background img
banner
banner

Πεντακόσια ευρώ με τη μορφή πάγιας προκαταβολής για κάθε σχολείο

ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – ΠΡΩΤΗ «ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ

Σε σύσταση πάγιας προκαταβολής ύψους 500 ευρώ για κάθε ένα από τα 67 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρά ο δήμος Αιγιαλείας, δίνοντας μία μικρή «ανάσα» στη λειτουργία τους, μετά την αλλαγή στον τρόπο χρηματοδότησης που επέβαλε η κατάργηση των σχολικών επιτροπών, γεγονός που «πάγωσε» τις προμήθειες με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ο νόμος 5056/2023, εισάγει καινοτόμα πλαίσια για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη κάλυψη των μικρών και έκτακτων δαπανών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία των σχολικών μονάδων και χρήση αυτού πρόκειται να κάνει ο δήμος Αιγιαλείας ώστε να δοθούν τα πρώτα χρήματα στους διευθυντές των σχολείων. Σχετική απόφαση έλαβε η Δημοτική Επιτροπή στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής.

Οι ανάγκες των σχολείων

Σημειωτέον ότι οι μονάδες αντιμετωπίζουν καθημερινές και σχολικές ανάγκες, όπως: Προμήθεια βασικών αναλώσιμων (χαρτικά, καθαριστικά υλικά). Μικρές επισκευές και τεχνικές παρεμβάσεις (βλάβες σε κτιριακές εγκαταστάσεις, υδραυλικά ή ηλεκτρολογικά συστήματα). Άμεση προμήθεια εξοπλισμού ή υλικών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Χωρίς την ύπαρξη Πάγιας Προκαταβολής, οι διαδικασίες κάλυψης αυτών των αναγκών επιβαρύνονται με καθυστερήσεις λόγω της γραφειοκρατίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία των σχολείων κι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει από… πρώτο χέρι ο αντιδήμαρχος Παιδείας Δημήτρης Ελευθεριώτης που από την αρχή βάλθηκε να βρει την καλύτερη λύση ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Διαχείριση από κάθε σχολείο

Δημιουργείται έτσι πάγια προκαταβολή που θα διαχειρίζεται κάθε σχολική μονάδα. Τα ποσά της πάγιας προκαταβολής κατατίθενται σε πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σε λογαριασμούς ειδικού σκοπού που ανήκουν στον οικείο δήμο για κάθε σχολική μονάδα ξεχωριστά, μετά από πρόταση των υπολόγων διαχειριστών/τριών και απόφαση της δημοτικής επιτροπής. Βάσει των λειτουργικών αναγκών και των προτάσεων της σχολικής κοινότητας, το ποσό της Πάγιας Προκαταβολής καθορίστηκε στα 500 ευρώ για κάθε σχολείο, δηλαδή για τα 24 Δημοτικά Σχολεία, τα 22 Νηπιαγωγεία, τα 9 Γυμνάσια, τα 9 Λύκεια, το 1ο Ε.Κ. Αιγίου, το ΕΕΕΕΚ και το ΕΝΕΕΓΥΛ.

Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του έτους 2024, έχει εγγραφεί πίστωση για την παροχή παγίας προκαταβολής σχολείων ποσού 33.500€.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr