background img
banner
banner

ΔΗΜΟΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΙ: Μία «γροθιά» απέναντι στη διάνοιξη… λεωφόρων για να περάσουν ανεμογεννήτριες

ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΘΑ «ΑΛΩΣΕΙ» ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ – ΠΥΡΓΑΚΙ ΚΑΙ ΠΤΕΡΗ

Τη λήψη πρωτοβουλιών και συντονισμένων ενεργειών ώστε να σταματήσουν τη διάνοιξη του δρόμου που θα «αλώσει» τα ορεινά της Αιγιάλειας για το πέρασμα ανεμογεννητριών ιδιωτικής εταιρείας με σκοπό τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Καλάβρυτα, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν πρόεδροι των πληττόμενων κοινοτήτων και συλλόγων, ενώ άπαντες αναλογιζόμενοι την καταστροφή που θα συντελεστεί, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν μαζί με τον δήμο για την αποτρέψουν.

Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Έργων Βασίλης Χριστόπουλος πρότεινε τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τους προέδρους των κοινοτήτων και των συλλόγων, ενώ δεσμεύτηκε τις επόμενες ημέρες να συγκαλέσει μία σύσκεψη ώστε να μελετηθούν τα σχέδια της εταιρείας (τα οποία δεν έχουν φτάσει καν στην Τεχνική Υπηρεσία του δήμου) και να αποφασιστούν οι τρόποι που θα προσπαθήσουν να «μπλοκάρουν» το καταστροφικό για την περιοχή έργο της εταιρείας.

Το θέμα ήρθε προς συζήτηση με αφορμή απόφαση της Κοινότητας Μελισσίων για τη διάνοιξη νέου δρόμου από το φαράγγι Σελινούντα ως την Εθνική οδό Αιγίου Πτέρης και συγκεκριμένα στον οικισμό Πυργάκι της Κοινότητας Μελισσίων και κατόπιν εγγράφου του Πρόεδρου Κοινότητας Πτέρης και της απόφασης της Κοινότητας Πτέρης περί δημιουργίας δρόμου στην αναδασωτέα περιοχή Φτέρης.

Κραυγή… αγωνίας από τους προέδρους και τον Φιλοδασικό Πτέρης

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόεδρος της κοινότητας Σελινούντα Αντρέας Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι η εταιρεία που θέλει να εγκαταστήσει το αιολικό πάρκο θέλει να κάνει διάνοιξη μέσα στις κοινότητες Σελινούντα, Μελισσίων και Πτέρης του Δήμου Αιγιαλείας. Όπως είπε, ΄΄η εταιρεία είχε πάρει μία άδεια το 2010 για εγκατάσταση ανεμογεννητριών για 10 με 11 μηχανήματα ισχύος 22 MW όμως άλλαξαν τη μελέτη και πήραν άλλη άδεια το 2019 ζητώντας την εγκατάσταση τεσσάρων μηχανημάτων της ίδιας ισχύος που είναι 5 MW το καθένα.
Πρόκειται για τεράστια μηχανήματα, το κάθε φτερό έχει 85 m μήκος και όπως είναι φυσικό δεν περνούν από τους δικούς μας δρόμους. Στην δική μας κοινότητα επιθυμούν να το φτιάξουν δρόμο που περνά μέσα από το φαράγγι του Σελινούντα το ένα τμήμα είναι 100% γκρεμός και το άλλο έχει 70% κλίση. Θέλουν να κάνουν ένα «Ζ» και να μπουν στον οικισμό Μπακαλέικα. Α
υτή η παρέμβαση είναι τερατώδης φανταστείτε ότι εκεί είναι το ρήγμα της Ελίκης. Αλλάζουν το τοπίο ριζικά και αλλοιώνουν την ομορφιά της φύσης΄΄. Ζήτησε ακόμη από το Δήμο να ορίσει κάποιον αντιδήμαρχο ή κάποιον μηχανικό ώστε να εξεταστεί ακριβώς το σημείο που θα περάσουν αυτοί οι δρόμοι.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Πτέρης Τάσος Κατσαούνης μίλησε και τεράστιες παρεμβάσεις και αποκάλυψε ότι πριν δύο χρόνια είχε λάβει τηλεφώνημα από εργολάβο με τον οποίο συναντήθηκε και τον ενημέρωσε για τις μεγάλες παρεμβάσεις.

Η πρώτη είναι στον Σελινούντα, η δεύτερη είναι στο Πυργάκι στο σημείο που ήδη έχει καθίζηση και η άλλη παρέμβαση είναι πριν την Φτέρη, όπως είπε. Μίλησε για τη συνεργασία της κοινότητας με τους τοπικούς φορείς όπου από κοινού ζήτησαν από τους εργολάβους να περάσουν από κάτω τον δρόμο για να λάβουν αρνητική απάντηση.

΄΄Έτσι διαπιστώσαμε ότι ο σκοπός τους δεν είναι μόνο να περάσουν και να πάνε στο όριο με τους Πετσάκους αλλά ο στόχος τους και τα υπόλοιπα βουνά προς τα κάτω, που είναι όλη η Φτέρη, ο Κολοκοτρώνης και ενδέχεται και ο Άγιος Γεώργιος στον Σελινούντα. Πριν δύο μήνες επικοινώνησε ξανά μαζί μου εργολάβος και μου είπε ότι έχουν πάρει γνωμοδοτηση από το Δασαρχείο. Βέβαια αυτό είναι καταστροφικό για την περιοχή και θέλουμε την βοήθεια του δήμου ώστε να μην πραγματοποιηθεί αυτό το έκτρωμα΄΄, είπε ο κ. Κατσαούνης.

Ο πρόεδρος του Φιλοδασικού Συλλόγου Φτέρης Βασίλης Κωστάρας μίλησε για την μεγάλη ζημιά μετά την φωτιά του 2007 που καταστράφηκε το δάσος και τις προσπάθειες του Φιλοδασικού Συλλόγου που με πολύ κόπο κατάφερε να αναδασώσει το καμένο δάσος. ΄΄Αυτή τη στιγμή πάνε να χαλάσουν αυτό που φτιάξαμε. Η Φτέρη έχει αρχίσει να γίνεται πάλι προορισμός και όταν θα δει ανοιχτεί αυτός ο δρόμος θα καταστραφεί πάλι ένα μέρος της αναγέννησης. Αυτό θα είναι ζημιογόνο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για ολόκληρη την Αιγιάλεια. Το σημείο που θέλουν να περάσει ο δρόμος είναι περιοχή Natura. Αν γίνει αυτός ο δρόμος πάνω από το χωριό επειδή ήταν κατολισθήσιμο παλιά τότε τα πρανή όλα θα καταλήξουν στο χωριό΄΄, είπε ο κ. Κωστάρας.

Ως… διαμάντι για την Αιγιάλεια που δεν πρέπει να χαθεί χαρακτήρισε τη Φτέρη ο Χρήστος Γούτος, τονίζοντας ότι ο δήμος Αιγιαλείας δεν πρέπει να το αφήσει να καταστραφεί.

Θέμα με πολιτικές προεκτάσεις…

Ο Κώστας Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ των Α.Π.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια κι η αυτάρκεια, τονίζοντας όμως ότι αυτά τα έργα πρέπει να γίνονται με τις μικρότερες δυνατές παρεμβάσεις στο περιβάλλον και στη ζωή των ανθρώπων ενώ κατήγγειλε πως αυτή η ιστορία είναι σκανδαλώδης και περίεργη. Και αυτό γιατί, όπως είπε, άλλαξαν τα σχέδια της εταιρείας και δόθηκε η θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου. ΄΄Η εταιρεία το κάνει αυτό για να έχει κέρδος και όχι για να προστατεύσει το περιβάλλον. Ο επενδυτής απευθύνεται στον υπουργό περιβάλλοντος αυτός θα δώσει την τελική άδεια οι υπόλοιποι γνωμοδοτούν. Όπως φαίνεται όμως το έχει αποφασίσει, Ο Δήμος πρέπει να είναι θεματοφύλακας της κοινωνίας και του περιβάλλοντος Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι, πρέπει να ενημερώσουμε τους βουλευτές γιατί είναι θέμα πολιτικό΄΄, σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο Γιώργος Ντίνος πρότεινε να συγκροτηθεί μία επιτροπή που να αναλάβει κάθε ενέργεια ενάντια σε τέτοιες παρεμβάσεις που είναι ενάντια στην τοπική κοινωνία και υπέρ των μεγάλων εταιρειών. ΄΄Φανταστείτε αυτή την περιοχή μετά την επέλαση των μηχανημάτων΄΄, τόνισε.

Ο Ανδρέας Οικονόμου ρώτησε αν υπήρξε κάποια προσφυγή ή κάποια αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, υποδεικνύοντας και αυτό τον «δρόμο».
΄΄Είναι δεδομένο ότι πρέπει να αντιδράσουμε, γνωρίζω αυτή την περιοχή και δεν πρέπει να επιτρέψουμε τη διάνοιξη του δρόμου΄΄, σχολίασε ο Νίκος Καραΐσκος.

Θα κληθούν και οι βουλευτές

Ο Βασίλης Χριστόπουλος συμφώνησε στο να συσταθεί μία επιτροπή από τον επικεφαλής της κάθε δημοτικής παράταξης και τους προέδρους που πλήττονται από το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε να δραστηριοποιηθούν ενάντια στο εγχείρημα που ετοιμάζουν. ΄΄Μπορούμε να καλέσουμε τους βουλευτές να κάνουμε μία ημερίδα να γίνει μία συνολική εκτίμηση λαμβάνοντας την πρωτοβουλία για να γίνει αυτή η συνάντηση΄΄, είπε.

Να πάρει απόφαση και ο δήμος Καλαβρύτων

Ο Κώστας Βούλγαρης σημείωσε πως οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες έχουν 122 m ύψος και 155 m πλάτος είναι καταστροφή και για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες ενώ τα γήπεδα εγκατάστασης της κάθε ανεμογεννήτριας είναι οκτώ στρέμματα. ΄΄Να πάρουμε μία απόφαση και να ζητάμε αντίστοιχη απόφαση από τον Δήμο Καλαβρύτων γιατί εκεί θα γίνει η εγκατάσταση΄΄ είπε, τονίζοντας πως οι εταιρείες πάντα ζητούν δασικές εκτάσεις για να πληρώνουν τέλος χρήσης και όχι μίσθωμα.

Ο Δημήτρης Φιλιππάτος είπε πως η περιοχή πρέπει να πει «όχι» σε τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεις ενέργειας, κάνοντας γνωστό πως ο ίδιος ζήτησε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υδάτων και αποβλήτων να του δοθούν τα στοιχεία για όλα τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια που λειτουργούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και του απάντησαν με μία λίστα με 32 μονάδες. 7 από αυτές έχουν την άδεια λειτουργίας και λειτουργούν και οι υπόλοιπες είναι στο στάδιο της εγκατάστασης, όπως είπε, καταλήγοντας: ΄΄Φτάνει πια η παραγωγή ενέργειας με τέτοιους τρόπους. Θα πάθουμε «ηλεκτροπληξία» σε λίγο. Πρέπει να το σταματήσουμε με κάθε τρόπο΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr