background img
banner
banner

Νόμιμες οι «εκπτώσεις» για τις συνεπείς επιχειρήσεις

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΕΚΑΝΕ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΤΗΣ, ΔΙΕΓΡΑΨΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΕΚΡΙΝΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΛΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η Επιτροπή του άρθρου 152, με 4μηνη καθυστέρηση -πλησιάζουμε πλέον προς το τέλος αυτής της διαχειριστικής περιόδου- έδωσε τελικά “πράσινο φως” στις ειδικές μειώσεις τελών που είχε προβλέψει ο δήμος Αιγιαλείας για τις επιχειρήσεις μέσα στο 2024, στην περίπτωση που καταβάλλουν έγκαιρα δημοτικά τέλη και παραμένουν ενήμερες στο ταμείο του δήμου. Η επιτροπή αυτή που αποτελεί δευτεροβάθμιο όργανο τελικής κρίσης ενστάσεων των δήμων, κατά προηγούμενων αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μελετούσε από τον περασμένο Μάιο ένσταση που είχε καταθέσει ο δήμος Αιγιαλείας. Η ένταση αφορούσε προηγούμενη απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης κ. Δ. Κατσαρού η οποία εκδόθηκε στα τέλη Απριλίου και “πάγωσε” ρυθμίσεις που έκανε ο δήμος σε επιχειρήσεις.

Είχε ακυρωθεί η απόφαση του Δ.Σ.

Η Αποκεντρωμένη αφού εξέτασε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την ακύρωσε τότε, κρίνοντας την “προβληματική” καθώς έκρινε ότι “έπασχε” σε επίπεδο νομιμότητας. Στις αρχές του έτους ο δήμος, προκειμένου να ελαφρύνει τα βάρη των επιχειρήσεων που κάνουν χρήση κοινοχρήστων χώρων, -μετά την πρώτη αύξηση δημοτικών τελών τον περασμένο Ιανουάριο- εισηγήθηκε τις οικονομικές ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα αποφάσισε έκπτωση 40% εφόσον η οφειλή του προβλεπόμενου τέλους εξοφλείται εφάπαξ, πριν την έκδοση της άδεις κατάληψης κοινόχρηστων χώρων και έκπτωση 20% αν εξοφλείται σε τρεις δόσεις, με την προϋπόθεση να μην υπάρχει άλλη οφειλή της επιχείρησης στον δήμο, τυχόν ρύθμιση οφειλής να μην έχει απολεσθεί και μην της έχει επιβληθεί πρόστιμο για αυθαίρετη χρήση κοινοχρήστου χώρου κατά το οικονομικό έτος 2023.

Περαιτέρω για τις επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ήδη εκδοθεί άδεια κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για το έτος 2024, στην περίπτωση που είχε επιλεγεί η εφάπαξ καταβολή του αναλογούντος τέλους, προβλέφθηκε να επιστραφεί το 40% του ποσού που καταβλήθηκε ενώ για την πληρωμή σε δόσεις θα είχαμε μείωση στο ποσό της τελικής καταβολής.

Ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης έκρινε το Μάιο πως η απόφαση περιείχε αόριστες, δεν ήταν επαρκώς τεκμηριωμένη και είναι εκτός νομιμότητας.

“Η απόφαση αυτή ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αιγιαλείας, κάνοντας χρήση της διακριτικής ευχέρειας που παρέχει ο Νόμος… λαμβάνοντας υπόψιν τα οικονομικά στοιχεία του δήμου, τον προϋπολογισμό καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες των δημοτών του” αναφέρει στην εισήγησή της προς τα μέλη της Επιτροπής του άρθρου 152 η Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου, Δικαστική Αντιπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Και συμπληρώνει στην απόφαση που αναρτήθηκε τελικώς χθες: “Η συγκεκριμένη απόφαση, δεν είναι αυτοτελής, είναι συμπληρωματική-τροποποιητική της αρχικής… απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, στην οποία γίνεται εκτενή και αναλυτική παράθεση τόσο του νομοθετικού πλαισίου όσο και των πραγματικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχθηκε”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr