background img
banner
banner

Η ξηρασία απειλεί να μεταβάλλει το καλλιεργητικό τοπίο της Αιγιάλειας

Η ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ

Οι επιπτώσεις της ξηρασίας στη γεωργία υπό τις τρέχουσες κλιματικές συνθήκες, γίνονται πλέον κάτι παραπάνω από ορατές και στην Αιγιάλεια. Το χειρότερο όλων όμως είναι ότι δεν επηρεάζεται μόνο η παραγωγή ενός ή δύο ετών. Οι συνέπειες είναι τόσο «βαθιές» που θα αλλοιώσουν τις καλλιέργειες σε βάθος χρόνου, αλλάζοντας μια για πάντα το καλλιεργητικό τοπίο της περιοχής. Τα μέτρα αντιμετώπισης αυτής της τόσο σοβαρής κρίσης, έπρεπε να έχουν ληφθεί προ πολλού.

Αφορά ανεξαιρέτως όλα τα τοπικά προϊόντα

Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις του παραγωγού, αντιπροέδρου της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών, Νίκου Μιχαλόπουλου, ο οποίος, ερωτηθείς από το Protionline.gr σημείωσε: ΄΄Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με την παντελή έλλειψη χιονιού και νερού, εάν η λειψυδρία και οι συνεχείς κλιματικές αλλαγές επικρατήσουν για το επόμενο διάστημα, μάλλον θα… πεινάσουμε, αντί για να διψάσουμε. Η κατάσταση είναι τραγική, πολλές καλλιέργειες έχουν υποστεί τέτοιες ζημιές – τόσης έντασης – που δεν επηρεάζεται πια μόνο η τρέχουσα παραγωγή αλλά ο βασικός ιστός, η υφή του κάθε δέντρου. Θα υπάρξουν προβλήματα στις μελλοντικές παραγωγές και δυστυχώς αυτό, αφορά ανεξαιρέτως όλα τα τοπικά προϊόντα, ελιές, σταφίδα, εσπεριδοειδή… τα πάντα΄΄.

΄΄Αυτή η πτώση του 40% με 50% ξεκίνησε από την περσινή περίοδο και κορυφώνεται αυτό το διάστημα΄΄, τόνισε ο κ. Μιχαλόπουλος αναφερόμενος στη μείωση της παραγωγής, προσθέτοντας: ΄΄Αυτά τα δέντρα έχουν πληγεί και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε επ’ ακριβώς το μέγεθος του προβλήματος που έχει υποστεί το κάθε ένα΄΄. Αναφορικά με το εάν μπορούν να δοθούν αποζημιώσεις, ο αντιπρόεδρος της Π.Ε.Σ. ανέφερε: ΄΄Κανένα δέντρο δεν αποζημιώνεται ποτέ όταν πραγματικά χτυπηθεί. Εμείς οι άνθρωποι του κλάδου, δουλεύουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, φορολογούμαστε, επενδύουμε στην εργασία μας και πρέπει να είμαστε αποδοτικοί. Αυτό που θα ήταν καλό να καταλάβουν όλοι, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον περιθώριο να περιμένουμε και να κωλυσιεργούμε. Αφού δεν… μπορεί να μας το στείλει ο Θεός όπως έκανε πάντα και υπάρχει τέτοια τεράστια ανομβρία, πρέπει εμείς να φροντίζουμε να αδρεύονται οι καλλιέργειές μας. Παραδείγματος χάριν, τα νερά του βιολογικού καθαρισμού που επεξεργάζονται, καταλήγουν στη θάλασσα. Πρόκειται για τόνους κυβικών που θα μπορούσαν να δώσουν πολλές λύσεις, ώστε να γίνουν ποτιστικά νερά για καλλιέργειες, όπως ήδη εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο όπως είναι το Ισραήλ. Επίσης μπορεί να κατασκευαστούν μικρής κλίμακας έργα σε διάφορους οικισμούς και χωριά, με τεχνητές κατασκευές και με τη βοήθεια της τεχνολογίας που τώρα πια βοηθά πάρα πολύ΄΄.

«Ανοιχτή» για οποιαδήποτε δράση η Π.Ε.Σ.

΄΄Δεν έχουμε πολύ χρόνο πλέον, θεωρώ ότι μέσα σε μία πενταετία από τώρα η φυσική ροή των πραγμάτων θα παραμείνει έτσι και δεν θα έχουμε τις επαρκείς βροχές και τα χιόνια, όπως αυτά υπήρχαν στο παρελθόν. Αν συμβεί αυτό, δεν υπάρχει μέλλον΄΄, υπογράμμισε ο κ. Μιχαλόπουλος καταλήγοντας: ΄΄Σαν Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών είμαστε θετικοί να συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε δράση και όπου χρειαστεί, ακόμα και σε οικονομικό πλαίσιο, καθώς η ξηρασία είναι κάτι που αφορά άμεσα την δουλειά μας και είναι λογικό να θέλουμε να επενδύουμε σε οτιδήποτε μας εξασφαλίζει μία σταθερότητα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους συνεργασία΄΄.

Ίσως βρεθούμε μπροστά στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών…

Ως προς τις επιπτώσεις της λειψυδρίας για κάθε προϊόν, ο γεωπόνος της Π.Ε.Σ. Μιχάλης Γιαννόπουλος, ερωτώμενος από τo Protionline.gr, υπογράμμισε τα εξής: ΄΄Η ζέστη επηρέασε πολύ τις καλλιέργειες, η περίοδος της ανθοφορίας που είναι και η πλέον κρίσιμη – ειδικά στην ελιά – ήταν μία δύσκολη “εξίσωση” που έπρεπε να λυθεί με τον καλύτερο τρόπο. Λόγω των πολλών υψηλών θερμοκρασιών επηρεάστηκε πάρα πολύ η ανθοφορία, δηλαδή τα άνθη κάηκαν επάνω στα φυτά με αποτέλεσμα να έχουμε μικρή παραγωγή. Το ίδιο συνέβη και με τη σταφίδα αλλά και με όλα τα προϊόντα, λίγο -πολύ. Ο περσινός χειμώνας ήταν άνυδρος ενώ το καλοκαίρι υπήρξε μεγάλη ξηρασία. Αν δεν υπάρξει μία άμεση λύση, προβλέπω ότι θα βρεθούμε μπροστά στο μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα των τελευταίων δεκαετιών. Οι καλλιέργειες δεν αντέχουν χωρίς νερό, η ξηρασία έχει επηρεάσει πάρα πολύ κάθε καρπό και κάθε ρίζα του δέντρου της τοπικής γης. Η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας σαν ποιότητα φέτος είναι πάρα πολύ καλή και αυτό κάπως… ισοσκελίζει τα πράγματα, όμως οι ποσότητες που καταφέραμε ήταν πραγματικά λίγες΄΄.

Είναι ακατόρθωτο ο ίδιος ο παραγωγός να βρει τη λύση

Στο ερώτημα «τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον», ο κ. Γιαννόπουλος σημείωσε: ΄΄Με την υπάρχουσα κατάσταση επηρεάζεται η ζωή του φυτού. Όταν ένας καρπός αδυνατεί και η ρίζα του δεν ποτίζεται, όταν δεν υπάρχει φυσική υγρασία και ο “αέρας” που χρειάζεται το φυτό περιορίζεται, αυτό αρρωσταίνει και μακροπρόθεσμα, πεθαίνει. Η μειωμένη παραγωγή που έχουμε φέτος είναι λόγω της έλλειψης νερού και δυστυχώς, αυτός είναι και ο λόγος που ήδη κάποιοι παραγωγοί εγκαταλείπουν τις καλλιέργειές τους, κάτι που είναι εντελώς καταστροφικό ως κοινωνικό χαρακτηριστικό. Στις περισσότερες περιοχές της Αιγιάλειας δεν υπάρχει νερό, είναι ακατόρθωτο ο ίδιος ο παραγωγός να βρει λύση σε αυτό το κομμάτι, δεν γίνεται να κουβαλήσει νερό με μπετόνια και βαρέλια, οι απαιτήσεις είναι ψηλές στις τοπικές παραγωγές. Πραγματικές λύσεις στο ζήτημα, μπορούν να δώσουν μόνο ο Δήμος, η Περιφέρεια ή το κεντρικό κράτος. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε πολλά ποτάμια και μπορούμε με διάφορα έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα να γίνουν κατασκευές, επενδύσεις ώστε να έχουμε παραγωγή νερού με τεχνητούς τρόπους και με συνεχή ροή΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr