background img
banner
banner

Το νέο Τ.Ε.Π. θα δημιουργήσει το σύγχρονο Νοσοκομείο του 21ου αιώνα

Ο ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΚΑΤΕΣΤΗΣΕ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Η πιο σημαντική παρέμβαση από τη δημιουργία του ως σήμερα, δρομολογείται και ξεκινά άμεσα για το Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας –Ο.Μ. Αιγίου. Πρόκειται για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών που θα το καταστήσουν πιο λειτουργικό, πιο άμεσο και κατά συνέπεια με πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες για τους πολίτες, αναβαθμίζοντας στο σύνολό της τη λειτουργία του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος.

Μάλιστα, μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση που ήδη έχει ξεκινήσει, πρόκειται να καταστήσουν το νοσοκομείο σε ένα σύγχρονο νοσοκομείο του 21ου αιώνα. Είναι, άλλωστε, τόσο καταλυτικός ο ρόλος του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, που ρυθμίζει τη λειτουργία όλων των κλινικών και τμημάτων, αφού γίνεται αποδέκτης όλων των επειγόντων περιστατικών και στις τάξεις του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, «φιλτράρονται» τα περιστατικά και αναλόγως δίνονται κατευθύνσεις.

Η προσέλευση των ασθενών με νούμερα

Χαρακτηριστικά της αναγκαιότητας αναβάθμισης του Τ.Ε.Π., είναι τα νούμερα με την προσέλευση των ασθενών που παρουσιάζουν πολύ μεγάλη κίνηση. Ως γνωστόν, το Γ.Ν. Ανατολικής Αχαΐας-Ο.Μ Αιγίου αποτελεί το μοναδικό δευτεροβάθμιο φορέα παροχής υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ με καθημερινές εφημερίες σε 24ωρη βάση, καλύπτοντας υγειονομικά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αιγιαλείας καθώς και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Καλαβρύτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π) του νοσοκομείου, η επισκεψιμότητα κατά τα τελευταία έτη είναι συνεχώς αυξανόμενη. Συγκεκριμένα το έτος 2021 αντιμετώπισε 21.830 περιστατικά, το 2022 28.028, το 2023 39.822, το 2024 έως τέλος Αυγούστου τα περιστατικά ανέρχονται περίπου στα 23.443 ενώ ο Μ.Ο. τραυμάτων αγγίζει το 15,5% του συνόλου των περιστατικών ανά έτος. Είναι εμφανές ότι μέσα σε μία διετία τα περιστατικά που εξυπηρετήθηκαν από το Τ.Ε.Π. σχεδόν διπλασιάστηκαν, με το προσωπικό να καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την καλύτερη κάλυψη των περιστατικών.

Στην πορεία των χρόνων και δεδομένης της αύξησης επισκεψιμότητας, διαπιστώθηκε ότι λόγω παλαιότητας, χωροταξικών θεμάτων καθώς και του αυξημένου όγκου του αριθμού των ασθενών, ο χώρος που βρίσκεται σήμερα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών δεν είναι ο κατάλληλος για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Τμήμα που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των ασθενών όσο και του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού.

Η διοίκηση του νοσοκομείου, διά στόματος του διοικητή Θανάση Γεωργάκη εξέφρασε το αίτημα αναβάθμισης. Για την οριστική επίλυση του προβλήματος αποφασίστηκε η αμοιβαία μεταφορά του τμήματος με τις Διοικητικές Υπηρεσίες της Υγειονομικής Μονάδας, υπεγράφη η σχετική σύμβαση (Ανακαίνιση-Εκσυγχρονισμός-Αναδιαμόρφωση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ύψους περίπου 2.000.000€) μεταξύ της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του ΤΑΙΠΕΔ και του αναδόχου του έργου (ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε), υποβάλλοντας τη μελέτη στην Τεχνική Υπηρεσία της 6ης Υ.ΠΕ για την άμεση υλοποίησή της.

Θα λειτουργεί δίπλα στις διαγνωστικές υπηρεσίες

Πλέον, η έναρξη του έργου βρίσκεται πολύ κοντά, ίσως και στο τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετήθηκαν και κάποιες τροποποιήσεις που θα κάνουν το έργο ακόμη πιο λειτουργικό. Το σημαντικότερο όλων ίσως είναι ότι το Τ.Ε.Π. σε λίγο καιρό θα λειτουργεί δίπλα από τις διαγνωστικές υπηρεσίες, κάτι που ίσως θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί από την αρχή.

Μετά την υλοποίηση του έργου, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) θα βρίσκεται δίπλα σε όλα τα διαγνωστικά τμήματα (ακτινοδιαγνωστικό, βιοπαθολογικό/ βιοχημικό-αιμοδοσία) που απαιτούνται για την εκτίμηση της κατάστασης ενός ασθενούς. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των εξεταστικών κλινών, μειώνει σημαντικά τον χρόνο αναμονής των ασθενών, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα σε διαφορετικό επίπεδο (όροφο) για εξετάσεις όπου απαιτείται.

Έτσι θα διαμορφωθεί το νέο Τ.Ε.Π. –Τι θα περιλαμβάνει

Αξίζει όμως να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το νέο Τ.Ε.Π. και πώς θα διαμορφωθεί. Ο νέος υπό διαμόρφωση χώρος του ΤΕΠ, έκτασης 500m2 εκτός από τους βοηθητικούς χώρους θα περιλαμβάνει:

Διαλογή ασθενών (TRIAGE)

Αίθουσα αναζωογόνησης 2 κλινών

Ενιαίο χώρο γενικών εξεταστηρίων 6 κλινών

Αίθουσα ελάσσονος τραύματος

Αίθουσα γύψου

2 θαλάμους 3 κλινών έκαστος βραχείας νοσηλείας

Θάλαμος απομόνωσης Λοιμωδών Νοσημάτων 1 κλίνης

Γραφείο Ιατρών

Γραφείο Νοσηλευτών

Χώρο ενημέρωσης συγγενών

Η Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας, αξιολογώντας ότι το έργο θα αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επισημαίνει ότι θα παρακολουθεί στενά σε συνεργασία με την ομάδα επίβλεψης που έχει οριστεί για το συγκεκριμένο έργο από την 6η Υ.ΠΕ, την εξέλιξη της πορείας του για την ταχύτερη υλοποίησή του.

Προχωρά το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης

Εν τω μεταξύ, με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου, ένα έργο επίσης πολύ σημαντικό που θα αναβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες του και θα μειώσει κατά πολύ το κόστος λειτουργίας.

Ήδη μέσα σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, στο πλαίσιο του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης, έγινε κατασκευή και εγκατάσταση μεταλλικών βάσεων ηλιοθερμικού συστήματος, ακολούθησε προεργασία επιφανειών στο δώμα των κτιρίων Γ, Δ και Α, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την εφαρμογή συστήματος υγρομόνωσης με τα πλέον σύγχρονα υλικά. Παράλληλα, προχωρούν οι μεταφορές και προετοιμάζεται το… έδαφος για την υγρομόνωση της ταράτσας που ξεκινάει άμεσα.

Ο οργασμός εργασιών, πέρα από το ότι θα λειτουργήσει θετικά ως προς τη λειτουργία του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος, δημιουργεί ένα ακόμη μεγαλύτερο αίσθημα ασφαλείας στους πολίτες για την πολύτιμη δομή υγείας της Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr