background img
banner
banner

ΥΠΟΙΚ: Καταργείται το τέλος επιτηδεύματος, αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Τις αλλαγές που θα περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύσουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα φιλοδωρήματα, το τέλος επιτηδεύματος για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι, αλλά και τη λειτουργία της ΑΑΔΕ, εξειδίκευσε πριν από λίγο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι ο δρόμος για την ανανέωση για ακόμη πέντε χρόνια της θητείας του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή είναι ορθάνοικτος.

Συγκεκριμένα:

Φιλοδώρημα: Θεσπίζεται αφορολόγητο 300 ευρώ μηνιαίως για τον κάθε εργαζόμενο που λαμβάνει φιλοδωρήματα μέσω POS, ενώ θα απαλλάσσονται και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Από εκεί και πέρα, για το επιπλέον ποσό θα υπάρχει φορολόγηση στην κλίμακα, ενώ δεν θα καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Μπλοκάκια: Καταργείται από το 2025 το τέλος επιτηδεύματος και για τους αμειβόμενους με μπλοκάκι.

Φορολογικές δηλώσεις: Θα υποβάλλονται κάθε χρόνο από τις 15 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουλίου. Θεσπίζεται κλιμακωτή έκπτωση από 4% έως 2% ανάλογα με τον χρόνο υποβολής τους.

ΑΑΔΕ: Έρχονται αλλαγές στο διοικητικό μοντέλο, ενώ, μεταξύ των άλλων, θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση της θητείας του διοικητή.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έπλεξε το εγκώμιο του νυν διοικητή Γιώργου Πιτσιλή, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την ανανέωση της θητείας του, που λήγει στο τέλος του έτους.

Οι αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

-Αφορολόγητα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ
Λόγω σύνδεσης POS – ταμειακών προέκυψε θέμα φορολόγησής τους (ενώ προβλεπόταν εδώ και 30 χρόνια, πρακτικά δεν εφαρμοζόταν λόγω καταβολής με μετρητό). Θεσπίζεται αφορολόγητο ως 300 ευρώ τον μήνα (3.600 ευρώ ετησίως) για τα φιλοδωρήματα που καταβάλλονται οικειοθελώς από τους πελάτες (όχι αυτά που συμπεριλαμβάνονται στην τιμή καταλόγου και συνυπολογίζονται στις τακτικές αποδοχές). Θα προβλεφθεί πλήρης απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές και πάνω από τα 300 ευρώ. Θα υπάρξει και ειδική διάταξη για να αποφευχθούν καταχρηστικές συμπεριφορές από εργοδότες (συμψηφισμός φιλοδωρημάτων με μισθό). Το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 1ης Νοεμβρίου.
Με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών τζίρων από εστίαση, κομμωτήρια κ.λπ., υπολογίζεται ότι τα εισοδήματα από φιλοδωρήματα ανέρχονται σε 400 εκατ. ευρώ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και για τα μπλοκάκια
Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στα «μπλοκάκια» αφορά σε 25.000-30.000 ανθρώπους που εργάζονται με «μπλοκάκι» αλλά επί της ουσίας είναι μισθωτοί.
Το Τέλος Επιτηδεύματος στους «μπλοκάκηδες» είναι 500 ευρώ, αν έχουν έδρα σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων, και 400 ευρώ για τις μικρότερες.

Φορολογικές δηλώσεις: Σταθερή περίοδος υποβολής από 15 Μαρτίου ως 15 Ιουλίου
Κλιμακωτή έκπτωση για όσους πληρώνουν εφάπαξ το φόρο ως 31 Ιουλίου, ανάλογα με το πότε θα υποβάλουν τη δήλωση τους (σήμερα είναι 3%):

Από 15 Μαρτίου ως 30 Απριλίου: 4%
Από 1 Μαΐου ως 15 Ιουνίου: 3%
Από 16 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου: 2%
Όχι έκπτωση για εφάπαξ πληρωμή ΕΝΦΙΑ (κόστος 60 εκ ευρώ)

Για πρώτη φορά προβλέπονται κυρώσεις στους Φορείς του Δημοσίου, που είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν εγκαίρως στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων. Οι κυρώσεις θα είναι προσωποποιημένες στα φυσικά πρόσωπα, π.χ. διευθυντές. Θα δημιουργηθεί Μητρώο Υπόχρεων και θα πρέπει να συμπληρωθούν τα αρμόδια φυσικά πρόσωπα από 15/12 ως 15/1/2025. Θα μπαίνει 2.500 ευρώ πρόστιμο και προσαύξηση ανά ημέρα καθυστέρησης. Πρόστιμα θα υπάρχουν και για όσους στέλνουν στοιχεία με λάθη (πέρσι έγινε χαμός με λάθη και καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν πολύ οι δηλώσεις- υπήρξαν λάθη και στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις, με αποτέλεσμα να κληθούν πολλοί φορολογούμενοι να κάνουν τροποποιητικές). Πρόστιμο και σε Πιτσιλή αν δεν ανοίξει το Taxis για δηλώσεις στις 15 Μαρτίου.

Aλλαγές στη δομή της ΑΑΔΕ:
Δυνατότητα 2ης ανανέωσης θητείας διοικητή – Χατζηδάκης: Το ΥΠΕΘΟ και η κυβέρνηση εκφράζουν εμπιστοσύνη στον Γ. Πιτσιλή
3 νέοι υποδιοικητές για οργανωτικά, νομικά και ψηφιακό μετασχηματισμό
Αλλαγές στις αρμοδιότητες Συμβουλίου Διοίκησης (κυρίως έλεγχος και ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης που θα υποβάλλονται στη Βουλή)
Δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά όχι σε θέσεις Φορολογικού ή Τελωνειακού ενδιαφέροντος (π.χ. Πληροφορική, Επικοινωνία)

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr