background img
banner
banner

Τέσσερις πρόεδροι κοινοτήτων «καλούν» Φωτήλα

ΖΗΤΟΥΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΚΗ – ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΝΑΙΤΙΟΛΟΓΗΤΑ ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ

Τη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών ώστε να ληφθεί απόφαση για συνέχιση των ερευνών για την Αρχαία Ελίκη ζητούν από τον Αχαιό υφυπουργό Πολιτισμού, πρόεδροι τεσσάρων κοινοτήτων, στα διοικητικά όρια των οποίων έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες και έχει έρθει στο… φως η χαμένη πολιτεία.

Ο Ιάσονας Φωτήλας γνωρίζει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης για συνέχιση του ανασκαφικού έργου της αρχαιολόγου Ντόρας Κατσωνοπούλου και της ομάδας της και άπαντες αναμένουν τώρα από τον Αχαιό πολιτικό να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να ξαναρχίσουν οι έρευνες, διότι ήδη έχει χαθεί πολύτιμο έδαφος εδώ και μία δεκαετία…

Το έγγραφο που έχει αποδέκτη τον κ. Φωτήλα, υπογράφουν οι πρόεδροι, Ελίκης Ευάγγελος Παναγόπουλος, Κερύνειας Γεώργιος Δροσόπουλος, Ριζομύλου Χαράλαμπος Πράσινος και Ελαιώνα Αναστάσιος Μούσκας και σε αυτό αντικατοπτρίζεται πλήρως το πόσα η περιοχή αλλά και η επιστήμη είχαν «επενδύσει» επί σειρά ετών στην ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, κάτι που διεκόπη άδικα και αναιτιολόγητα.

Τι αναφέρουν

Οι πρόεδροι καθιστούν επιτακτική την ανάγκη στον κ. Φωτήλα για άμεση συνέχιση των ανασκαφών και ανάδειξη της Αρχαίας Ελίκης, τονίζοντας τα εξής: ΄΄Η ερευνητική ομάδα της Αρχαίας Ελίκης με επικεφαλής την Πρόεδρο της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, Αρχαιολόγο Ντόρα Κατσωνοπούλου, κατόρθωσε να λύσει το πρόβλημα του εντοπισμού και να αποδείξει ότι η αρχαία πολιτεία βρίσκεται σήμερα θαμμένη στην περιοχή των Κοινοτήτων μας και όχι στον βυθό του Κορινθιακού, όπως πίστευαν παλαιότερα. Τα ιδιαίτερα σημαντικά ευρήματα από τις πολύχρονες έρευνες και ανασκαφές υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πατρών και της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, έχουν παρουσιαστεί στα πέντε διεθνή Συνέδρια της Εταιρείας και έχουν τύχει παγκόσμιας αναγνώρισης και αποδοχής.

Σύμφωνα με αυτά, ο αρχαιότερος προϊστορικός οικισμός της Ελίκης βρίσκεται στον σημερινό Ριζόμυλο, η ιστορική Ελίκη που ίδρυσε την διασημότερη αποικία στην Ιταλία τον 8ο αιώνα π.Χ. είναι στα Νικολαίικα, η αναγεννημένη Ελίκη μετά τον σεισμό στην σημερινή Ελίκη, ενώ τμήματα του αρχαίου ρωμαϊκού δρόμου που περπάτησε ο περιηγητής Παυσανίας έχουν βρεθεί και στα τρία χωριά μας σε μήκος μεγαλύτερο του 1 χιλιομέτρου. Όλα αυτά έχουν γίνει αντικείμενο επιστημονικών ντοκιμαντέρ μεγάλων ξένων καναλιών, με πρώτο το BBC, προβάλλοντας έτσι την περιοχή μας σε όλο τον κόσμο.

Αντί όμως, τα ευρήματα αυτά να έχουν αναδειχθεί προς όφελος του τόπου μας, παραμένουν θαμμένα και αναξιοποίητα αφού την τελευταία δεκαετία χωρίς καμία νόμιμη αιτιολογία και εντελώς αυθαίρετα, έχουν σταματήσει οι ανασκαφικές έρευνες, με αποκλειστική ευθύνη υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως έχουν αποδείξει τρεις αναλυτικοί Έλεγχοι της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έχουν αποσταλεί στο ελεγχόμενο Υπουργείο Πολιτισμού. Είναι καιρός η γραφειοκρατική αυθαιρεσία να σταματήσει και να συνεχιστούν άμεσα οι ανασκαφές από την ερευνητική ομάδα που έφερε στο φως την Αρχαία Ελίκη, με απώτερο σκοπό την ανάδειξή της, μετατρέποντας σε πόλο έλξης αρχαιολογικής, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης όχι μόνον την περιοχή μας αλλά και ολόκληρη την Αχαΐα, της οποίας η Ελίκη υπήρξε η αρχαία πρωτεύουσα΄΄.

Καταλήγοντας, οι τέσσερις πρόεδροι επισημαίνουν: ΄΄Ζητούμε, επομένως, από τον Βουλευτή Αχαΐας και σημερινό Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Ι. Φωτήλα να αναλάβει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υπάρξει συμμόρφωση με τα πορίσματα των Ελέγχων και να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άμεση και απρόσκοπτη συνέχιση των ανασκαφών στην Αρχαία Ελίκη΄΄.

Ντ. Κατσωνοπούλου: «Θετική η παρέμβαση των προέδρων, αναμένουμε τις εξελίξεις…»

Σχολιάζοντας η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης και διευθύντρια των ερευνών Ντόρα Κατσωνοπούλου, την κίνηση αυτή των προέδρων των κοινοτήτων εντός των οποίων επεκτείνεται η Αρχαία Ελίκη, δήλωσε: ΄΄Το περιεχόμενο του εγγράφου είναι ουσιαστικό γιατί οι πρόεδροι των κοινοτήτων αυτών εκεί όπου είναι η περιοχή της Αρχαίας Ελίκης, γνωρίζουν το έργο από… πρώτο χέρι. Ξέρουν τι ακριβώς έχουμε επιτύχει στα 30 χρόνια που βρίσκομαι εκεί με συνεχή παρουσία και εργασία. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι που έχουν δει με τα μάτια τους το έργο και το γνωρίζουν, παρεμβαίνουν προς την κατεύθυνση της άμεσης συνέχισης των ανασκαφών που είναι το αιτούμενο για την περιοχή και που κακώς, αδίκως και μη νομίμως έχουν χαθεί 10 και πλέον χρόνια με την παύση. Κι αυτό βεβαίως είναι εις βάρος της περιοχής, εις βάρος της έρευνας και εις βάρος της επιστήμης. Αναμένουμε τις εξελίξεις, είναι σαφώς θετική η παρέμβαση των προέδρων, την επικροτούμε και μας προσφέρει ικανοποίηση και αισιοδοξία΄΄.

Ερωτηθείσα αναφορικά με το εάν η ίδια έχει θίξει το ζήτημα στον Αχαιό υφυπουργό, η κ. Κατσωνοπούλου ανέφερε πως ΄΄ο κ. Φωτήλας γνωρίζει το θέμα και όχι τώρα που είναι υφυπουργός Πολιτισμού αλλά και ως βουλευτής Αχαΐας. Μάλιστα έχει επισκεφθεί τον χώρο, τον έχουμε ξεναγήσει, τον έχουμε ενημερώσει και θεωρώ ότι θα κινηθεί έτσι ώστε να λάβει τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται. Επίσης, πρέπει να εισακουστεί και το αίτημα των προέδρων που ανησυχούν για τον τόπο και το μέλλον του΄΄.

Να σημειωθεί ότι η κ. Κατσωνοπούλου έχει ζητήσει να συναντήσει τον υφυπουργό Πολιτισμού προκειμένου να τον ενημερώσει περαιτέρω και να του διαθέσει όσα στοιχεία υπάρχουν, για να προχωρήσει στις ανάλογες ενέργειες.

Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι εργασίες συντήρησης

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες οι εργασίες καθαρισμού και συντήρησης των αρχαιολογικών χώρων και των ευρημάτων. ΄΄Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο επί 10 χρόνια μολονότι δεν συνεχίζονται οι ανασκαφές, δηλαδή η συντήρηση, η προστασία και οι καθαρισμοί είναι αυτά που κρατούν τα αρχαία προστατευμένα, τα διατηρούν και τα συντηρούν διότι διαφορετικά θα υπήρχε πρόβλημα εξαιτίας των συνθηκών. Προβαίνουμε σε φροντίδα σε ετήσια βάση, γεγονός που έχει ως συνέπεια να διατηρούνται μέχρι σήμερα τα αρχαία και να είναι προστατευμένα όπως θα έπρεπε΄΄, σημείωσε η πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, επισημαίνοντας πως ούτως ή άλλως, εκ του νόμου, η επιμέλεια, συντήρηση και προστασία του χώρου, είναι αρμοδιότητα του διευθύνοντος την ανασκαφή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr