπως συμπληρώνει αναφερόμενος και στο θέμα των κατολισθήσεων στην παλαιά εθνική στο ύψος του Ελαιώνα, στον επαρχιακό δρόμο 22α οδός Ζαχλωρίτικα-Ελαιώνας προς Μαμουσιά και μέσα στον οικισμό Βιλιβινιώτικα Ροδιάς, ο κ. Μπέσκος συμπληρώνει ότι «τα αυτονόητα δε γίνονται στην περιοχή μας αν δεν υπάρχουν καταγγελίες!»

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προετοιμάζει απάντηση για «λάσπη στον ανεμιστήρα» επισημαίνοντας την προσπάθεια να στοχοποιηθεί ο 2ος βαθμός της αυτοδιοίκησης για έργα και παρεμβάσεις που είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Δασαρχείο αλλά και αλλά και άλλων υπουργείων (Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης αλλά και Εσωτερικών).

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 7 μήνες από την ώρα που εντάχθηκε το έργο των αντιδιαβρωτικών του Δασαρχείου Αιγίου με προϋπολογισμό 1,2 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα του Υ.Π.ΕΝ. και τέσσερις μήνες από την σύνταξη του Τεχνικού Δελτίου του έργου, το βουνό παραμένει… ανέγγιχτο.

Εκτός από την απειλή που προέρχεται από τα καμένα του 2023, στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών Ροδιά, Τράπεζα, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικα, Μαμουσιά και Καθολικό εκκρεμούν συμπληρωματικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας σε παλαιά και νέα εθνική αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Δασαρχείο και Δήμος εκτιμούν ότι τα έργα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τα κορμοδέματα και τα κορμοφράγματα στο βουνό να αποδειχθούν… ανεπαρκή σε μια νέα πλημμύρα.

«Κάποιοι… τρίβουν τα χέρια τους»

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, τόσο ο Περιφερειάρχης και οι υπηρεσίες της Π.Ε. Αχαΐας όσο και ο Δήμος Αιγιαλείας ο ρόλος τους, ως ΟΤΑ, είναι να ενεργούν προληπτικά σε επίπεδο φυσικών καταστροφών αλλά και να πιέζουν πολιτικά για τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

«Κανείς σε επίπεδο ΟΤΑ δεν μπορεί να ‘τρίβει τα χέρια του’ή/και να λειτουργεί ως… Πόντιος Πιλάτος απέναντι στο πρόβλημα. Θεωρούμε ότι, τόσο η Π.Δ.Ε. όσο και ο δήμος Αιγιαλείας γνωρίζουν που είναι οι ευθύνες αλλά και ποιος έχει την ταμειακή δυνατότητα να εκτελέσει τα αναγκαία έργα» έλεγε με νόημα συνεργάτης του κ. Φαρμάκη.

Τέλος όσον αφορά τα Βιλιβινιώτικα η Περιφέρεια αναφέρεται στην απόφαση -με fasttruckδιαδικασίες- για την ανάληψης της υποχρέωσης χρηματοδότηση μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών για τα έργα βελτίωση της κατάστασης στην εθνική οδό Πούντα – Καλάβρυτα στο ύψος των καμένων του Διακοπτού αλλά και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον οικισμό Βιλιβινιώτικα Ροδιάς προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Μετά την κατάθεση της γεωλογικής μελέτης του Πανεπιστημίου η οποία «παραγγέλθηκε» από την Περιφέρεια, η Περιφερειακή Επιτροπή υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου έδωσε στις αρχές Αυγούστου το «πράσινο φως» για την ένταξη των έργων στο Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών του Υπουργείου Εσωτερικών.

Εκτός από τη δημοπρασία των έργων του Δασαρχείου που χρηματοδοτεί το Υ.Π.ΕΝ. η Περιφέρεια διεκδικεί Κρατική Αρωγή για την αποκατάσταση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στην περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Ιούλιο του 2023.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr