background img
banner
banner

Ψηφίστηκε εν μέσω αντιδράσεων η αύξηση του 27% στα ανταποδοτικά τέλη

ΝΑ ΤΑ… ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΖΗΤΗΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Με την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταψήφισε, με τη διαμαρτυρία εκπροσώπων σωματείων της Αιγιάλειας αλλά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συμβούλων της δημοτικής αρχής, ψηφίστηκε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας η αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το 2025, σε ποσοστό 27%. Δήμαρχος και αντιδήμαρχοι έκριναν αναγκαία την αύξηση, ως προϋπόθεση να λειτουργήσει ο δήμος με τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες για τους δημότες.

Παράσταση διαμαρτυρίας από τρία σωματεία

Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση πραγματοποίησαν μέλη των Σωματείων Οικοδόμων και Συνταξιούχων ΙΚΑ, καθώς και του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», με την πρόεδρο του σώματος, Μαρία Γιδά, να διαβάζει ψήφισμά τους, στο οποίο απαιτούν να μη γίνει καμία αύξηση στα δημοτικά τέλη για τα λαϊκά νοικοκυριά-καταστήματα αλλά αντίθετα γενναία μείωσή τους, με ταυτόχρονη αύξησή τους για τις μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Επίσης, ξεκαθαρίζουν ότι απορρίπτουν τη λογική της ανταποδοτικότητας στην καθαριότητα, στον φωτισμό, στο πράσινο, στις δαπάνες για αθλητισμό, πολιτισμό και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες και ζητούν Ενιαίο Κρατικό Φορέα διαχείρισης που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα των απορριμμάτων, με κριτήριο τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα κέρδη των εργολάβων.

Τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα κατά 2,8 εκατ. ευρώ

Για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού η αντιδήμαρχος Μαρία Ιατροπούλου είπε πως η αύξηση καθορίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας και είναι πάντα ανταποδοτική. Όπως έκανε γνωστό, τα έξοδα του 2024 ήταν περίπου 10.200.000 € και τα προβλεπόμενα έξοδα για το έτος που ακολουθεί, αγγίζουν τα 13 εκατομμύρια €. ΄΄Έτσι λοιπόν στα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να έχουμε μία αύξηση προκειμένου να καλύψουμε αυτό το ποσό. Θα πρέπει να πούμε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται η μισθοδοσία και το ρεύμα. Θα δείτε ότι στην εισήγηση περιγράφονται αναλυτικά τα έξοδα της υπηρεσίας και για ποιο λόγο τελικά υποχρεούμαστε να προβούμε σε αυτές τις νέες αυξήσεις. Να τονίσουμε ότι αυξήσεις υπάρχουν για το 2025 μόνο για τα ανταποδοτικά τέλη και για τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων κι αυτές κρίνονται απολύτως απαραίτητες΄΄, σημείωσε η κ. Ιατροπούλου.

Χρ. Γούτος: ΄΄Οι δημότες δεν αντέχουν, οι αυξήσεις είναι άδικες΄΄

Ο κ. Γούτος είπε πως συμφωνεί με το περιεχόμενο του ψηφίσματος των τριών συλλόγων θέτοντας το ερώτημα, πόσο έχουν αυξηθεί αυτά τα επιπλέον έξοδα ώστε να χρειάζονται 47% και αμέσως μετά 27% αύξηση καλώντας το σώμα να αναλογιστεί και σε ποια κατάσταση οικονομική βρίσκονται οι δημότες. ΄΄Δεν αντέχουμε 47% και επιπλέον 27% μέσα σε έναν χρόνο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι άδικο και πρέπει να το ξανασκεφτείτε, αν μπορείτε με το περσινό 47% να τα βγάλετε πέρα. Δεν γίνεται σε αυτή τη χρονική στιγμή να ερχόμαστε να επιβάλουμε 74% στους δημότες μας. Είναι εξαιρετικά άδικο. Ενδεχομένως οι δημότες να μην έχουν αντιληφθεί πού οφείλονται οι αυξήσεις, ότι δηλαδή έχουμε διπλασιασμό των δημοτικών τελών και να θεωρούν ότι οι φουσκωμένοι λογαριασμοί είναι εξαιτίας της αύξησης του ρεύματος΄΄, είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εκτιμώντας ότι το κάθε νοικοκυριό που τα βγάζει τόσο δύσκολα πέρα είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να τα πληρώσει

Κ. Σπηλιόπουλος: ΄΄Το θέμα είναι τι αθροίζουμε για να δημιουργήσουμε τέτοια έξοδα΄΄

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος είπε πως είναι η δεύτερη χρονιά που έχουμε πολύ μεγάλες αυξήσεις. ΄΄Η αντιδήμαρχος είπε ότι τα τέλη είναι ανταποδοτικά. Το θέμα είναι τι αθροίζουμε για να δημιουργήσουμε τα έξοδα και πάμε μετά ανάποδα για να τα καλύψουμε΄΄, σημείωσε, καλώντας τους δημοτικούς συμβούλους να δουν τον πίνακα των εξόδων και να εξετάσουν αν εκεί υπάρχουν πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να μειωθούν για να μην έχουμε αυτή την επιβάρυνση. Για παράδειγμα ρώτησε εάν χρειάζεται τεχνικός σύμβουλος για το έργο της ΜΕΒΑ, αναφερόμενος και σε άλλα κονδύλια για μεταφορές απορριμμάτων κ.λπ. ΄΄Διαμαρτύρονται οι πολίτες ότι δεν μπορούν να κάνουν την απόρριψη στρωμάτων και βλέπουμε ένα ποσό 40.000 €. Ναι, έχουμε έξοδα αλλά τα έξοδα ποιος θα ορίζει; Θεωρώ απαράδεκτο αυτό το ποσό και βέβαια εμείς δεν θα το ψηφίσουμε΄΄, ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί΄΄

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος είπε πως υπάρχουν αυξήσεις όμως θα πρέπει να ανταποκρινόμαστε στα νούμερα που μας έχει δώσει η Υπηρεσία, τονίζοντας πως δεν πρόκειται για επιλογές της δημοτικής αρχής. ΄΄Δεν θέλουμε να είμαστε δυσάρεστοι, θέλουμε κι εμάς να μας αγαπάνε αλλά θέλουμε να είμαστε και σωστοί για να κάνουμε δουλειά γιατί αυτό μένει στο τέλος. Θέλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει όμως για να γίνει αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν αυτές οι δαπάνες. Σωστά ελέχθη ότι τα έξοδα είναι από τη μία πλευρά και να τα δούμε με μία ελαστικότητα. Πώς να γίνει αυτό όμως στην πράξη; Κάνουμε ένα έργο για τη ΜΕΒΑ ύψους 5,5 εκατ. ευρώ. Χρειαζόμαστε τεχνικό σύμβουλο για να μας βοηθάει να γίνει σωστή δουλειά για να έχει ο εργολάβος τον έλεγχο και κατά την κατασκευή και κατά τη λειτουργία. Είδατε φέτος τις παραλίες που είναι πάρα πολύ καθαρές. Τα αποτελέσματα φαίνονται και αυτό φαίνεται και από την αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Είδατε την άψογη διαχείριση στον τομέα των απορριμμάτων κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και θα κάνουμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε χρήσιμοι και όχι αρεστοί. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και αυτό θα κάνουμε σε όλα τα ζητήματα και όχι μόνο στα τέλη. Αρκεί να υπάρχει το αποτέλεσμα που θέλουμε και θα το έχουμε. Το βλέπετε ήδη σε πολλά θέματα, γι’ αυτό προτείνω να υπερψηφιστούν τα τέλη ως αναγκαία προϋπόθεση να λειτουργήσει ο δήμος με τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχόλια

  • Ας υποθέσουμε πως του χρόνου βγαίνει ο δήμαρχος και λέει ‘ξέρετε είναι πολλά τα έξοδα, πρέπει να κάνουμε κι άλλη αύξηση, ας πούμε άλλο ένα 41%, γιατί αλλιώς πως θα καλύψουμε τα έξοδα’, αυτό σημαίνει πως ο κάτοικος θα πρέπει να πληρώσει κι άλλο 41% γιατί αλλιώς δε θα βγαίνουν τα έξοδα του δήμου; Εδώ κοντεύουν να είναι περισσότερα τα δημοτικά τέλη από το κόστος του ρεύματος, έλεος δηλαδή. Σκεφτόμαστε να πάμε σε έναν γιατρό ή να πάρουμε ένα κιλό φασολάκια και φτάσαμε να δίνουμε τόσα σε δημοτικά τέλη, πόσο θα τραβήξει αυτό; Ας κάνει κάτι ο δήμος να εξορθολογίσει τα έξοδα, ας πούμε ας προωθήσει το θέμα της ανακύκλωσης για να έχει και κάποια έσοδα, να κάνει καμπάνια για την ορθή χρήση των κάδων και μαζί και γερά πρόστιμα σε μερικούς έξυπνους, να βρει έναν τρόπο τα οργανικά απορρίματα να μετατρέπονται σε κάτι χρήσιμο (κομπόστ, πέλετ) αντί να καταλήγουν στους κάδους ή ακόμα χειρότερα γύρω από αυτούς. Με τόσα χωράφια γύρω γύρω δεν είναι ότι αυτό δεν είναι εφικτό ή χρήσιμο. Ας πούμε τα κατακάθια του καφέ από τις καφετέριες δε μπορούσε να τα παίρνει κάποιος αγρότης για λίπασμα; Άντε βρε δήμαρχε μη περιμένεις να στα πούμε εμείς αυτά, τόσοι σύμβουλοι κι αντιδήμαρχοι δεν υπάρχει ένας να βάλει τα πράματα σε μια σειρά;

    Ρωτάω τώρα 13/09/2024 02:04

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr