background img
banner
banner

Απολογούνται δεκάδες επιχειρηματίες

ΚΑΙ ΑΙΓΙΩΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΡΙΔΙΟΥΧΩΝ: “ΟΙ «ΜΕΓΑΛΟΙ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ “ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ” ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟΝ… ΓΚΡΕΜΟ  

Στην τελική ευθεία μπαίνει από την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας Πελοποννήσου, με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε προγραμματισμένες επόμενες απολογίες στελεχών και κυρίως δεκάδων επιχειρηματιών μεταξύ των οποίων και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για συμμετοχή σε απάτη με επισφαλή δάνεια, τα οποία στοίχισαν τελικώς το “λουκέτο” της πρώην συνεταιριστικής, με την απώλεια χρημάτων (τοποθετημένων σε μικρές κυρίως μερίδες) περί τα 209 εκατ. ευρώ.

Συνολικά σήμερα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών ή μέσω υπομνήματος, αναμένεται να απολογηθούν περί 15 στελέχη, πρώην διευθυντές και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη που εργάζονταν στις χορηγήσεις δανείων και περί τους 50 επιχειρηματίες, οι 8 εκ των οποίων είναι από το Αίγιο.

Μίλησαν για «προαποφασισμένο λουκέτο»

Κατά την προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, στις 18 Σεπτεμβρίου, απολογήθηκαν τα βασικά στελέχη και επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο Δ.Σ. και την Εκτελεστική Επιτροπή της συνεταιριστικής μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της υπό ειδική εκκαθάριση σήμερα Αχαϊκής, πρώην δήμαρχος και επιχειρηματίας Ευάγγελος Φλωράτος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας Ανδρέας Μανωλόπουλος κά.

Στις πρώτες και βασικές απολογίες τα μέλη της πρώην διοίκηση αμφισβήτησαν το κατηγορητήριο και υποστήριξαν ότι το “λουκέτο” το 2012 μπήκε ως προειλημμένη απόφαση της τότε διοίκησης της ΤτΕ.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πάτρας παραπέμφθηκαν να δικαστούν 87 άτομα με κατηγορίες για απάτη και απιστία σε βάρος της πρώην συνεταιριστικής αλλά και του δημοσίου που παρίσταται ως πολιτική αγωγή. Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, θα γίνουν οι αγορεύσεις απο τους συνηγόρους υπεράσπισης. Σε μια επόμενη συνεδρίαση προς τα μέσα Οκτωβρίου θα έχουμε την αγόρευση του εισαγγελέα για τις τελικές ποινές.

Η υπόθεση η οποία εκδικάζεται με ταχύτατη διαδικασία, αναμένεται να κλείσει πριν τα τέλη Νοεμβρίου και θα έχει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον καθώς εκτός από τους 87 κατηγορουμένους κρίνεται και η τύχη των αποζημιώσεων που διεκδικούν χιλιάδες μεριδιούχοι…

Οι κατηγορίες

Το βούλευμα της Εισαγγελίας με τις 1.600 σελίδες, έχει προτείνει την άσκηση ποινικών διώξεων για τα αδικήματα της από κοινού και κατ’ εξακολούθηση κακουργηματικής απιστίας κυρίως σε βάρος μελών των πρώην Δ.Σ. και της ηθικής αυτουργίας σε απάτη, απάτη και πλαστογραφία σε πρώην μέλη Δ.Σ., πρώην στελέχη και επιχειρηματίες.

Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας Αθηνων για δάνεια της τάξης των 1-5 εκατ. ευρώ τα οποία είχαν δοθεί σε μεγάλες επιχειρήσεις χωρίς τις απαραίτητες ασφαλίσεις και άλλες υποθέσεις απάτης. Η έρευνα συμπαρέσυρε και πολλά στελέχη και αρκετές ακόμη μικρότερες επιχειρήσεις που κατηγορούνται για απάτη ενώ πολλά είναι τα εμπλεκόμενα συγγενικά πρόσωπα μεγάλων επιχειρηματιών, μελών του Δ.Σ., της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Εποπτικού Συμβουλίου της πρωην συνεταιριστικής.

Από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας έχουν κληθεί σε απολογία έμποροι, επαγγελματίες όπως αρτοποιοί, επιχειρήσεις της οινοποιίας, των κατασκευών, της εμποριας ειδών κατοικίας και των ασφαλειών.

Οι 20 ‘επιλεκτικές’ χορηγήσεις

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεριδιούχων της πρώην Αχαϊκής Τράπεζας Αθανάσιο Μπέλλα, η κύρια ευθύνη για το “λουκέτο” βαρύνει κυρίως 20 μεγάλες επιχειρήσεις σε Πάτρα και μεγάλες πόλεις στις Περιφέρειες Δυτική Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίου που έλαβαν επιλεκτικά δάνεια άνω των 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τις απαραίτητες διασφαλίσεις επιστροφής των ποσών. Το άνοιγμα της τράπεζας σε επισφαλή δάνεια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έφτασε τα 70 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο του χαρτοφυλακίου με τα δάνεια, στα 200 εκατ. ευρώ, θεωρείται ότι θα απολεσθεί καθώς, πολλά χρόνια μετά το κλείσιμο της Αχαϊκής, ο εκκαθαριστής PQH έχει συγκεντρώσει ελαχιστα χρήματα…
Πρόσφατα μεγάλο τμήμα των “κόκκινων δανείων”, προς είσπραξη, πωλήθηκε από την PQH σε ξένο κερδοσκοπικό fund.

Οι μικροί «πληρώνουν το μάρμαρο»

O Σύλλογος Μεριδιούχων απευθύνει έκκληση στα μέλη του να δώσουν το παρόν τους σήμερα στο ακροατήριο και στρέφεται κατά της απολογίας των μελών του Δ.Σ. στις 18 Σεπτεμβρίου. Μιλά για απολογίες που αφορούν “προειλημμένη απόπειρα διαστρέβλωσης ενώπιον του δικαστηρίου μιας πραγματικότητας, που η κοινωνία του Νομού Αχαΐας γνωρίζει πολύ καλά πόσο στοίχισε στους ανθρώπους της καθημερινότητας, σε εκατοντάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις και χιλιάδες οικογένειες με την απώλεια πολύ σημαντικών ποσών για τους ίδιους».

“Οι μεριδιούχοι που έχασαν το κεφάλαιό τους, θα κληθούν, βάσει του καταστατικού της τράπεζας, να πληρώσουν και τα «σπασμένα», δηλαδή τις ζημιές των διοικούντων, καταβάλλοντας στους πιστωτές, το δημόσιο, στο τριπλάσιο της ονομαστικής αξίας των μεριδίων τους” ενώ “Κατηγορούμενοι ρευστοποιούσαν τα δικά τους μερίδια, γνωρίζοντας την κατάρρευση που έρχεται και … όπου φύγει-φύγει!”


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr