background img
banner
banner

Στη θετική κατεύθυνση η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

«ΑΡΚΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ» ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

«Τα παιδιά χρειάζονται είκοσι λεπτά για να συγκεντρωθούν ξανά, μετά την περιήγηση στο ίντερνετ μέσω κινητού τηλεφώνου», αναφέρουν οι επιστήμονες και η διαπίστωση αυτή από μόνη της δικαιολογεί την απόφαση του υπουργού Παιδείας Κυριάκου Πιερρακάκη για απαγόρευση χρήσης συσκευών κινητών τηλεφώνων στα σχολεία. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι η πιστή εφαρμογή του μέτρου, με τους γονείς να θεωρούνται συνυπεύθυνοι.

Ο υπουργός τόνισε πως «αποφεύγοντας τη χρήση κινητών στο σχολείο στο Βέλγιο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βελτιώθηκε η απόδοση των μαθητών και ιδίως όσων δεν βρίσκονταν στην κορυφή των επιδόσεων» για να καταδείξει την αναγκαιότητα και η χώρα μας να βαδίσει στα ίδια βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόνισε παράλληλα πως οι γονείς πρέπει να δώσουν στα παιδιά να καταλάβουν πως η τεχνολογία είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός.

Ίσχυε αλλά δεν τηρείτο

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ανακοινώθηκε πως απαγορεύεται το κινητό τηλέφωνο να βγει από την τσάντα του μαθητή, προαναγγέλλοντας κυρώσεις και αποβολές, τη στιγμή που η απαγόρευση ίσχυε ανέκαθεν και μάλιστα προέβλεπε το κινητό τηλέφωνο να μην περνά καν το «κατώφλι» του σχολείου. Επίσης, με αποφάσεις πολλών διευθυντών ήδη από πέρυσι -και από πρόπερσι σε κάποιες περιπτώσεις- απαγορευόταν να έχουν οι μαθητές κινητά. Βέβαια η πραγματικότητα διαψεύδει τις απαγορεύσεις, αφού σπανίως είχε τιμωρηθεί μαθητής για κατοχή κινητού.

΄΄Τα κινητά τηλέφωνα δεν επιτρέπονταν ποτέ κι εμείς μάλιστα είχαμε πει ακόμη και στις σχολικές εκδρομές, για οτιδήποτε ήθελαν οι γονείς να επικοινωνούν με τους εκπαιδευτικούς, πόσο μάλλον όταν τα παιδιά βρίσκονταν στο σχολείο. Είχαμε πάντα καταστάσεις με τα ονόματα και τα τηλέφωνα των γονιών για να ενημερωθούν σε περίπτωση που παρίστατο ανάγκη΄΄, είπε στο Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Παιδείας, εκπαιδευτικός, Δημήτρης Ελευθεριώτης, επισημαίνοντας πως η χρήση του κινητού τηλεφώνου στο σχολείο είναι μία ιστορία που έχει περάσει από πολλά στάδια.

Να αντιληφθούν ότι είναι εργαλείο και όχι τρόπος ζωής…

Αναλύοντας το σκεπτικό του, σημείωσε: ΄΄Είναι ξεκάθαρο ότι το κινητό όντως δεν πρέπει να χρησιμοποιείται διότι μπαίνουμε σε άλλες ατραπούς. Δηλαδή τα παιδιά μπορεί να δημοσιεύουν βίντεο στο YouTube, μπορεί κάποιος να διαπομπευτεί, μπορεί να μην τηρηθούν προσωπικά δεδομένα. Το θέμα αυτό απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και το ζητούμενο είναι το κατά πόσο θα τηρηθούν όλα αυτά. Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά πρέπει να βγουν από το σπίτι, να παίξουν, να κοινωνικοποιηθούν. Γι’ αυτό άλλωστε εφαρμόσαμε και τον θεσμό «Ανοιχτά προαύλια». Όμως προ κορωνοϊού προτρέπαμε τα παιδιά να βγουν να παίξουν και να χαρούν την παιδική τους ηλικία.

Όταν ήρθε η πανδημία ήρθε και ο εγκλεισμός και αυξήθηκε η χρήση του κινητού τηλεφώνου και η περιήγηση στο διαδίκτυο. Όμως έτσι δημιουργείται εθισμός και έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει εκνευρισμός από τη χρήση του διαδικτύου, προκαλείται παχυσαρκία κ.ά. Σε ό,τι αφορά το σχολείο, αποσπάται η προσοχή των μαθητών και είναι δύσκολο να ξανασυγκεντρωθούν΄΄.

Καταλήγοντας, ο κ. Ελευθεριώτης επισήμανε: ΄΄Το ζητούμενο είναι να εφαρμοστεί η απαγόρευση καθολικά. Στην Ελλάδα ίσως πρέπει να έχουμε έναν νόμο για να ισχύουν οι νόμοι, καθώς είναι πολλές οι διατάξεις που «παγώνουν» και δεν υλοποιούνται. Επίσης, ζητούμενο είναι να περάσει ως κουλτούρα στα παιδιά ότι το κινητό τηλέφωνο είναι ένα εργαλείο και όχι τρόπος ζωής΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr