background img
banner
banner

Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας: Κινητοποιήσεις των δημάρχων για προσλήψεις και συγχωνεύσεις

Κατά την συνεδρίαση του ΔΣ της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε το θέμα της ουσιαστικής κατάργησης του Προγράμματος επιχορήγησης (“πλησίον της σύνταξης”) για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55 έως 67 σε φορείς του δημόσιου τομέα αφού στην πράξη δεν γίνεται δεκτό κανένα αίτημα των Δήμων.

Το Πρόγραμμα αυτό όπως ήδη έχει θεωρηθεί ιδιαίτερα επιτυχημένο από το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού συμβάλει στην κάλυψη βασικών αναγκών των Δήμων με έμπειρο και αποτελεσματικό ανθρώπινο δυναμικό ενώ έχει σημαντικό κοινωνικό χαρακτήρα στηρίζοντας συμπολίτες μας για την εξασφάλιση συντάξιμων ετών εργασίας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ΔΣ της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας αποφάσισαν μια σειρά από κινητοποιήσεις. Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου θα μεταβούν στην Αθήνα για συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκη προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνέχιση του Προγράμματος. Στη συνάντηση αυτή ζητήθηκε να είναι παρόντες και η αρμόδια Υπουργός Εργασίας κυρία Κεραμέως, ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης και ο Υφυπουργός κ. Τσακλόγλου.

Ανάλογα με την ανταπόκριση που θα λάβουν στα αιτήματά τους, όπως ανακοινώθηκε, θα επανεξεταστεί η περεταίρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους…

Συγχώνευση ΦΟΔΣΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας με ομόφωνη απόφαση του δηλώνει την αντίθεση του στην επιχειρούμενη ρύθμιση σχετικά με τη συγχώνευση των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αχαΐας σε έναν ενιαίο ΦΟΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας.

Θεωρεί ότι το αναρτημένο προς διαβούλευση σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων»:

-Δεν βασίζεται σε ουσιαστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αποτίμηση της διαχείρισης αποβλήτων στις τρεις Περιφερειακές ενότητες της Δυτικής Ελλάδας και στις προβλέψεις του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων

-Συνιστά πρόχειρη και προβληματική νομοθέτηση που απειλεί και ναρκοθετεί τη μελλοντική λειτουργία της διαχείρισης αποβλήτων,

-Εισάγεται με προσχηματική διαβούλευση μόλις 15 ημερών χωρίς να πληρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ενημέρωσης και δημοκρατικού διαλόγου,

-Αγνοεί τη λειτουργία των υφιστάμενων ΜΕΑ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θέτει σε κίνδυνο τις διαδικασίες υλοποίησης των νέων ΜΕΑ και ΣΜΑ,

-Υποβαθμίζει την αξιοπιστία των υφιστάμενων Φορέων Διαχείρισης στις διεκδικήσεις τους στα χρηματοδοτικά προγράμματα λόγω των απανωτών θεσμικών αλλαγών που επιφέρει και ανατρέπει την προσπάθεια οργανωτικής συγκρότησης των ΦΟΔΣΑ που έχει ήδη επιτευχθεί.

– Δημιουργεί ρυθμιστική αβεβαιότητα όσον αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και καλή υλοποίηση των μέχρι σήμερα προγραμματισμένων και ενταγμένων έργων.

“Ο προτεινόμενος νόμος θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματικός διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εδαφικές περιοχές της χώρας αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” αναφέρεται.

Κατόπιν τούτων το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε:

-Να παρέμβει στη διαβούλευση άμεσα ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου και

-να καλέσει τον κ. Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου να δεχθεί σε κοινή συνάντηση διεκδίκησης το ΔΣ της ΠΕΔ ΔΕ, τους 19 Δημάρχους της Περιφέρειας, τους βουλευτές του Νομού και τους εκπροσώπους των ΦΟΔΣΑ των τριών περιφερειακών ενοτήτων προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι άμεσα στην κατεύθυνση της κατάργησης του σχεδίου νόμου. Στη συνάντηση αυτή θα αποφασιστεί η κλιμάκωση των ενεργειών.

Την από κοινού μετάβαση και παρουσία την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου όλων των παραπάνω εκπροσώπων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

“Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση της προτεινόμενης ρύθμισης καθώς και ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους” καταλήγει η ανακοίνωση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr