background img
banner
banner

Φτέρη… ώρα μηδέν

ΓΕΝΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ «ΑΛΩΘΕΙ» ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ… ΜΑΜΟΥΘ

Κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων, επαγγελματίες και κάτοικοι, που φοβούνται ότι η θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου… ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την τελική αδειοδότηση, απευθύνονται στα αρμόδια όργανα, κινούνται δικαστικώς και ετοιμάζονται να… μπουν ακόμη και μπροστά στις μπουλντόζες προκειμένου να αποτρέψουν το έργο.

Η Κοινότητα «χτυπά την πόρτα» υπηρεσιών και Δημοτικού Συμβουλίου

Το Συμβούλιο Κοινότητας Φτέρης έχει ήδη λάβει απόφαση ενάντια στο έργο, παραθέτοντας μία – μία τις καταστροφικές επιπτώσεις του. ΄΄Σήμερα, Δευτέρα αποστέλλουμε την απόφασή μας στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ θα αιτηθούμε να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας ώστε να λάβει απόφαση΄΄, επισήμανε στo Protionline.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας, Τάσος Κατσαούνης, προβλέποντας πως εάν προχωρήσει το έργο, η καταστροφή θα είναι ολέθρια. Ανέφερε επίσης ότι, ΄΄είναι προφανές ότι μόλις ανοίξει ο δρόμος θα γεμίσει και το δικό μας βουνό ανεμογεννήτριες και όλες οι κορυφές του, είναι κοντά στα σπίτια. Αντιλαμβάνεται κανείς τι πρόκειται να γίνει…΄΄.

Οι 11 ανεμογεννήτριες που έγιναν 4 και οι δρόμοι που θέλουν να περάσουν

Αξίζει να αναφερθεί ότι το αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι παραγωγής 20,70MW και εγκατεστημένης ισχύος 22MW και ο σχεδιασμός είναι οι 4 ανεμογεννήτριες που θα έχουν διάμετρο πτερωτής 158 μέτρα και ύψος πλύμνης 101 μέτρα, να περάσουν με παράκαμψη το χωριό Σελινούντας, να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο και στη συνέχεια με νέες παρακάμψεις των οικισμών Πυργάκι και Πτέρης (σημαντικά έργα παράκαμψης σε περιοχή με μεγάλες κλίσεις) να φτάσουν σε 2.000μ. περίπου πριν τον οικισμό Πετσάκοι, όπου θα γίνει νέα διάνοιξη δασικού δρόμου και στη συνέχεια με νέες διανοίξεις δασοδρόμων.

Επίσης, για τη διέλευση των ανεμογεννητριών γίνονται σημαντικές επεμβάσεις επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Πτέρης – Καλαβρύτων και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού μήκους 21χλμ, έως τη θέση Άνω Μαζαράκι- Ρακίτα. Σε αρχική φάση, η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για τη διέλευση και εγκατάσταση 11 μικρότερων ανεμογεννητριών ύψους 50 μέτρων, λαμβάνοντας ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο Καλαβρύτων, το Δασαρχείο Αιγίου, τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτ. Ελλάδας. Κατόπιν υπομνημάτων απόψεων και αντιρρήσεις επί των αρχικών γνωμοδοτήσεων εκ μέρους του φορέα του έργου όμως, ενώ Δασαρχείο Καλαβρύτων και ΟΦΥΠΕΚΑ διατήρησαν την αρχική αρνητική γνώμη τους, Δασαρχείο Αιγίου και Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, είπαν «ναι» στις προθέσεις της εταιρείας, γεγονός που τοπικοί φορείς φοβούνται ότι θα… συμπαρασύρει και τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών.

Β. Κωστάρας: ΄΄Θέλουν να καταστρέψουν μία περιοχή για να αυξήσει μία εταιρεία τα κέρδη της΄΄

Κι όλα αυτά ενώ ο σχεδιασμός τέμνει μία μεγάλη δασική προστατευόμενη περιοχή, η οποία, μετά τις φωτιές του 2007, έχει σχεδόν αναγεννηθεί. Και βέβαια αυτό δεν επετεύχθη με ενέργειες του Δασαρχείου και της πολιτείας, αλλά χάρη στις επίμονες και επίπονες προσπάθειες του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης και κατοίκων που αγαπούν την περιοχή. Ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Φτέρης Βασίλης Κωστάρας, επισημαίνει στo Protionline.gr: ΄΄Τα τμήματα παράκαμψης οικισμών Πυργακίου και Πτέρης που αφορούν στη νέα διάνοιξη, διέρχονται εντός περιοχής Natura 2000 και η διάνοιξη του δρόμου θα έχει ως αποτέλεσμα τον κατακερματισμό της αναδασωτέας περιοχής, με όλες τις επιπτώσεις που θα προκληθούν από την αποψίλωση της υπό αναγέννηση βλάστησης, τη διάβρωση των εδαφών, τις επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα του τόπου. Σαν Φιλοδασικός Σύλλογος έχουμε συγκεντρώσει περισσότερες από 500 υπογραφές και αναμένεται να διπλασιαστούν ως το τέλος του μήνα ενάντια στο καταστροφικό αυτό έργο. Για την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων μίας εταιρείας, θέλουν να ισοπεδώσουν την αναδασωτέα περιοχή που με πολύ κόπο αγωνιστήκαμε σαν σύλλογος και αναγεννήσαμε φυτεύοντας χιλιάδες δέντρα, τη στιγμή που το Δασαρχείο δεν έχει προβεί στην παραμικρή παρέμβαση για αναδάσωση και φύλαξη της καμένης περιοχής. Κι ενώ η αρχική μελέτη ήταν 11 μικρότερες ανεμογεννήτριες, τώρα θέλουν να περάσουν 4 τεράστιες ώστε η εταιρεία να αυξήσει τα κέρδη της εις βάρος των πολιτών που δεν κερδίζουν τίποτα. Διότι με τόσα αιολικά πάρκα σε όλη την Ελλάδα, δεν είδαμε καμία μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά. Αντιθέτως, βλέπουμε συνέχεια αυξήσεις΄΄.

΄΄Εμείς, σαν Φιλοδασικός Σύλλογος Φτέρης έχουμε αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, που αυτή τη στιγμή δουλεύει επισταμένως πάνω στο θέμα, να προσφύγει ενάντια στο Δασαρχείο Αιγίου και γενικότερα ενάντια στις θετικές γνωμοδοτήσεις, με τα επιχειρήματα ότι ενώ μπορούσε να γίνει το έργο με τις 11 ανεμογεννήτριες επιδιώκουν αύξηση του κέρδους και μείωση του κόστους. Δηλαδή το κράτος γνωμοδοτεί για να εισπράξουν κάποιοι πάρα πολλά χρήματα και μέσω των μεγάλων επιδοτήσεων που τυγχάνουν τέτοιες επενδύσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε και με τους κατοίκους της Ζήριας που αντιδρούν για τους ίδιους λόγους. Επιπλέον, θα αποστείλουμε τις υπογραφές που θα συγκεντρώσουμε και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και στο υπουργείο, τους βουλευτές του νομού και ελπίζουμε να αντιληφθούν τι πάνε να κάνουν. Εάν δεν γίνει αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να… μπούμε ακόμη και μπροστά στις μπουλντόζες για να σταματήσουμε τη διάνοιξη΄΄, σημείωσε ακόμη ο κ. Κωστάρας.

«Καμπανάκι» επαγγελματιών ότι ανοίγουν δρόμο για να «φυτέψουν» αιολικά και στη Φτέρη

Ως πρόδρομο της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και σε κάθε κορυφή της Φτέρης, βλέπει τη διάνοιξη του δρόμου, ο συνεχιστής οικογενειακής επιχείρησης που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Φτέρη επί σειρά ετών, Γιώργος Λινάρδος. Μιλώντας στo Protionline.gr έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για ολική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με κινδύνους, για αλλοίωση του χωριού και για «ταφόπλακα» στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της περιοχής. ΄΄Τα τελευταία τρία χρόνια η Φτέρη ξαναβρίσκει τα… πατήματά της και αυτό επιτεύχθηκε χάρη στις προσπάθειες των ντόπιων. Ο κόσμος αρχίζει και την επισκέπτεται ξανά, τα σπίτια ανοίγουν ξανά, εκφράζεται ενδιαφέρον για αγορές και επενδύσεις και η περιοχή δείχνει ότι ανακτά τη χαμένη της αίγλη. Μία τέτοια παρέμβαση θα ήταν καταστροφική αφού είναι βέβαιο ότι σε δεύτερο χρόνο και εφόσον θα υπάρχει ο δρόμος, θα «φυτέψουν» ανεμογεννήτριες σε όλη τη Φτέρη. Και βέβαια, στα σημεία που θα σκάψουν για τον δρόμο υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για κατολισθήσεις ακριβώς πάνω από τα σπίτια. Όλα αυτά τα πρανή που θα δημιουργηθούν, με μία κακοκαιρία ή όταν λιώσουν τα χιόνια, θα καταλήξουν πάνω στα σπίτια΄΄, ανέφερε ο κ. Λινάρδος, προσθέτοντας: ΄΄Εμείς σαν επαγγελματίες εκφράζουμε την ανησυχία μας και είναι βέβαιο πως σε μία τέτοια περίπτωση τελειώνει και η επισκεψιμότητα και υποβαθμίζονται οι ιδιοκτησίες, πέρα από το φυσικό περιβάλλον που πλήττεται. Επιπλέον, επηρεάζονται και οι καλλιέργειες. Είμαστε σε… ανοιχτή γραμμή, έτοιμοι να αντιδράσουμε στην επιχειρούμενη «άλωση» της Φτέρης΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr