background img
banner
banner

«Πονοκέφαλος» η ψηφιακή κάρτα εργασίας για επαγγελματίες τουρισμού – εστίασης

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΩΣ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Στον τουρισμό και την εστίαση έχει επεκταθεί πιλοτικά από την προηγούμενη εβδομάδα η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων ωστόσο σε τοπικό επίπεδο, μολονότι δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόβλημα να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος που απασχολείται ο εργαζόμενος, αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τη διάταξη, τονίζοντας πως θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε τομέα, παρέχοντας κάποια ευελιξία στον εργοδότη.

Αν και έρχεται να θωρακίσει τα δικαιώματα του εργαζόμενου, όπως συμβαίνει και με άλλους κλάδους, μέγα ζητούμενο παραμένει το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη, με τους εκπροσώπους των δύο κλάδων να έχουν ζητήσει διαβούλευση μέχρι την 1η Μαρτίου που το μέτρο γίνεται πλέον υποχρεωτικό.

Όπως και να έχει, από την 11η Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε ξενοδοχεία, καταλύματα, κάμπινγκ, χώρους εστίασης, καφενεία, εστιατόρια κ.ά

Όμως και η υπουργός Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως δίνεται αυτό το χρονικό διάστημα στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, προκειμένου να καταγραφούν ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν, αλλά και για να μπορέσουν να εξοικειωθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι με το μέτρο.

Πάντως το μέτρο βρίσκει σύμφωνα τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, θεωρώντας πως είναι ο μοναδικός τρόπος για να καταγραφούν ο πραγματικός χρόνος εργασίας, η εφαρμογή των ΣΣΕ και τέλος, οι πραγματικές απολαβές που θα πρέπει να έχει ο εργαζόμενος του κλάδου.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε περίπου 750.000 εργαζόμενους που απασχολούνται σε τράπεζες, σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security, ΔΕΚΟ, με τον συνολικό αριθμό των επιχειρήσεων να υπολογίζεται στις 73.000. Οι εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο μέτρο της ψηφιακής κάρτας εργασίας, μετά και την επέκτασή του στον επισιτισμό και τον τουρισμό, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 1.500.000 πανελλαδικά. Θεωρείται πάντως αμφίβολο εάν σε αυτό το διάστημα που έχει δοθεί θα βρει εφαρμογή η ψηφιακή κάρτα στον τουρισμό και την εστίαση.

Χρ. Κανελλής: ΄΄Τι θα γίνει σε περίπτωση καθυστέρησης ενός αεροπλάνου ή έκτακτης κάλυψης;΄΄

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Χρήστος Κανελλής, ερωτώμενος σχετικά από το Protionline.gr. Ειδικότερα, επισήμανε: ΄΄Χρειάζονται πάρα πολλές βελτιώσεις για τα ξενοδοχεία όπως άλλωστε και για την εστίαση, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς δεν είναι μία βιομηχανία που οι εργαζόμενοι «χτυπούν κάρτα» ή ένα σούπερ μάρκετ.

Για παράδειγμα, στον τουρισμό μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση σε αφίξεις οργανωμένων γκρουπ ή να υπάρξουν έκτακτες αφίξεις. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε τους εργαζόμενους όχι σε προκαθορισμένες ώρες. Ειδικά στον τομέα του τουρισμού πρέπει να υπάρξει μία ευελιξία΄΄.

Ακόμη, ο κ. Κανελλής ανέφερε πως σε πολλές περιπτώσεις ο εργαζόμενος μπορεί να παραμένει στον χώρο της εστίασης, αφού για παράδειγμα μπορεί να τελειώσει η βάρδιά του και να παραμείνει για φαγητό, ή στις επιχειρήσεις που φορούν συγκεκριμένη ενδυμασία να μείνει ο εργαζόμενος για να αλλάξει ρούχα. ΄΄Όλα αυτά πρέπει να τα δούμε και να ληφθούν υπόψη καθώς υπάρχει κίνδυνος ο εργοδότης να υποστεί τις κυρώσεις δίχως να φέρει ευθύνη. Γενικότερα, οι δύο αυτοί κλάδοι χρειάζονται μία άλλη αντιμετώπιση στο συγκεκριμένο θέμα. Έχουμε καταθέσει σαν Ομοσπονδία συγκεκριμένες προτάσεις στο υπουργείο και ζητούμε να εισακουστούν. Δεν λέμε να μην εφαρμοστεί, θέλουμε να είμαστε νόμιμοι αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν΄΄, είπε ακόμη ο κ. Κανελλής, τονίζοντας πως ΄΄αν δεν βγει η τελική εγκύκλιος από το υπουργείο, είναι δεδομένο πως κανείς δεν θα κάνει πράξη την ψηφιακή κάρτα εργασίας στο διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής΄΄.

Να δοθεί κι άλλος χρόνος…

Ένα άλλο αίτημα που έχουν θέσει οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου πάνω στο εν λόγω ζήτημα, είναι ο χρόνος οριστικής έναρξης ισχύος.
΄΄Επειδή έχει οριστεί η 1η Μαρτίου για την οριστική έναρξη του μέτρου και επειδή τα εποχικά ξενοδοχεία, που αποτελούν το 70% των ξενοδοχείων πανελλαδικά, ξεκινούν σεζόν τότε, θεωρούμε πως αφού ανοίξουν θα πρέπει να υπάρξει μία περίοδος ώστε να ξεκινήσει η εφαρμογή, άρα ζητάμε αυτό να γίνει αρχές Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου΄΄, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας.

Γ. Σακελλαρόπουλος: ΄΄Μέτρο όχι άσκοπο αλλά άκαιρο΄΄

Επιφυλακτικός για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην πράξη, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπορικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Αιγιάλειας Γιώργος Σακελλαρόπουλος.

Ερωτηθείς από τo Protionline.gr είπε πως ΄΄πρέπει να βρεθεί το πώς θα εφαρμοστεί έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να είναι κατοχυρωμένοι αλλά και ο εργοδότης να μην βρεθεί προ εκπλήξεως. Διότι, ειδικά ο τομέας της εστίασης – αναψυχής παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες. Δηλαδή όταν σε μία ταβέρνα ολοκληρωθεί το ωράριο του ενός εργαζόμενου και καθυστερήσει ο επόμενος, ενώ οι πελάτες περιμένουν να σερβιριστούν τι θα γίνει; Τότε θα μιλάμε για καταστροφή του επαγγελματία΄΄.

΄΄Δυστυχώς, η πολιτεία αντιμετωπίζει και αυτό το θέμα πολύ επιφανειακά και δεν είναι το μόνο που προωθεί χωρίς το ανάλογο υπόβαθρο. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κλάδου και όχι να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς αυτές να εξετάζονται. Θεωρώ το μέτρο όχι άσκοπο, αλλά άκαιρο΄΄, κατέληξε ο κ. Σακελλαρόπουλος.

Οι εξαιρέσεις

Πάντως στην υποχρεωτικότητα της 1ης Μαρτίου θα ισχύσουν οι εξής εξαιρέσεις για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας:

1. Για το σύνολο της επιχείρησης, όταν:

i. Ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη-επιχείρησης στο TAXIS δεν ανήκει στους κλάδους που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ακόμα και αν εκτελούνται πολλαπλές δραστηριότητες στον ίδιο χώρο, εκ των οποίων κάποιες έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό, ή υπάρχουν υποκαταστήματα με ΚΑΔ που έχουν ενταχθεί στην ψηφιακή κάρτα εργασίας.

ii. Ο εργοδότης-επιχείρηση εντάσσεται στον μηχανισμό της ψηφιακής κάρτας εργασίας βάσει κύριου ΚΑΔ εργοδότη στο TAXIS, αλλά ο ΚΑΔ αυτός δεν παράγει οικονομική δραστηριότητα (δηλαδή αυτή είναι μηδενική), γεγονός που αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του τελευταίου φορολογικού έτους, και ο δευτερεύων ΚΑΔ, ο οποίος αποτελεί την κυρίαρχη οικονομικά επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν είναι ενταγμένος ΚΑΔ.

2. Για τα υποκαταστήματα: Όταν ο κύριος ΚΑΔ εργοδότη-επιχείρησης στο ΤΑXIS είναι ένας από τους ενταγμένους στον πίνακα της Υπουργικής Απόφασης, αλλά τα υποκαταστήματα ανήκουν σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που δεν έχουν ενταχθεί έως τώρα στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, και οι οποίοι, λόγω της ιδιαιτερότητάς τους, θα ενταχθούν σε επόμενο στάδιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr