background img
banner
banner

Πού «πατάει» η ένσταση που υπέβαλε η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός»

ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΛΦΟΥΡ

Εν αναμονή της εξέτασης της ένστασης που υπέβαλαν προς τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, βρίσκονται οι τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αιγιάλεια Προορισμός». Η απόφαση που θα ληφθεί επηρεάζει άμεσα τη συνέχιση ή άρση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Βάλφουρ και την πεζοδρόμηση που επιχειρείται από τη δημοτική αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι ένσταση κατά των αποφάσεων της Δημοτικής Επιτροπής έχει υποβάλλει και η παράταξη «Αιγιάλεια μαζί για το Αύριο». Η ένσταση που υπεβλήθη από τον επικεφαλής της «Αιγιάλεια Προορισμός» Κώστα Σπηλιόπουλο και τους Χρήστο Σπηλιωτόπουλο, Παρασκευά Σπυρόπουλο και Σωτήρη Ταξιαρχόπουλο, προσβάλλει τις αποφάσεις 411, 412/22-8-2024 της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Αιγιαλείας

Το ιστορικό

Αναφέροντας το ιστορικό, επισημαίνουν: ΄΄Το έργο ‘’ανάπλαση εμπορικού κέντρου Αιγίου, ενότητα 2 – Πλατεία Αγίας Λαύρας και περιμετρικές οδοί και ενότητα 3 – πλατεία Βάλφουρ και περιμετρικές οδοί’’ ανατέθηκε με την 22/2023 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αιγιαλείας και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση 4936/6-2-2023 μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας ‘’ΑΤΕΣΕ Α.Ε.’’ με συμβατική διάρκεια έξι (6) μήνες. Ταυτόχρονα με απόφαση του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους πέριξ της πλατείας Βάλφουρ, Κλεομένους Οικονόμου κ.λπ. για λόγους κατασκευής των έργων.

Στην πορεία εδόθησαν τέσσερις παρατάσεις του έργου και τέλος τρίμηνη προθεσμία μέχρι 22-8-2024 για την αποκατάσταση επουσιωδών ελλείψεων στο έργο. Αντιστοίχως εξεδόθησαν και οι σχετικές παρατάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Με την από 23/8/24 αναφορά τους οι επιβλέποντες μηχανικοί του έργου προς τον προϊστάμενο της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών βεβαιώνουν πως έχουν περατωθεί όλες οι εργασίες και ότι έχουν αποκατασταθεί πλήρως εργασίες που είχαν κριθεί ελαττωματικές και επουσιώδεις ελλείψεις και είχε δοθεί διαταγή αποκατάστασης τους με το 20737/22-5-2024 έγγραφό σας και εντός της ταχθείσας προθεσμίας, ήτοι ως 22-8-2024΄΄.

Τα μέλη της παράταξης επισημαίνουν πως ΄΄αναμένετο να δοθεί προς χρήση το έργο, δηλαδή την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου αλλά και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλεως του Αιγίου΄΄, εκφράζοντας την άποψη ότι ΄΄έτσι θα σταματούσαν οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των εμπόρων και καταστηματαρχών του κέντρου του Αιγίου, για τον υπερβολικά μεγάλο και αδικαιολόγητο χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, καθώς και η γενική αναστάτωση στο κυκλοφοριακό της πόλης΄΄.

Εργασίες… η αιτιολογία της Αστυνομίας για τις ρυθμίσεις

Όμως, όπως καταγγέλλουν, ΄΄αντί για αυτό, ο δήμαρχος με την πλειοψηφία της Δημοτικής Επιτροπής, αποφάσισαν με τις αποφάσεις 411, 412/2024 σε κατεπείγουσα συνεδρίαση, ότι για λόγους ασφαλείας της κυκλοφορίας καθώς και για την ασφάλεια και την προστασία του κοινού, θα πρέπει να παραταθεί η ισχύς του αποκλεισμού από οχήματα των ανώτερων οδών πέριξ της πλατείας Βάλφουρ μέχρι 31-12-2024. Σχετικώς εξεδόθη η απόφαση 505/2024 της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, η οποία περιέργως ως αιτιολογικό αναφέρει ότι ‘’…θα πραγματοποιηθούν εργασίες στην πλατεία Βάλφουρ στο Αίγιο και προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας και πρόληψης τροχαίων ατυχημάτων’’΄΄.

Τεχνική Υπηρεσία και δημοτική αρχή λειτουργούν σαν να έχει ολοκληρωθεί

Σημειώνουν ωστόσο ότι, όπως βεβαίωσε η επιβλέπουσα υπηρεσία, όλες οι εργασίες του έργου έχουν ολοκληρωθεί, και ασφαλώς όπως προέβλεπε η σχετική μελέτη του έργου. ΄΄Το περίεργο είναι ότι η Διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αιγιαλείας, άγνωστο γιατί, εισηγείται προς τη Δημοτική Επιτροπή την παράταση των μέτρων αποκλεισμού της κυκλοφορίας στην συγκεκριμένη περιοχή για λόγους ‘’που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία του κοινού’’΄΄, ανάφερει ακόμη στην ένστασή της η «Αιγιάλεια Προορισμός» και επισημαίνει ΄΄ότι η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αιγιαλείας στην πράξη θεωρεί ότι το έργο έχει ολοκληρωθεί, αφού έχει επιτρέψει: 1.Την κατάληψη και χρήση των χώρων πέριξ της πλατείας Βάλφουρ σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. 2.Την πραγματοποίηση εκδήλωσης των Οινοξενείων στους χώρους αυτούς την Πέμπτη 29/8/2024΄΄.

Οι τυπικοί και οι ουσιαστικοί λόγοι…

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, ζητούν από την Αποκεντρωμένης Διοίκηση, για τυπικούς λόγους να μην εγκριθούν οι σχετικές αποφάσεις με τα εξής επιχειρήματα: «α.Η δημοτική επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητες για να εισηγηθεί και να εφαρμόσει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους χώρους αυτούς, αφού ολοκληρώθηκαν τα έργα στην περιοχή. Αυτό μπορούσε να το κάνει μόνο κατά την περίοδο εκτέλεσης των έργων. Αρμόδιο πλέον είναι μόνον το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από την έγκριση σχετικών κυκλοφοριακών μελετών, και φυσικά την τροποποίηση του ΓΠΣ και την απόφαση της Τροχαίας όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ. β. Η απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης δεν αναφέρεται σε λόγους που αφορούν την ασφάλεια και την προστασία του κοινού, αλλά στη συνέχιση των έργων, τα οποία όπως έχει βεβαιωθεί έχουν ολοκληρωθεί».

Τονίζουν πως ΄΄η Δημοτική Αρχή μία υποχρέωση έχει: Να δώσει άμεσα τους χώρους και τους δρόμους πέριξ της πλατείας Βάλφουρ στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, όπως προβλέπει η μελέτη και το ΓΠΣ Αιγίου΄΄. Ως προς τους ουσιαστικούς λόγους για τους οποίους κρίνουν πως δεν πρέπει να εγκριθούν οι σχετικές αποφάσεις, αυτοί είναι: “α.Το συγκεκριμένο έργο εκτελέστηκε σύμφωνα με τη μελέτη που βασίζεται στο ΓΠΣ του Αιγίου με προοπτική κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Δεν μπορεί λοιπόν να είναι μη ασφαλές για την κυκλοφορία των πεζών όπως αναφέρει σε τεχνική έκθεση ο μελετητής στον οποίο έχει αναθέσει ο Δήμος Αιγιάλειας κυκλοφοριακή μελέτη και η οποία δεν έχει εγκριθεί από το ΔΣ του Δήμου Αιγιαλείας ακόμη. Όπως όμως έχει βεβαιωθεί από την επιβλέπουσα υπηρεσία, το έργο έχει ολοκληρωθεί, όπως προεβλέπετο. Εκτός εάν έχουν υπάρξει αλλαγές κατά την κατασκευή, στα υλικά και σε λοιπά στοιχεία του έργου που δημιουργούν τέτοιες συνθήκες. Αυτό όμως είναι διαφορετικό ζήτημα και θα εξεταστεί στη συνέχεια.

β.Η αναφορά της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών στην κυκλοφοριακή μελέτη και η τεχνική έκθεση του μελετητή ουδεμία σημασία έχουν και δεν μπορούν να παράξουν κανένα αποτέλεσμα στην κυκλοφορία της πόλης. Ανεξάρτητα από τον τρόπο που συντάχθηκε η μελέτη, τη μεθοδολογία που ακολούθησε, τα σημεία μέτρησης, τις συνθήκες αποκλεισμού που επικρατούσαν κατά την περίοδο μετρήσεων, τα αυθαίρετα άλματα και ερμηνείες σε σχέση με προηγούμενες μελέτες κ.λπ.΄΄.

Τα προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της μελέτης

Καταλήγοντας, επισημαίνουν πως ΄΄για να μπορεί να δώσει αποτελέσματα αυτή η μελέτη ή κάποια άλλη, για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και αλλαγές στον χαρακτηρισμό κεντρικών δρόμων της πόλης του Αιγίου όπως είναι η Κλεομένους Οικονόμου και η Μητροπόλεως, σύμφωνα με τον νόμο απαιτούνται: 1.Απόφαση έγκρισης της μελέτης από το Δημοτικό Συμβούλιο, 2.Διαβούλευση, 3.Αλλαγή του ΓΠΣ της πόλης Αιγίου, 4.Απόφαση της τροχαίας σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ.
Σημειωτέον όχι σημειακή αλλαγή ΓΠΣ, όπως αναφέρει ο μελετητής. Και τούτο διότι η Κλεομένους Οικονόμου και η Μητροπόλεως είναι το πρωτεύον δίκτυο της πόλης. Είναι η καρδιά της κυκλοφορίας ολόκληρης της πόλης. Για να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή θα απαιτηθεί κυκλοφοριακή μελέτη του συνόλου της πόλης για να έχουμε ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις. Προκειμένου να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που θα οδηγούν σε μια βιώσιμη και σύγχρονη πόλη με σεβασμό στον πολίτη και τις λειτουργίες της πόλης΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr