background img
banner
banner

Σπεύδει για τις αποκαταστάσεις δρόμων

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ.ΕΣ. ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ Δ.Ε. ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ – ΠΡΟΤΑΣΗ 500 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΕΝΩΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ“ΚΛΕΙΝΕΙ” ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 

Mε αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση 500 χιλ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών με φόντο πιθανά νέα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν και κατά τη διάρκεια και του φετινού χειμώνα σε κρίσιμες υποδομές “απάντησε” η Δημοτική αρχή της Αιγιάλειας στην πίεση που ασκείται σχετικά με τις αποκαταστάσεις στα καμένα της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού.

Το θέμα συζητήθηκε την περασμένη Παρασκευή 6 του μηνός στην Δημοτική Επιτροπή υπό την προεδρία του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, παρουσία όλων και των μελών της αντιπολίτευσης η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο και ήταν μάλιστα πρώτο στην ημερήσια διάταξη.

Η σχετική πρόταση μπαίνει προς υποβολή ένταξης στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠ.ΕΣ. με τα κονδύλια που προβλέπονται στον άξονα δράσης “Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων-Πρόγραμμα ΦυσικώνΚαταστροφών για τους ΟΤΑ Α’ και Β”.

Τη δράση εισηγήθηκε ο Βασίλης ΧριστόπουλοςΑντιδήμαρχος Έργων-Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού του δήμου και υπεύθυνος για την Δ.Ε. Διακοπτού.

Όπως είναι γνωστό, μετά την πυρκαγιά της 23 Ιουλίου 2023 στην περιοχή έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τόσο το οδικό δίκτυο (δημοτική και αγροτική οδοποιία), έργα υποδομής και περιουσίες κατοίκων (οικίες, αγροτικές καλλιέργειες κ.α.) στα όρια των κοινοτήτων που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, Μαμουσιά, Ελαιώνας, Ροδιά, Ζαχλωριτίκα, Διακοπτό, Καθολικό και Τράπεζα.

Η έκτακτη ανάγκη για τις αποκαταστάσεις και τις λοιπές ανάγκες είναι σε ισχύ μετά από παρατάσεις, μέχρι 23/1/2025. Η πρόσκληση του ΥΠ.ΕΣ. για την υποβολή προτάσεων πράξεων, προκειμένου να προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν οι αποκαταστάσεις είναι ανοικτή από την περασμένη άνοιξη με προδιαγραφές για έργα και μελέτες που αφορούν στην μέτρων πρόληψης – αντιμετώπισης τόσο των αρνητικών συνεπειών μελλοντικών φυσικών καταστροφών όσο και την αποκατάσταση των ζημιών που ήδη προκάλεσαν φυσικές καταστροφές.
Το ΥΠ.ΕΣ. χρηματοδοτεί ακόμη την προμήθεια μέσων και τεχνικού εξοπλισμού, άλλες λειτουργικές δαπάνες και εργασίες τακτικής συντήρησης υφιστάμενων υποδομών και εξοπλισμού στους ΟΤΑ, δήμους και περιφέρειες, με σοβαρά προλβήματα και ανάγκες.

Οι πόροι θα μπορεί να παρουσιάσουν απορρόφηση έως την 31/12/2025, εφόσον όμως είναι ήδη επιλέξιμοι και να ενταχθούν στο Ε.Π.Α. 2021 – 2025, έως αυτή την Κυριακή 15 αυτού του μηνός!
Στα πλαίσια των ασφυκτικών προθεσμιών που ήδη “τρέχουν” η Δημοτική Επιτροπή Αιγιάλειας έκανε ομόφωνα αποδεκτή την συμμέτοχή στην πρόσκληση του Υπουργείου προκειμένου να προετοιμαστεί άμεσα το Τεχνικό Δελτίο των έργων και να ενταχθεί στο τομεακό πρόγραμμα Ε.Π.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ο τίτλος του προγράμματος του δήμου είναι «Αποκατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων οδών, στην Δ.Κ. Διακοπτού, Δ.Ε. Διακοπτού Δήμου Αιγιαλείας» στο ποσό των 500.000 ευρώ με βάση την Τεχνική Μελέτη που ήδη συνέταξε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Για την υποβολής πλήρους φακέλου χρηματοδότησης της πρότασης δόθηκε εξουσιοδότηση στον δήμαρχο κ. Καλογερόπουλο.

Προηγήθηκε Περιφέρεια…

Όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Protionline.gr από τις αρχές του μήνα, στα πλαίσια του ίδιο προγράμματος του ΥΠ.ΕΣ., η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σπεύδει για να εντάξει τη χρηματοδότηση αποκαταστάσεων, στα πλαίσια μελέτης του Πανεπιστημίου Πατρών, για την βελτίωση της κατάστασης στην εθνική οδό Πούντα – Καλάβρυτα στο ύψος των καμένων του Διακοπτού αλλά και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον οικισμό Βιλιβινιώτικα Ροδιάς.

Μετά την κατάθεση της μελέτης του Πανεπιστημίου, η Περιφερειακή Επιτροπή Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπου Μπονάνου έδωσε το «πράσινο φως» τον προηγούμενο μήνα για να προχωρήσει η μελέτη και η ένταξη των έργων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για την αποκατάσταση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών στην περιοχή που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση μετά τη φωτιά του ‘23. Η μελέτη για την προστασία του οικισμού Βιλιβινιώτικα συντάχθηκε σε συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Στον οικισμό καταλήγουν φερτά υλικά και όμβρια ύδατα από τα πρανή του Βουραϊκού κατόπιν της αποψίλωσης του βουνού από την φωτιά, φαινόμενα συχνά μετά από κάθε βροχόπτωση.

Κακοκαιρία χωρίς… ζημιές

Ήπιας μορφής είναι τα καιρικά φαινόμενα που είχαμε από αργά τη Δευτέρα έως και την Τρίτη στην Αιγιάλεια στα πλαίσια του πρώτου οργανωμένου φθινοπωρινού κύματος κακοκαιρίας που “κτύπησε” Ιόνιο και Δυτική Ελλάδα από τη Δευτέρα και έχει πάρει το όνομα ‘Athena’.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα φαινόμενα εξασθένησαν κατά το πέρασμα της ‘Athena’ από Αχαΐα και η βροχή κρίνεται μόνο ευεργετική σε αυτή τη φάση. Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Δημήτρης Φιλιππάτος, ο δήμος δεν αναμένει κάτι το ιδιαίτερο αλλά παραμένει σε επιφυλακή λόγω των προβλημάτων που είχαμε κατά το πρόσφατο παρελθόν με έμφαση την Δ.Ε. Διακοπτού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr