background img
banner
banner

Πρόσκληση σε υλοτόμους για το Διακοπτό…

ΈΤΟΙΜΟ ΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΔΙΑΒΡΩΤΙΚΑ, ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΜΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ…

Μέσα στο πρώτο 15ημερο του μήνα το Δασαρχείο του Αιγίου θα απευθύνει την πρώτη πρόσκληση προς συνεταιρισμούς υλοτόμων για την εκτέλεση των έργων προστασίας από τη διάβρωση στις περιοχές των καμένων της Δ.Σ. Διακοπτού.

Παρά το γεγονός ότι ήδη συμπληρώθηκαν 13 μήνες από την εκτεταμένη φυσική καταστροφή που είχαμε στην περιοχή τον Ιούλιο του 2023, οι παρεμβάσεις για την συγκράτηση των πρανών στα βουνά πέρασαν από… χίλια κύματα με την υπηρεσία να βάζει στόχο την εγκατάσταση των εργολάβων και την ολοκλήρωση του έργου πριν τον φετινό χειμώνα.

Καθυστερήσεις

Η περιοχή κηρύχθηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη φωτιά τις 23-7-2023 όμως φτάσαμε στον Φεβρουάριο του ‘24 για να κλείσει το θέμα με τη μελέτη και χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά.

Η πρώτη έκθεση του Δασαρχείου Αιγίου για την πορεία των αποκαταστάσεων συντάχθηκε στο μέσον του περασμένου χειμώνα, στη διάρκεια σοβαρής κατολίσθησης στο ύψος της γραμμής του Οδοντωτού (26-2-2024).

Σύμφωνα με την έκθεση, οι πρώτες ενέργειες για τα αντιδιαβρωτικά στο βουνό (κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα, ξυλοφράγματα κλπ.) από τη Διεύθυνση Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήδη από τον Ιούλιο του 2023. Τον Σεπτέμβριο του 2023 η Διεύθυνση Δασών όρισε τον ΔΕΔΔΗΕ ως ανάδοχο της αποκατάστασης καθώς δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση σύνταξης των απαιτούμενων μελετών σε διάφορες πληγείσες περιοχές και στο Διακοπτό.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανέθεσε τη μελέτη σε ιδιωτική εταιρεία η οποία στις αρχές Δεκεμβρίου του 2023 την παρέδωσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ ενημερώθηκε σχετικά και η Διεύθυνση Δασών Αχαΐας. Από τις 13-12-2023 του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ενήμερο τόσο για τα αναγκαία έργα όσο για τον απαιτούμενο προϋπολογισμό χρηματοδότησής τους (1,1 εκατ. ευρώ).

Στην τελική ευθεία…

Στις 8 Μαρτίου 2024 εκδόθηκε το σχετικό Τεχνικό Δελτίο για να προχωρήσει η διαδικασία ανάθεσης της κατασκευής αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων εντός δασών και δασικών εκτάσεων καμένων των περιοχών Ροδιάς, Ελαιώνα, Ζαχλωρίτικων, Μαμουσιάς, Διακοπτού, Ζαχλωριτίκων, Μαμουσιάς, ,Καθολικού και Τράπεζας.

Τον περασμένο Μάιο έπεσαν οι τελικές υπογραφές για τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και το Υπουργείο Οικονομικών.

Από τον Ιούνιο στο Δασαρχείο ξεκίνησαν οι διαδικασίες για υλοποίηση της μελέτης με ανάθεση με τον αναπληρωτής Δασάρχη Αιγίου Χρύσανθο Αλεξανδρόπουλο να “τρέχει” μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που αφορούν κυρίως αδειοδοτήσεις υπηρεσιών του υπουργείου, εν μέσω και των υποχρεώσεων της αντιπυρικής περιόδου.

Πρόσκληση για απευθείας ανάθεση

Μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνει απευθείας πρόσκληση σε υλοτόμους που αναλαμβάνουν αυτού του είδους τους καθαρισμούς και αποκαταστάσεις ενώ, αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα στα πλαίσια της διαβούλευσης, θα υπάρχει πρόσκληση και προς κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν την ανάλογη εμπειρία.

Η χρηματοδότηση είναι ενεργή για την περίοδο 2024-2025, στόχος όμως είναι να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και εκταμίευση μέχρι και τις 31-12-2024 ενώ θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία πριν την έλευση του χειμώνα, δηλαδή να έχουμε τα αντιδιαβρωτικά έτοιμα μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της καθυστέρησης ων αντιδιαβρωτικών τέθηκε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αιγίου προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η οποία κάλεσε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αιγίου να προχωρήσει σε έρευνα και έκθεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr