background img
banner
banner

Θέμα νομιμότητας των αποφάσεων για τα μέτρα και την κυκλοφοριακή μελέτη

ΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ

Η τραγική εξέλιξη με την απώλεια του δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου και η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται στον δήμο και τη διοίκησή του, εντείνει την ανησυχία καταστηματαρχών που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά γύρω από την πλατεία Βάλφουρ και την Κλ. Οικονόμου και κατοίκων που αντιδρούν στην πεζοδρόμηση. Βρίσκονται δε εν αναμονή των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στις δύο ενστάσεις που έχουν καταθέσει, κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, αφενός για τη λήψη έκτακτων μέτρων και αφετέρου για την κυκλοφοριακή μελέτη.

Συμμεριζόμενοι το τραγικό γεγονός με την περιπέτεια υγείας και τον θάνατο του δημάρχου, δεν προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε κάποια κίνηση, πέραν των δύο προσφυγών κατά των αντίστοιχων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, προσβάλλοντας τη νομιμότητά τους. Μάλιστα, τη σύνταξή τους ανέθεσαν στη νομικό από την Αθήνα, εξειδικευμένη σε νομικά θέματα που αφορούν το Πολεοδομικό Δίκαιο, Αικατερίνη Ψάλτη.

Τις ενστάσεις, που κατατέθηκαν στις 3 Οκτωβρίου, υπογράφουν 25 δημότες, ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, εκφράζουν πολύ περισσότερους οι οποίοι τους έδωσαν το «πράσινο φως» να προχωρήσουν.

Όπως ανέφερε στο Protionline.gr, ερωτηθείσα σχετικά, εκ των διαμαρτυρόμενων επαγγελματιών, η Δήμητρα Κουλούρη, ΄΄η πρώτη ένσταση έχει να κάνει με το άνοιγμα των περιφερειακών δρόμων της πλατείας Βάλφουρ αλλά και τα έκτακτα μέτρα που επικαλέστηκε η δημοτική αρχή, αποφασίστηκαν και πρόκειται να ισχύσουν ως τις 31 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη ένσταση αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη και εστιάζει σε ένα συμπληρωματικό κείμενο που αναρτήθηκε στο Διαύγεια δίχως να το γνωρίζουμε καν, και μάλιστα ως ορθή επανάληψη, μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Φυσικά και δεν λογίζεται ορθή επανάληψη το κείμενο αυτό, καθώς καθορίζει κυκλοφοριακά μέτρα με χαρακτηρισμούς δρόμων ως πεζόδρομους, κάτι που δεν είχε σχέση με όσα ήδη είχαν ειπωθεί στις 8 Σεπτεμβρίου και αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο΄΄.

Όπως τονίζει η κ. Κουλούρη, ΄΄στην περίπτωση της πλατείας Βάλφουρ, τα σχέδια δεν έχουν πάρει εγκρίσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άρα πρόκειται για ατελείς αποφάσεις. Μπορεί να ψηφίστηκαν, όμως δεν ολοκληρώθηκαν. Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να αποφασίσει αν υπάρχει νομιμότητα ή όχι, αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει΄΄.

Έβγαλαν μέτρα με βάση την κυκλοφοριακή μελέτη χωρίς αυτή να έχει εγκριθεί

΄΄Με το υπόβαθρο της έγκρισης της κυκλοφοριακής μελέτης που έκαναν με τον αρμόδιο συγκοινωνιολόγο, προσπαθούν να βάλουν πρόωρα και… τεχνηέντως και άλλα ζητήματα, στηριζόμενοι στην πεζοδρόμηση που δεν έχει αποφασιστεί, δεν έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν συνάδει με τη ρυμοτομία της πόλης. Με τον «μανδύα» των έκτακτων μέτρων, τίθεται θέμα ασφάλειας σε ένα έργο που είναι ολοκληρωμένο και το έχει παραλάβει ο δήμος μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έτσι έκλεισαν τον δρόμο ως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό όμως δεν προκύπτει από πουθενά, αφού δεν υπάρχει επείγουσα περίπτωση ή ευθεία απειλή. Θέτουν δηλαδή θέμα ασφάλειας για ένα έργο που έχουν παραλάβει οι ίδιοι και η Τεχνική τους Υπηρεσία΄΄, σημειώνουν οι ενιστάμενοι για την πρώτη περίπτωση.

΄΄Έστειλαν για έγκριση «ορθή επανάληψη» που δεν τέθηκε σε ψηφοφορία΄΄

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη, οι προσφεύγοντες τονίζουν πως είναι ατελής καθώς με όλα τα προηγούμενα χαρακτηριστικά δεν έχει ελεγχθεί από το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Επιπλέον σημειώνουν πως στην «ορθή επανάληψη» (χωρίς αιτιολογία) βάζουν άξονες πεζοδρόμησης κυκλοφοριακής μελέτης, δηλαδή κυκλοφοριακά μέτρα που καθορίζουν δρόμους και όρια, χαρακτηρίζουν αποστάσεις και οριοθετούν γραμμές. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν στοιχειοθετώντας την ένσταση, «αυτές οι αναφορές δεν υπήρχαν στην εισήγηση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση και δεν ελήφθη ποτέ απόφαση επ’ αυτών. Άρα μιλάμε για κάτι εντελώς αιφνιδιαστικό και παράτυπο, ένα ατόπημα και στερείται νομιμότητας…».

“Πήγαμε να συμβουλευτούμε έναν μία έμπειρο νομικό για να μας βοηθήσει και μας είπε πως ό,τι δεν έχει καμία νομική υπόσταση, το κείμενο αυτό είναι λάθος και πως δεν έχει συζητηθεί ποτέ κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει εγκυρότητα, ούτε νομιμότητα επί των διαδικασιών που ελέγχει και εξετάζει η Αποκεντρωμένη, πρέπει να είναι πολύ προσεκτική στο εξής σε αυτό το λεπτό ζήτημα…”.

΄΄Υπογράφουμε την προσφυγή συνολικά 25 άτομα, όμως μαζί με αυτά τα άτομα υπάρχουν πολλοί ακόμη πολίτες που τους αφορά αυτό το ζήτημα και έχουμε απολύτως δυναμική παρουσία. Η φωνή μας θα ακουστεί. Και θα ακουστεί μέχρι να δικαιωθεί΄΄, καταλήγει η κ. Κουλούρη.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr