background img
banner
banner

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα 2025

ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε το σχέδιο Τεχνικού Προγράμματος για το 2025, στη προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, με τη μείζονα αντιπολίτευση να καταψηφίζει για μη εκτέλεση του Τ.Π. κάθε χρόνο, την ελάσσονα να διαφωνεί σε συγκεκριμένα σημεία του σχεδίου και τον αντιδήμαρχο Έργων Βασίλη Χριστόπουλο να αναλύει το σκεπτικό της κατάρτισης, τις προτεραιότητες, τις δυνατότητες και την προοπτική που υπάρχει για κάθε έργο.

΄΄Ψηφίζουμε Τ.Π. και δεν εκτελείται΄΄, επισήμανε ο κ. Γούτος

΄΄Ο μόνος λόγος που το καταψηφίζουμε είναι γιατί το Τεχνικό Πρόγραμμα δεν εφαρμόζεται καμία χρονιά, δεν μπορούμε ό,τι ψηφίζουμε να είναι υλοποιήσιμο;΄΄, ρώτησε ο Χρήστος Γούτος, ενώ η Βάση Ψυχράμη έκανε την εξής παρατήρηση: ΄΄Κάνετε αυτά που σας προκύπτουν και αφήνετε στην άκρη τα προβλεπόμενα του τεχνικού προγράμματος το οποίο στο τέλος μένει ανεκτέλεστο. Στη μελέτη του κτιρίου Καμαρών έχετε 10.000 ευρώ. Αυτό μας θυμίζει ότι το βάλαμε… έτσι, καθώς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να γίνει μελέτη με τόσα λίγα χρήματα΄΄.

Οι επισημάνσεις του κ. Ταξιαρχόπουλου – S.O.S. για το ετοιμόρροπο κτίριο της Ζ. Πηγής

Ο Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος προέβη σε επισημάνσεις για κάποια θέματα. Με αφορμή το πρώτο έργο που περιλαμβάνεται στο Τ.Π. και αφορά κατεδαφίσεις επικινδύνων κατασκευών, αναφέρθηκε σε ένα κτήριο ιδιαιτέρως επικίνδυνο. Πρόκειται για το κτίριο του συνεταιρισμού Κουνινάς στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Όπως είπε, ΄΄το κτίριο αυτό βρίσκεται σε μία κατάσταση που δεν χρειάζεται σεισμό για να καταρρεύσει αλλά μπορεί να πέσει ανά πάσα στιγμή και επειδή ο δρόμος είναι πολυσύχναστος, το απευχόμαστε, αλλά μπορεί να γίνει δυστύχημα΄΄.

Απευθυνόμενος στον κ. Χριστόπουλο είπε πως σε ερώτηση της αστυνομίας, η πολεοδομία έχει απαντήσει ότι δεν υπάρχουν μέτρα ασφαλείας στο κτίριο ενώ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού είπε ότι ο Συνεταιρισμός δεν έχει καθόλου χρήματα για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση. ΄΄Με κάποιο τρόπο ο Δήμος πρέπει να βρει μία άκρη για να μην σημειωθεί δυστύχημα. Η πολεοδομία έχει δώσει έγγραφο από τον Ιανουάριο, όταν βέβαια το κτίριο δεν ήταν σε αυτή την κατάσταση, ότι είναι επισκευάσιμο. Όμως με τις υπάρχουσες συνθήκες δεν είναι επισκευάσιμο αλλά επικίνδυνο έως ετοιμόρροπο και πρέπει να βγει πρωτόκολλο το οποίο αυτή τη στιγμή μπορεί να εκδοθεί από την Περιφέρεια΄΄, είπε, προτρέποντας τον αντιδήμαρχο να καλέσει την τριμελή της Περιφέρειας να δώσει το πρωτόκολλο του επικίνδυνου και στη συνέχεια να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση του διατηρητέου, ξεκαθαρίζοντας πως στο μεταξύ πρέπει να ληφθούν μέτρα ασφαλείας.

΄΄Ξέρω πως από τον δήμο έχουν γίνει κάποιες ενέργειες και έχει ενημερωθεί και ο Εισαγγελέας όμως πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα΄΄, πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέλυσε το σκεπτικό της παράταξης «Αιγιάλεια προορισμός» να μην δεσμευτεί το κεντρικό κτίριο της Χαρτοποιίας για διοικητήριο του δήμου ενώ έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη τακτοποίησης των σχολικών κτιρίων λέγοντας πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς σε πολλά σχολεία δεν υπάρχει ολοκληρωμένος τεχνικός φάκελος, ούτε καν οικοδομικές άδειες, τονίζοντας πως πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα… Επιφυλάξεις εξέφρασε ακόμη για την κατασκευή του κλειστού προθερμαντηρίου στο Δημοτικό Στάδιο Αιγίου, θέτοντας θέμα στατικής επάρκειας της κερκίδας.

Ως προς την ψηφιακή οριοθέτηση των οικισμών πρότεινε να βρεθεί και κάποιος άλλος κωδικός ένα άλλο κονδύλι για τον καθορισμό της γραμμής αιγιαλού σε όλη την ακτογραμμή της Αιγιάλειας ενώ ξεκαθάρισε ότι η παράταξη του δεν ψηφίζει την κυκλοφοριακή μελέτη.

Η κ. Ψυχράμη ρώτησε αν υπάρχει χρηματοδότηση για την ανέγερση της νέας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου ή εάν έχουν εξασφαλιστεί μόνο τα χρήματα για την μελέτη.

΄΄Για πρώτη φορά εντάσσουμε δύο έργα με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ έκαστο΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος Έργων

Απαντώντας στις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης, ο αντιδήμαρχος έργων Βασίλης Χριστόπουλος είπε πως είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με το οποίο για πρώτη φορά ο δήμος Αιγιαλείας πραγματοποιεί δύο μεγάλους διαγωνισμούς του 1 εκατομμυρίου όσον αφορά τα μικρά τεχνικά έργα του Δήμου απ’ άκρη σ’ άκρη και σε ό,τι αφορά την κατασκευή έργων οδοποιΐας επίσης με 1 εκατομμύριο €. Στην παρατήρηση του κ. Γούτου ότι δεν εκτελείται το Τεχνικό Πρόγραμμα απάντησε ότι ειδικά φέτος οι περισσότεροι κωδικοί έχουν ενεργοποιηθεί και πως μόνο δύο δεν έχουν ενεργοποιηθεί, αυτοί των σχολείων και των μικρών τεχνικών έργων οδοποιΐας και γι’ αυτό τα χρήματα για αυτά προστίθενται και πραγματοποιούνται το 2025 δύο μεγάλοι διαγωνισμοί. Επίσης τόνισε ότι τα σχολεία δεν προχώρησαν γιατί θα γίνει ένας μεγάλος ο διαγωνισμός ύψους 700.000 € εξηγώντας τα νέα καθήκοντα του δήμου ως προς τις σχολικές μονάδες αλλά και τις αθλητικές εγκαταστάσεις, μετά την κατάργηση σχολικών επιτροπών και ΝΠΔΔ.

Μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου που αφορά την πεζογέφυρα των Υψηλών Αλωνίων που χρησιμοποιείται από παιδιά, για την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου που προβλέπεται μελέτη αλλά έκανε γνωστό πως θα διεκδικηθεί χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας «Γιαννάκου Κουτσίκου», για τις μελέτες που αφορούν την αγροτική οδοποιΐα για διεκδίκηση χρημάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ξεκαθάρισε πως όλα τα προγραμματισμένα έργα και οι μελέτες προχωρούν κανονικά και υπογράφονται από τον αναπληρωτή δήμαρχο κ. Αγγελόπουλο.

Επιπλέον, έκανε γνωστό πως συμπληρωματικά θα ενταχθεί η τμηματική οριοθέτηση γραμμών αιγιαλού που ανέφερε ο κ. Ταξιαρχόπουλος, για την πρόβλεψη συμπληρωματικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου του προθερμαντηρίου στο Δημοτικό Στάδιο και κατέληξε ως εξής: ΄΄Περνάμε το Τεχνικό Πρόγραμμα και όλοι γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι για να φτιάξουμε προϋπολογισμό. Αναμένεται και ο προϋπολογισμός που έχει να κάνει με τις υπηρεσίες συντήρησης. Προσανατολιζόμαστε να είναι στο ποσό των 37.000 € σε κάθε Δημοτική Ενότητα και να δοθούν χρήματα και για τα σχολεία και για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και για τα δημοτικά κτίρια΄΄.

Θετικό το ότι ήρθε νωρίς για ψήφιση, για τον κ. Σπηλιόπουλο

Τέλος ο κ. Σπηλιόπουλος σχολίασε θετικά το γεγονός ότι ήρθε προς έγκριση νωρίς φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα, παρατηρώντας ότι ο δήμος εισέρχεται σε κανονικότητα, ενώ τόνισε πως υπάρχουν κάποια σημεία που έχει αντιρρήσεις η παράταξη του γι’ αυτό και θα καταψηφίσει.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr