background img
banner
banner

Με «γραμμές άμυνας» εμπόδισαν τη φωτιά να περάσει στην Αιγιάλεια

ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΕ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙ Δ.Ε. ΑΙΓΕΙΡΑΣ

Με τη σκέψη των ανθρώπινων απωλειών, των χιλιάδων στρεμμάτων καμένης γης στην Κορινθία σχεδόν δίπλα τους, οι κάτοικοι στο ανατολικότερο άκρο του δήμου Αιγιαλείας, στα ορεινά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αιγείρας, έδωσαν τον δικό τους αγώνα ώστε να μην επιτρέψουν στη φωτιά να περάσει το «κατώφλι» τους. Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρώτη γραμμή, την Πολιτική Προστασία να βοηθά και τους ίδιους να σχηματίζουν γραμμές άμυνας, κατάφεραν ως το βράδυ της Δευτέρας  να κρατήσουν τη φωτιά μακριά…

Μία ανθρώπινη ασπίδα που δεν… σκέφθηκε ούτε λεπτό να υποχωρήσει, με θέληση και θάρρος οι κάτοικοι γέμισαν υδροφόρες, σήκωσαν λάστιχα και κράτησαν άμυνα ώστε να θωρακίσουν την περιοχή τους. Στον συντονισμό των προσπαθειών ώστε να μην επεκταθεί η φωτιά στην Αχαΐα ήταν ο Διοικητής της Π.Υ. Αιγίου Παναγιώτης Πετρόπουλος. Την ίδια στιγμή, στην… κόλαση της Κορινθίας, μετά τον χαμό δύο ανθρώπων 35 και 40 ετών που θέλησαν να βοηθήσουν, ως χθες βράδυ η πύρινες γλώσσες κατάπιναν ό,τι έβρισκαν στο πέρασμά τους.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με συμμετοχή και από Ακράτα, Αίγιο και Πάτρα, ήρθαν αντιμέτωπες με συνεχείς αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες πήραν διαστάσεις δημιουργώντας μέτωπα πυρκαγιάς. Επτά αεροσκάφη και ελικόπτερα και δεκάδες οχήματα με εκατοντάδες άντρες έδιναν τη μάχη, ενώ τραυματίστηκαν και δύο πυροσβέστες. Χθες βράδυ η κατάσταση έδειχνε να έχει σταθεροποιηθεί με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν ωστόσο αρκετές ενεργές εστίες και τον κίνδυνο η φωτιά να επεκταθεί στην ορεινή Αιγείρα, να απομακρύνεται.

Φύλασσαν όλη την ημέρα τα χωριά τους

΄΄Κάθε πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθεί η φωτιά μπορεί να διαψευστεί. Παραμένουμε σε επιφυλακή, έχουμε δημιουργήσει μία γραμμή με οχήματα με βυτία, υδροφόρες, υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση όλη την ημέρα, μας βοηθούν εθελοντικές ομάδες, έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι κάτοικοι. Θέλουμε να θωρακίσουμε το χωριό μας΄΄, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου στο Protionline.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Μοναστηρίου Τάσος Ρόζος. Σημειωτέον ότι το Μοναστήρι είναι το ανατολικότερο σημείο του δήμου Αιγιαλείας στα ορεινά της Δ.Ε. Αιγείρας και το πρώτο που κινδύνευσε άμεσα από την πυρκαγιά καθώς κάποια στιγμή και περί τις 4.00 το απόγευμα, η κατάσταση έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη, με τον άνεμο να αλλάζει κάθε μισή ώρα κατεύθυνση. Σήμανε έτσι… συναγερμός και οι κάτοικοι απηύθυναν έκκληση για περαιτέρω βοήθεια.

Το βράδυ της Δευτέρας, η φωτιά συνέχιζε να καίει πάνω από τη Ζάχωλη και το Μοναστήρι έπαψε να απειλείται. ΄΄Μας βοήθησε πολύς κόσμος, υπήρξε μεγάλη ευαισθητοποίηση, μας έφεραν επιπλέον βυτία με νερό, ήρθαν άνθρωποι και από άλλα χωριά΄΄, είπε ο πρόεδρος που παρέμενε στην πρώτη γραμμή παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Να σημειωθεί ότι στο σημείο βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος, ενώ ανάλογη κινητοποίηση υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και στο Περιθώρι, με κατοίκους να βρίσκονται μαζί με τον πρόεδρο Κώστα Κωνσταντίνου στο οροπέδιο και σε πλήρη ετοιμότητα.

Ορατή και από το Αίγιο η φωτιά

Ένα μεγάλο «μανιτάρι» καπνού ήταν εμφανές ακόμη και από το Αίγιο, ενώ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, έπνεαν άνεμο εντάσεως 5 Μποφώρ εμποδίζοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Μάλιστα, η όψη της φωτιάς στο βουνό δημιουργούσε μία απόκοσμη εικόνα που σκορπούσε μεγάλη ανησυχία και στους κατοίκους στα πεδινά της Ανατολικής Αιγιάλειας.

«Ολοήμερος αγώνας να μην περάσουν οι φλόγες στα σύνορα»

Στα όρια της Αχαΐας κινείται από χθες η φονική πυρκαγιά στο Δερβένι με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας πλαισιωμένες από μηχανήματα και υπαλλήλους του δήμου Αιγιαλείας πολλούς κατοίκους αλλά και ομάδες εθελοντών, να επιχειρούν να χαράξουν ‘γραμμή άμυνας’ στο Οροπέδιο του οικισμού Μοναστηρίου.

Στο σημείο βρίσκεται με την Πολιτική Προστασία του δήμου Αιγιαλείας ο Αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος. Μηχανήματα του δήμου προχώρησαν από την Κυριακή στη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης ενώ καθ όλη τη διάρκεια της νύχτας προς τα ξημερώματα της Δευτέρας υπήρξε συνεχής επιτήρηση από πυροσβέστες και τους εθελοντές.

“Από το πρωί χθες, λόγω και των ισχυρών ανέμων, το πύρινο μέτωπο που καλύπτει περί τα 15 χλμ. κινείται με κατεύθυνση προς την Αιγιάλεια. Προς το παρόν έχουμε καταφέρει να αναχαιτίσουμε αλλά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη” ανέφερε στo Protionline.gr ο κ. Φιλιππάτος.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr