background img
banner
banner

Στη Μολδαβία τον Οκτώβριο αντιπροσωπεία του δήμου Αιγιαλείας

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ ITER VITIS

Στη γενική συνέλευση του ITER VITIS που θα πραγματοποιηθεί στο Κισινάου της Μολδαβίας στις 18 και 19 Οκτωβρίου, θα συμμετάσχει ο δήμος Αιγιαλείας, ως τακτικό μέλος στο Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών Iter Vitis του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Εκεί θα δοθεί η ευκαιρία στους εκπροσώπους του δήμου να παρουσιάσουν σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους του δικτύου, τη δραστηριότητα της Αιγιάλειας στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση καθώς και το Φεστιβάλ «Οινοξένεια».

Η πολιτιστική διαδρομή Iter Vitis αναγνωρίστηκε ως πολιτιστική διαδρομή από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2009, ενώ ο δήμος Αιγιαλείας συμμετέχει σε αυτή από το 2023. Η αποστολή της έχει ως στόχο την αναγνώριση και διατήρηση της οινοπαραγωγής ως κοινό ευρωπαϊκό πολιτιστικό -υλικό και άυλο- αγαθό. Στόχος της Διαδρομής είναι να αναδείξει τους αμπελώνες και το αγροτικό τοπίο ως προορισμό βιώσιμου τουρισμού. Η διαδρομή αναδεικνύει και «αφηγείται» την ιστορία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, μέσω των χαρακτηριστικών του τοπίου (μικρά τοιχία, είδη αμπελιών, βουνά και λόφοι κ.λπ.) και των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται (τοπική παραγωγή, εκλεκτές σοδειές, χρήση και κατανάλωση, καλοί τρόποι και συγκρούσεις κ.λπ.).

Η Διαδρομή, μέσω των τουριστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται σε αυτή, αναδεικνύεται και «ζωντανεύει», συμβάλλοντας στην δημιουργία οικονομικών ευκαιριών για τους τοπικούς πληθυσμούς και για την τοπική παραγωγή, κυρίως του κρασιού. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές χρησιμοποιούνται ως ισχυρά εργαλεία για την προώθηση και διατήρηση των κοινών και διαφορετικών πολιτιστικών ταυτοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτιστικές διαδρομές αποτελούν πηγή καινοτομίας, δημιουργικότητας, δημιουργίας μικρών επιχειρήσεων και ανάπτυξης πολιτιστικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η αντιπροσωπεία των μελών του Δήμου Αιγιαλείας θα πρέπει να βρίσκεται στο Κισινάου στις 17 Οκτωβρίου όπου θα γίνει το καλωσόρισμα και η εγγραφή των ομιλητών στο συνέδριο και τις ομάδες εργασίας. Στις 18 Οκτωβρίου η αιγιώτικη αντιπροσωπεία θα παρακολουθήσει τις εργασίες του συνεδρίου (παρουσιάσεις) καθώς και την τελετή βράβευσης της διαδρομής, ενώ μία ημέρα μετά θα παρακολουθήσει τις εργασίες της γενικής συνέλευσης των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κρασί. Η επιστροφή θα γίνει στις 20 Οκτωβρίου.

Η εκπροσώπηση εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην εξωστρέφεια, τη δικτύωση, την τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής

Η μετακίνηση γίνεται για υπηρεσιακούς λόγους καθώς ο Δήμος Αιγιαλείας ως επίσημο μέλος της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κρασί ITER VITIS, θα έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει και να προβάλλει, κατά τη διάρκεια της παραμονής, σε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους του δικτύου, τη μεγάλη παράδοση της Αιγιάλειας στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποίηση από την αρχαιότητα έως σήμερα καθώς και το Φεστιβάλ «Οινοξένεια», που θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ που πραγματοποιείται στην Ευρώπη με θέμα την κουλτούρα του οίνου. Η συμμετοχή του Δήμου Αιγιαλείας θα συντελέσει ώστε να συμβάλλει στην εξωστρέφεια, στη δικτύωση, στην τουριστική προβολή και προώθηση της περιοχής.

Με τη συμμετοχή του ο Δήμος Αιγιαλείας θα δώσει το «παρών» μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής διαδρομής της Πολιτιστικής Διαδρομής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το κρασί ITER VITIS. Επιπλέον, και με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ / Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού που αποτελεί το σημείο επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), θα ενισχυθεί η εθνική παρουσία στη γενική συνέλευση και θα αναδειχθεί η πλούσια κουλτούρα του οίνου που φέρει η Ελλάδα και οι περιοχές που θα αντιπροσωπευθούν.

Ποιοι έχει αποφασιστεί να αποτελέσουν την αποστολή του δήμου

Βάσει της απόφασης της Δημοτικής Επιτροπής που ενέκρινε την κάλυψη των εξόδων (3.720€), στη γενική συνέλευση του Iter Vitis θα συμμετέχουν από τον Δήμο Αιγιαλείας ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο αντιδήμαρχος Έργων-Πολεοδομίας, Τεχνικών Υπηρεσιών, Ανάπτυξης και Προγραμματισμού Βασίλης Χριστόπουλος, η Γενική Γραμματέας του δήμου Κωνσταντίνα Δημητρίου και η υπάλληλος του Αυτοτελούς Τμήματος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού, Οργάνωσης, Πληροφορικής, Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) και Στήριξης Πρωτογενούς Τομέα, PhD Χρυσούλα Χρηστιά.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr