background img
banner
banner

“Χρυσώνουν το χάπι” με τον μεσάζοντα

ΕΝ ΜΕΣΩ ‘ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ’ ΤΑ ΕΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ 

Κρίσιμη είναι η περίοδος που ξεκίνησε από τις αρχές Σεπτέμβρη σε σχέση με την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΑΣ αλλά και την τύχη του εργοστασίου του Αιγίου που παραμένει παροπλισμένο τουλάχιστον για μια 5ετία…

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο των ΕΑΣ, στα πλαίσια της απόφασης για πολυετή παραχώρηση γραμμών παραγωγής πυρομαχικών των ΕΑΣ στην Αττική (Υμηττός – Λαύριο) σε κοινοπραξία με ιδιώτη (την MSM EXPORT που ανήκει στον όμιλο Τσέχου επενδυτή) συζητείται και η παραχώρηση αξιοποίησης και των εγκαταστάσεων του Αιγίου.

Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών που θα παραχθούν με ορίζοντα τα τέλη του 2025 (2,2 εκατ. βλήματα 155 mm, 1 εκατ. βλήματα όλμου, 650 χιλ. βλήματα διαμετρήματος 105 mm, 70.000 τόνους εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ και 70.000 τόνους πυρίτιδας).

Όπως είναι γνωστό η συμφωνία κυβέρνησης και επενδυτή αφορά την παραγωγή  κυρίως βλημάτων πυροβολικού 155 mm που προορίζονται για το Ουκρανικό μέτωπο.

Το διαμέτρημα των 155 mm εδώ και ένα χρόνο περίπου αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. που  ζήτησε την κατάθεση προσφορών απ’ όλες τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ. Η επένδυση των ΕΑΣ με την κοινοπραξία Τσέχων και Σλοβάκων είναι τάξης των 75 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση 33 εκατ. ευρώ από την Ε.Ε. και 45 εκατ. ευρώ συμμετοχή από τον επενδυτή.  Το διαμέτρημα των 155 mm αποτελεί και τον βασικό πυλώνα των προμηθειών του Πυροβολικού των Ελληνικών Ε.Δ.

Σύμφωνα με τους εργαζομένους στα ΕΑΣ , η παραχώρηση του managment στην κοινοπραξία με τον Τσέχο επενδυτή διακυβεύει την εμπορική αξιοπιστία και την αυτονομία των ΕΑΣ και των Ε.Δ. Το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε «επιδιωκόμενη μεθόδευση εκχώρησης σε ξένα συμφέροντα της εγχώριας παραγωγής πυρομαχικών μέσω αδιαφανών και παράτυπων διαδικασιών» ενώ έντονη είναι και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Πριν από λίγα 24ωρα εργαζόμενοι στα ΕΑΣ στην Αττική προχώρησαν σε κατάληψη στα γραφεία της διοίκησης καταγγέλλοντας τη συμφωνία με τον επενδυτή. Η συνεδρίαση των ΕΑΣ γινόταν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς να επιτραπεί η είσοδος του εκπροσώπου των εργαζομένων.

Αυτή την περίοδο λήγει η θητεία του διευθύνοντα των ΕΑΣ Νίκου Κωστόπουλου στη θέση του οποίου οδεύει ο πρώην βουλευτής Πειραιά της ΝΔ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης. Ο κ. Κωστόπουλος παραμένει για να ολοκληρώσει όμως τις διαπραγματεύσεις.

Στο εργοστάσιο του Αιγίου υπάρχει προβληματισμός τόσο για τις εξελίξεις στα διοικητικά όσο και για το θέμα των εξοπλιστικών. Η βασική γραμμή παραγωγής έχει διακόψει τη λειτουργία της και εκκρεμεί η χρηματοδότηση της μελέτης στατικής αποκατάστασης ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με την έλλειψη προσωπικού.

Το γεγονός ότι το Δ.Σ. της ΕΒΟ, που κλείνει ήδη μια 5ετία περίπου, δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική πρωτοβουλία τόσο για το κτιριακό όσο και για το θέμα της απαξίωσης του προσωπικού και την συνταξιοδότηση, άνευ αντικατάστασης, έμπειρων στελεχών παραγωγής, βαρύνει μάλλον αρνητικά τη διαμόρφωση θετικού κλίματος για τις επικείμενες εξελίξεις…


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr