background img
banner
banner

Υπέρ της βελτίωσης του υφιστάμενου σχήματος…

ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ ΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΜΕ ΑΞΟΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

“Αχτίδα φωτός” για την αλλαγή του πλάνου με τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση των ΔΕΥΑ προκύπτει στα πλαίσια της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Χθες το μεσημέρι στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στο Μεσολόγγι παρουσία αυτοδιοικητικών από τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου μίλησε για κοινή πρόταση ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης) και ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) η οποία, τεκμηριωμένα, θα αντικρούσει την πρόταση-εισήγηση του ΥΠΕΝ για τις συγχωνεύσεις ΔΕΥΑ.

Η κυβέρνηση, με πρόσχημα τη λειψυδρία, παρουσιάζει μέσα στις επόμενες μέρες μάλιστα, το σχέδιο νόμου στο οποίο θα δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην τιμολογιακή πολιτική, τη σπατάλη νερού και την αδυναμία των δήμων να προχωρήσουν σε επενδύσεις κλίμακος. Το νομοσχέδιο θέλει να βάλει “φρένο” στα χρέη των ΔΕΥΑ με συγχωνεύσεις, υποχρεωτική κλιμακωτή τιμολόγηση ανάλογα με την κατανάλωση, και άμεση εποπτεία στα οικονομικά και τον τρόπο με τον οποίον τιμολογούν το νερό. Με τους δήμους όμως να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι σχεδιάζει να βάλει ιδιώτες στο “παιχνίδι” της διαχείρισης του νερού.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ η κοινή πρόταση με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ (τέθηκε ήδη υπόψη της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος) θα προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστο μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό” πλάνο το οποίο, ειδικά για την Αχαΐα, θα περιλαμβάνει την διατήρηση των ΔΕΥΑ Πάτρας και Αιγίου στην οποία θ ενταχθούν και τα Καλάβρυτα που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ
Ήδη, κατά τον κ. Κυρίζογλου έχει γίνει αποδεκτή κατά τη διάρκεια του διαλόγου με τον ΥΠΕΝ πρόταση ώστε το Δ.Σ. του νέου σχήματος των ΔΕΥΑ να το απαρτίζουν αμιγώς τα υπό συγχώνευση Δ.Σ. και οι δήμοι της περιοχής. “Αναμένουμε το σχέδιο νόμου και να τοποθετηθούμε» κατέληξε χθες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Αιγιαλείας και μέλος της Συνέλευσης της ΚΕΔΕ Γιώργο Ντίνο, από το σχέδιο συγχωνεύσεων θα έχουμε μια “λογιστική θεώρηση του προβλήματος των ζημιογόνων ΔΕΥΑ”.

“187 Δήμοι δεν έχουν καν ΔΕΥΑ και όλο αυτό το βάρος και οι υποχρεώσεις να πέσουν στις πλάτες των κερδοφόρων επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας… Από τους Δήμους, που δεν έχουν καθόλου δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης θα έπρεπε να ξεκινήσουν και όχι μια μεταρρύθμιση προς την ιδιωτικοποίηση του νερού”.

Το σχέδιο ΚΕΔΕ-ΕΔΕΥΑ-ΕΕΤΑΑ θα προβλέψει εξυγίανση προβληματικών ΔΕΥΑ και εθελοντικές συνένωσεις. Η ΔΕΥΑ Αιγιάλειας υλοποιεί σήμερα έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ για την ορθολογική διαχείριση του νερού, τη μείωση της σπατάλης και την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και των προβλημάτων στην άρδευση.

Υπενθυμίζεται ότι η ΚΕΔΕ προ 10ήμερου ζήτησε ομόφωνα την αλλαγή διατάξεων και του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΦοΔΣΑ. Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ μετέβησαν ομαδικά 13 δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας αλλά και σύσσωμα τα μέλη υπό συγχώνευση Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαϊας, Ηλείας και Αιτ/νιας

Σε αναμονή έκτακτης χρηματοδότησης

Στο ζήτημα των οικονομικών των δήμων ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι η ΚΕΔΕ έθεσε ως επιτακτική ανάγκη μια γενναία αύξηση των ΚΑΠ για το 2025, επιστροφή των παρακρατηθέντων του τέλους ταφής και απόδοση θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους

«Το 2024 αποδόθηκαν στους δήμους 1,740 δις ευρώ, ενώ θα έπρεπε να αποδοθούν πάνω από 6 δις ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για έκτακτη οικονομική ενίσχυση 250 εκατομμυρίων ευρώ για το 2024 (μία δόση ΚΑΠ με 145 εκατομμύρια και 105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα των δήμων).

Χαιρέτισαν Φαρμάκης – Παπαδόπουλος

Το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ στο Μεσολόγγι έγινε ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου που θα γίνει στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου και, μεταξύ άλλων, χαιρέτισαν, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δημάρχων (ΠΕΔ) Δυτικής Ελλάδος Θανάσης Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διαδικασία, τόνισε ότι “ο προσυνεδριακός διάλογος δεν είναι πολυτέλεια αλλά μια γόνιμη διαδικασία η οποία σφυρηλατεί κοινές απόψεις που θα τεθούν υπόψη και της προέδρου της Δημοκρατίας κα. Σακελλαροπούλου και κυρίως του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στην έναρξη του συνεδρίου μας”.

“Είναι ελπιδοφόρο ότι έχει διαμορφωθεί μια κοινή συνισταμένη σε πολλά θέματα. Κοινή διαπίστωση όλων στο προσυνέδριο ήταν ότι αυτή την περίοδο έχει ανοίξει ένα μέτωπο με το ΥΠΕΝ για τις συγχωνεύσεις το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά και με το θέμα των οικονομικών όπου επίσης διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια ακαμψία. Σε σχέση με τη διαχείριση του πόσιμου νερού εξετάζουμε την πρόταση της ΚΕΔΕ και ευχόμαστε, ιδιαίτερα για τους ορεινούς δήμους, να μην προκύψουν ‘φαραωνικοί οργανισμοί’ που θα αυξήσουν κατά πολύ το κόστος του νερού” σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο.

Υπέρ της συνδιαμόρφωσης πολικής μεταξύ δήμων αλλά και περιφερειαρχών αρχών τάχθηκε και ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Αναφορά σε Καλογερόπουλο

Στη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τίμησε τον πρόεδρο της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Παπαδόπουλο και τον Περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης με δωρεά βιβλιόδετης συλλεκτικής έκδοσης με το πρώτο ιστορικό κείμενο κωδικοποίησης της νομολογίας των ΟΤΑ.

Τις εργασίες σκίασε βέβαια και το θέμα της υγείας του δημάρχου Αιγιαλείας με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να εύχεται τόσο στον Δημήτρη Καλογερόπουλο όσο και στην οικογένειά του αντοχή και να βγουν νικητές από την πολύ δύσκολη αυτή περιπέτεια.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr