background img
banner
banner

Σε οριακό σημείο η στάθμη…

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΔΥΘΗΚΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ -ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΝΤΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ

Πανελλαδικές διαστάσεις έλαβε τη Δευτέρα το θέμα με το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων που εμφανίστηκε και πάλι καθώς, λόγω της λειψυδρίας, έπεσε η στάθμη του φράγματος Πείρου – Παραπείρου στον Δήμο Ερυμάνθου. Με την ξηρασία να πλήττει ολοένα και περισσότερες περιοχές λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων, κτίρια και οικισμοί που μέχρι πρότινος βυθίζονταν σε τεχνητές λίμνες αρχίζουν να αναδύονται.

Το εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες μέσω drone που εξασφάλισε το Protionline.gr μέσω του συνεργάτη Θανάση Τζέλου (“Drone The Moment”) εμφανίστηκε ξανά καθώς η στάθμη του φράγματος το οποίο προορίζεται για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης της Πάτρας, έπεσε. Μόλις δύο χρόνια πριν, όταν παραδόθηκε το έργο και ξεκίνησε η διαδικασία πλήρωσης της τεχνητής λίμνης Αστερίου, το εκκλησάκι ήταν εντελώς βυθισμένο.

Ο συγκεκριμένος οικισμός Τόσκες είχε εγκαταλειφθεί το 2009 μετά τις απαλλοτριώσεις, για να δημιουργηθεί η τεχνητή λίμνη και το φράγμα που υδροδοτεί την περιοχή της Πάτρας. Το εκκλησάκι βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του χωριού, το οποίο είχε κατοικηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Πριν από μια εβδομάδα, ένα χωριό κοντά στα Τζουμέρκα επανεμφανίστηκε ύστερα από 44 χρόνια. Η στάθμη της τεχνητής λίμνης Πουρναρίου είχε υποχωρήσει τουλάχιστον 10 μέτρα λόγω της ανομβρίας, αποκαλύπτοντας ερείπια πέτρινων σπιτιών, το σχολείο, κορμούς και ρίζες δέντρων που έμοιαζαν με απολιθώματα, καθώς και σημεία του βυθού που είχαν στεγνώσει τελείως.

“Τα μηνύματα ακούγονται πλέον εκκωφαντικά”

Κριτική για το θέμα της διαχείρισης του Φράγματος την οποία χαρακτηρίζει μάλιστα “εγκληματική” λόγω της λειψυδρίας και το γεγονός ότι ήδη η περιοχή της Αχαΐας “βιώνει” τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγήςασκεί ο πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας. Καλεί τόσο το δήμο Πατρέων όσο και την Περιφερειακή αρχή να προχωρήσουν άμεσα σε σχέδιο στρατηγικής διαχείρισης του Φράγματος για την ύδρευση αλλά και των επιπτώσεων της λειψυδρίας στην αγροτική παραγωγή στην Αχαΐα.

“Η περιοχή μας με το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου και τη λιμνοδεξαμενή Ντασκά, απέκτησε υποδομές του μέλλοντος! Η διαχείριση του έργου όμως δεν είναι τέτοια που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών αλλά και των αγροτών σε όλη την Αχαΐα που σε λίγο θα αναγκαστούν των πραγμάτωννα κάνουν λήψη νερού από το Φράγμα Πείρου Παραπείρου.

Κρίνω ότι πλέον τα μηνύματα της λυψειδρίας ακούγονται πλέον εκκωφαντικά και δεν χωρά άλλη καθυστέρηση! Άμεση, τώρα, στρατηγική διαχείρισης νερού!

Δεν μπορεί να έχουμε μια περιοχή που να διαθέτει το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο διαχείρισης νερού και ο λαός να μην δύναται να απολαμβάνει το φυσικό αυτό αγαθό!” αναφέρει.
Και συμπληρώνει: “Επίσης, είναι εγκληματικό, ιδιαίτερα για το Φράγμα Πείρου Παραπείρου που σταμάτησαν τις μελέτες οικοτουριστικής αξιοποίησης του έργου και ανάδειξης του φυσικού τοπίου της περιοχής πέριξ της τεχνητής λίμνης Αστερίου! Η Περιφέρεια είχε στα χέρια της μια βραβευμένη διεθνώς μελέτη αξιοποίησης του φράγματος.Περιφέρεια Δήμος Πατρέων λοιπόν πρέπει άμεσα να προχωρήσουν σε στρατηγική αξιοποίησης του Φράγματος. Επίσης, η Περιφέρεια έχει στα χέρια της μελέτες και για λιμνοδεξαμενέςστην περιοχή. Γιατί είναι στον πάγο τρία χρόνια; Δεν βρήκε χρήματα, πήγε αλλού τα χρήματα; Τι έκανε;”

Τέλος αναφέρει ότι “το καμπανάκι κτυπά και για τον κάμπο της Δυικής Αχαΐας, αν δεν έρθει το νερό από το Φράγμα του Πηνειού, με μια καλύτερη διαχείριση εκεί” καθώς όπως υποστηρίζει “σε λίγο θα αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα με την αγροτική παραγωγή και την τροφοδοσία της αγοράς σε ολόκληρο τον νομό Αχαΐας.

«Η Περιφέρεια διαθέτει πλάνο»

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ανδρέας Φίλιας υποστηρίζει ότι για το θέμα της άρδευσης -με την ύδρευση και το Φράγμα Πείρου Παπαραπείρου να είναι εκτός της δικής του αρμοδιότητας- η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έδωσε ήδη… εξετάσεις για το 2024 στις οποίες όπως αναφέρει ανταποκρίθηκε με επιτυχία ενώ ήδη ανακοινώνει πως έχουν ξεκινήσει προετοιμασίες για την περίοδο άρδευσης 2025.

«Με τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας να εστιάζονται στην διαχείριση του νερού στον κάμπο της Ηλείας και το Φράγμα του Πηνειού, ολοκληρώθηκε μια δύσκολη αρδευτική περίοδος. Παρά την ανομβρία και την πτώση της στάθμης του Φράγματος, όλοι οι παραγωγοί κατάφεραν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους, με πρόγραμμα και με δουλειά απ όλους ΤΟΕΒ και υπηρεσίες» αναφέρει και συνεχίζει: «Η οικονομική ζωή της Περιφέρειας είναι σχεδόν κατά το 1/3 του παραγόμενου ΑΕΠ εξαρτώμενη από την αγροτική παραγωγή και κάμπος χωρίς νερό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή! Εν μέσω της ξηρασίας χαράσσουμε ήδη πολιτική για το 2025 και το επόμενο καλοκαίρι και, εφόσον συμφωνήσουμε και πάμε και σε εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών διαχείρισης της άρδευσης, μπορεί να πάμε καλά και για το επόμενο καλοκαίρι…
Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι αν επαναληφθεί το φαινόμενο της ανομβρίας της περιόδου 2023-2024, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να ξεκινήσει χωρίς αποθέματα νερού και γιαυτό πρέπει να φροντίσουμε όλοι!»

Πρόβλημα με σταφίδα και αμπελώνες

Ο καύσωνας και η ανομβρία επηρέασε φέτος τη συγκομιδή της Κορινθιακής Σταφίδα με πρώιμη συγκομιδή και μείωση παραγωγής έως και 40% η οποία σχετίζεται και με την πτωτική τάση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

Η τιμή εκκίνησης που ανακοινώθηκε από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) ανέβηκε ήδη στο 1,90 ευρώ. Η ΠΕΣ διακόπτει την παραλαβή για όσους αποφασίσουν όμως να κρατήσουν το προϊόν, δεν αποκλείεται μέχρι και τον Νοέμβριο η τιμή να ξεπεράσει και τα 2 ευρώ το κιλό. Στην Αιγιάλεια αλλά και σε ολόκληρο το νομό Αχαΐας, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με την αμπελουργία λόγω της ανομβρίας. Για τις πιο ανταγωνιστικές ποικιλίες Μαυροδάφνη και Μοσχάτο, η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50%.

Οι τιμές παραπάνω ποικιλιών κυμαίνονται από 60 λεπτά και πάνω. Για τον Ροδίτη αναμένεται πιο μικρή μείωση της παραγωγής λόγω κυρίως της δυνατότητας άρδευσης των αμπελώνων. Η τιμή εκκίνησης προβλεπόταν στα 33 λεπτά αλλά ξεκινά ήδη από τα 40 λεπτά σε Μαυροδάφνη ή Μοσχάτο, ενώ την παράδοση Ροδίτη η τιμή ξεκίνησε από τα 38 λεπτά και έχει φτάσει τα 45 λεπτά, τοις μετρητοίς.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr